Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Sucho výrazne postihne svetové poľnohospodárstvo

Sucho výrazne postihne svetové poľnohospodárstvo
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Budúcnosť českého poľnohospodárstva môže byť podľa geológa a klimatológa Václava Cilka dobrá. Až sa situácia mierneho globálneho nadbytku potravín preklopí do mierneho nedostatku, zvýšia sa ceny a dlhodobo sa udržia. To, že porastie dopyt, je podľa neho vzhľadom na situáciu v Indii a Číne isté.

Zároveň sa vzhľadom ku globálnej zmene klímy predpokladá, že dve tretiny sveta budú postihnuté suchom a produkcia potravín bude v tejto časti sveta komplikovaná, povedal Cílek na konferencii o budúcnosti českého poľnohospodárstva na veľtrhu Techagro v Brne.

Rast záujmu o potraviny zdôvodnil predovšetkým posilňovaním strednej triedy a rastom obyvateľstva v Indii a Číne, dvoch najľudnatejších krajín sveta. Ako nevyhnutné vidí to, že sa poľnohospodári musia prispôsobiť klimatickým zmenám. Spomenul, že štúdie, ktoré sa tejto téme venovali pred 20 rokmi a vyzerali ako alarmujúce, sa dnes ukazujú dokonca ako podhodnotené.

„Najmä v tom, čo sa deje v Arktíde, kde sa bude najviac rozhodovať. Už teraz je zrejmé, že teplota na planéte sa zvýši v priemere o dva stupne. Oxid uhličitý už je uvoľnený a jeho vplyv sa postupne prejavuje. Dve tretiny sveta budú postihnuté suchom, čo znamená, že budú dva roky suché, dva normálne, potom extrémne suchý atď. Je to chronická situácia,“ uviedol Cílek.

Ako sa klimatická zmena prejaví v Českej republike, je otázka vzhľadom k tomu, že leží na rozhraní dvoch vplyvov. Zo severu od Nemecka sa očakávajú väčšie zrážky a väčšia intenzita vetra, od juhu sa naopak šíri mediteránne sucho.

„V poľnohospodárstve sa tiež prejavia častejšie prieniky studeného vzduchu. V Česku máme šťastie, že sa nemení ročný úhrn zrážok. Trojročné priemery sa za 50 rokov nezmenili,“ povedal Cílek.

Mení sa len rozloženie zrážok počas roka. Aby sa krajina klimatickej zmene prispôsobila, je potrebné lepšie plánovať českú i európsku krajinu.

„Budeme dotlačení k tomu, aby sme dobrovoľne viazali v krajine viac organickej látky, čo vie les a pôda. Tiež je potrebné vytvoriť integrovaný systém na zachytávanie vody,“ povedal Cílek.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Juraj Mačaj
Juraj Mačaj
15. apríl 2018 17:07

Na Slovensku sme mali 321.000 ha vybudovaných závlah, čo nám umožnilo koncom 80tych rokov aplikovať závlahu v množstve 280 miliónov m3 závlahovej vody, ktorá pochádza prevažne z tokov odvádzajúcich vodu z nášho územia k našim južným susedom. Dnes máme ledva 60.000 ha funkčných závlah na zavlažujeme nanajvýš 20 miliónov m3… Celý komentár »

Martin Kubulák
Martin Kubulák
15. apríl 2018 22:48

Každý „normálny“ roľník vie, že bez závlah sa nedá hlavne v dnešnej dobe.

Juraj Macaj
Juraj Macaj
16. apríl 2018 6:17

Každý normálny roľník to vie, ale vedia to aj na ministerstve?

patriot
patriot
18. apríl 2018 2:55

pan Macaj pise o cca 60 tis.ha funkcnych zavlahach, aj tento udaj moze byt este nizsi.Nevedie sa totiz presne evidencia.Vieme iba kolko ha mame prenajatych ale aj tie nie su vsetky prevadzkyschopne. Realne to vidim tak na 45-50 tis.ha. Mame este velke mnozstvo cerpacich Stanic neprenajatych. Uzivatelia pod v ich… Celý komentár »