VÚB
VÚB
VÚB

Aktuálny pohľad na agrosektor

V Senici spustili novú prevádzku syrárne

V Senici otvorili novú syráreň spoločnosti Agro Tami. V novej prevádzke by pri plnej vyťaženosti malo byť zamestnaných 40 zamestnancov a produkovať by mala denne 10 ton syrov.

V Senici spustili novú prevádzku syrárne

„Na toto číslo sa chceme dostať v čo najkratšom čase, dúfam, že sa nám to vďaka obchodným partnerom podarí. V súčasnosti produkujeme približne polovicu tejto kapacity,“ informoval Mikuláš Bobák, majiteľ spoločnosti. 

Najväčším problémom, prečo zatiaľ nová prevádzka nejde na plný výkon, je nedostatok kvalifikovaného personálu.

„V súčasnej dobe sa boríme s nedostatkom pracovných síl. Je to aj jeden z dôvodov, prečo sme odsunuli nábeh na maximálnu kapacitu. Na zmene pracuje približne 30 ľudí. Zatiaľ si vypomáhame so zamestnancami zo závodu v Kežmarku, ktorý nám časť ľudí posúva,“ doplnil majiteľ spoločnosti.

V syrárni je použitá špecializovaná klimatizácia z Francúzska, keďže syry camembert, známe pod názvom Plesnivec a Encián, zrejú osem dní.

„Každá jednotka klimatizácie je samostatná, syry potrebujú rôznu vlhkosť vzduchu, inú teplotu a rozličné klimatické podmienky počas zrenia. Toto všetko táto technológia ovláda,“ uviedol Bobák.

Mliekarne v Kežmarku, Nitre a Senici, ktoré spája osoba jedného majiteľa, spracujú denne približne 600.000 litrov kravského mlieka. Časť z tejto produkcie sa potom spracúva na syry.

„Máme záujem dodávať mliečnym výrobkom pridanú hodnotu, aby sme sa vedeli na trhu lepšie presadiť,“ Peter Schultz, predseda predstavenstva. Okrem syrov camembert sa v Senici vyrábajú aj tvrdé a parené syry a bryndza.

Ministerka Gabriela Matečná, na otvorení novej prevádzky, poukázala na fakt, že spájanie spoločností prináša prospech v podobe lepších ekonomických výsledkov.

„Toto hovorím aj malým farmárom. Ani malí farmári nemôžu byť osamotení a očakávať, že sa im bude dariť. Musia sa spojiť, lebo len tak dokážu znížiť prevádzkové náklady,“ doplnila ministerka. 

Zdieľaj článok na Facebook
↑ Na začiatok

Odber nových článkov na email

Ak máte záujem prihlásiť sa k odberu článkov z portálu poľnoinfo.sk, stačí nižšie vložiť svoju emailovú adresu a kliknúť na tlačidlo "Mám záujem o odber noviniek". Následne vám bude poslaný autorizačný email.

Zasielanie noviniek z poľnohospodárstva je možné kedykoľvek zrušiť a služba je a vždy bude bezplatná.

↑ Na začiatok

Ceny komodít na svetových burzách

Pšenica €/tona Trend
MATIF Paríž 163,00
CBoT Chicago 138,28
KBB Bratislava 144,17
Kukurica €/tona Trend
MATIF Paríž 162,50
CBoT Chicago 120,42
KBB Bratislava 141,67
Repka €/tona Trend
MATIF Paríž 340,00

História zaznamenaná fotoobjektívom

Na archívnej snímke z 30. júla 1969 nový pivovar v Hurbanove. V Hurbanove, okres Komárno, dali začiatkom tohto mesiaca do skúšobnej prevádzky nový pivovar s kapacitou 600.000 hektolitrov piva. Pivovar bol postavený za dva a pol roka za 120 miliónov korún. S riadnou výrobou chcú začať začiatkom augusta a budú vyrábať všetky druhy piva - biele a čierne, sedem, desať a dvanásťstupňové. Novinkou bude pivo v plechovkách, ktoré bude o niečo drahšie ako fľaškové, ďalším zlepšením bude pasterizované sudové pivo. Hurbanovské pivo sa bude predávať pod značkou "Zlatý bažant", a má výbornú chuť a vysokú kvalitu, čoho zárukou je vlastná sladovňa s kapacitou 30.000 ton sladu za rok, ktorá pracuje už 3 roky a slad z nej si získal dobré meno v zahraničí, kam ho väčšinou exportovali. Na snímke pivovar so sladovňou. Autor: dobový text a foto TASR

Komerčné informácie

Aktuálna predpoveď počasia

iMeteo.sk

Predpoveď počasia cez model ALADIN na SHMÚ