Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

GSAA – zatiaľ bez problémov?

GSAA – zatiaľ bez problémov?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Na podanie žiadostí o priame platby zostáva niečo vyše mesiaca. Po prvý raz o podpory žiadajú všetci farmári elektronickou formou. Po minuloročných problémoch, pri ktorých systém neraz nefungoval aj v dôsledku náporu žiadateľov, sa tento rok zatiaľ väčšie ťažkosti neobjavili.

Systém funguje na nových serveroch, má viacero nových funkcionalít a jeho bezproblémové používanie potvrdil aj Agroinštitút, ktorý v ňom farmárov učí na školeniach pracovať.

„Školenia sú určené na prezentáciu tejto aplikácie s tým, že si prakticky vyskúšame rôzne situácie na konkrétnych príkladoch zakresľovania hraníc a pomáhame riešiť problémy. Všetci žiadatelia majú prenesené hranice z minulého roka bez ohľadu na to, či žiadosti podávali papierovo alebo prílohy zakresľovali v tejto aplikácii. Je ale potrebné sa naučiť ovládať túto aplikáciu pre ďalšie roky, nakoľko ak budú žiadať o podpory, budú musieť zakresľovať už len v tejto aplikácii,“ dodala Monika Rizeková, lektorka školení.

O tie je na Agroinštitúte veľký záujem. V tomto roku totiž pribúda asi 13-tisíc nových používateľov. Patrí medzi nich aj poľnohospodár Pavol Krnáč z Palárikova. Žiadosť bude podávať v elektronickej forme po prvý raz.

„Najväčšie obavy mám zo zvládnutia toho počítačového programu. Doteraz sme to dávali ručne, napísali sme to na mapy priamo a teraz to musí byť elektronicky. Myslím si, že pre mňa bude najväčší problém zvládnuť tú mechaniku počítača. Lektorky nám to dosť podrobne vysvetľujú a čomu nerozumieme, hneď nám to na mieste objasnia,“ vysvetlil pri prestávke na školení.

Za školením do Nitry pricestoval z Kokavy nad Rimavicou aj Marek Škorňa, chovateľ hovädzieho dobytka na trvalo trávnatých porastoch.

„Tu je to pre mňa jednoduché len uvidíme potom doma, ako to pôjde,“ priznal.

Nakoľko patrí k mladšej generácii, s počítačom pracovať vie. Obáva sa však toho, či aplikáciu zvládnu všetci farmári.

„Myslím si, že z hľadiska konfrontácie susedských vzťahov to bude lepšie ako papierová forma, lebo budeme vidieť, kde sa nám hranice prelínajú a kto žiada a nežiada. Verím, že sa v systéme naučia robiť všetci, aby sme si nerobili problémy medzi susedmi. My napríklad máme suseda, ktorý o aplikácii nevie a aj doteraz sme podávali žiadosti tak, že sme mu s ich vypĺňaním pomohli. Čiže to bude asi tak, že si sadnem k nemu, on dostane ID kódy a budem to robiť za neho. Jednak, aby som ho to naučil a druhý dôvod je, aby sme predišli do budúcnosti problémom a na peniaze nečakali z dôvodu dvojitých deklarácií aj pol roka,“ dodal roľník.

Chybovosť, pre ktorú sú nutné následné kontroly a pre ktorú musia poľnohospodári na peniaze neraz čakať, sa v elektronických žiadostiach dosiaľ pohybovala na úrovni okolo 19-percent. Viac chýb ale vykazovali farmári, ktorí podávali žiadosti v papierovej forme. Na druhej strane ide práve o malých farmárov, ktorí sa do systému pripájajú od tohto roka.

Žiadosti o priame platby je potrebné podať do polovice mája 2018. Podľa predbežných informácií sa do systému zatiaľ elektronicky prihlásil len zlomok roľníkov, väčšina si podávanie žiadosti necháva na neskôr. Systém teda zatiaľ nezaznamenal väčší nárazový nápor žiadateľov, ktorý na poslednú chvíľu môže nastať.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ludo
Ludo
13. apríl 2018 17:03

ale už pomaly začíname zisťovať aj problémy dnes ma to vyhodilo zopárkrát ešte mi nie je cudzie pracovať v noci:-)
ľudia nebláznite a spravte si to čím skôr ak sa Vám dá

realista
realista
13. apríl 2018 20:25

kolegovia hlásia -padá to ako každý rok odvolanie nevinných nepomáha……