Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Rokovali o tom, či sa stretnúť s ministerkou

Rokovali o tom, či sa stretnúť s ministerkou
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Farmári vítajú a prijímajú ponuku ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS) na spoločné rokovanie. Chcú však, aby sa uskutočnilo za podmienok, ktoré prispejú k odbornému a spravodlivému riešeniu problémov v poľnohospodárstve. Preto navrhujú, aby sa ministerstvom ponúkané štvrtkové (12.4.) stretnutie presunulo na 24. až 26. apríla na obecný úrad v obci Haniska pri Košiciach.

V utorok sa v Haniske pri Košiciach uskutočnilo celoslovenské stretnutie regionálnych farmárov. Rokovali o tom, či sa zúčastnia spoločného stretnutia, ktoré im ponúkla Matečná. Tá farmárov pozvala na stretnutie, na ktorom sa mali zúčastniť zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Pôdohospodárskej platobnej agentúry, Slovenského pozemkového fondu, Krajského riaditeľstva Policajného zboru, Krajského súdu a Krajskej prokuratúry v Košiciach.

“Musíme opäť opakovať a pýtať sa, či museli tragicky zomrieť dvaja mladí ľudia, museli na protest vyjsť desiatky tisíc ľudí do ulíc a dožadovať sa života v slušnej krajine, museli sme traktormi obmedzovať našich spoluobčanov, aby sa pani ministerka začala venovať nám, utláčaným farmárom,” pýta sa František Oravec, farmár z okolia Košíc a jeden zo spoluorganizátorov minulotýždňového protestu farmárov.

Farmári sa opäť zhodli, že ponuku ministerky pôdohospodárstva vnímajú tak, že ju dala na pokyn premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). V piatok minulý týždeň, kedy podľa nich vyzýval farmárov k tomu, aby sa stretli s ministerkou pôdohospodárstva, spomínal podľa ich slov, že má ísť o veľké stretnutie. Ako tvrdia, z ministerstva pôdohospodárstva však prišla pozvánka len úzkej skupine štyroch farmárov.

“Naše problémy, ktoré sme prezentovali v médiách a na verejných zhromaždeniach a protestoch, sa netýkajú jednotlivcov, ale veľkého množstva súkromne hospodáriacich roľníkov. Ide o celoslovenský, nielen lokálny problém, ktorý chceme riešiť spoločne,” uviedol Jaroslav Jánoš, jeden zo spoluorganizátorov minulotýždňového košického protestu farmárov.

Preto sa farmári na svojom celoslovenskom stretnutí zhodli, že na rokovaní so zástupcami štátu sa musí zúčastniť väčšia, reprezentatívna vzorka ich zástupcov, ktorá komplexne odprezentuje problémy, ktoré trápia ich a slovenské poľnohospodárstvo.

Patrik Magdoško z Občianskej iniciatívy Zemplína považuje za dehonestáciu práv farmárov, ktorí boli poškodení na poliach, aby neboli prítomní na stretnutí s ministerkou.

Zároveň vyzývajú ministerku pôdohospodárstva, aby uviedla konkrétne neodborné vyjadrenia farmárov. Pripravia odpovede tak, aby ich spoločné stretnutie bolo čo najviac efektívne a prospešné pre všetkých.

“Chceme zdôrazniť, že nám nejde o politiku. My bojujeme za prežitie malých a stredných farmárov, ktorých rodiny pracovali na poli už niekoľko generácií. Na nás stojí aj budúcnosť potravinovej bezpečnosti tejto krajiny,” dodal Oravec.

Utorkového celoslovenského stretnutia regionálnych farmárov sa zúčastnilo 62 zástupcov farmárov z celého Slovenska.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments