Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

ČR: Vysoká produktivita, ale nízka produkcia?

ČR: Vysoká produktivita, ale nízka produkcia?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Zatiaľ čo produktivita českého poľnohospodárstva je v porovnaní s vyspelými štátmi veľmi dobrá, celkový objem produkcie a potravinová sebestačnosť ČR sú podľa prezidenta Agrárnej komory ČR Zdeňka Jandejska katastrofálne. Uviedol to na konferencii o budúcnosti českého poľnohospodárstva na brnenskom veľtrhu Techagro.

Jandejsek použil porovnanie s Nemeckom. V roku 1990 bola výroba na obyvateľa porovnateľná, neskôr však v Českej republike klesol stav hospodárskych zvierat na 30 percent pôvodných hodnôt a produkcia sa znížila na 40 až 60 percent. Jandejsek sa snažil svojim prejavom presvedčiť poľnohospodárov i politikov, aby sa tento stav zmenil a Česká republika sa znovu snažila o sebestačnosť a väčší objem poľnohospodárskej výroby.

Uviedol, že výnosy obilnín sú v ČR na úrovni vyspelých štátov, výnosy cukrovej repy a zemiakov sú nadpriemerné. Rovnako tak je nadpriemerne efektívny, v porovnaní s vyspelými krajinami, chov hovädzieho dobytka, ošípaných a tiež výroba hydinového mäsa a vajec.

„Bohužiaľ trend zabezpečenia sebestačnosti je katastrofálny. Podarilo sa mi získať aj štatistiky z roku 1936 a porovnanie je žalostné. V stálych cenách bol objem výroby vlani nižšií ako vtedy,“ uviedol Jandejsek.

Sebestačnosť u bravčového klesla na 38 percent, okolo 60 percent je u vajec a hydinového mäsa a mlieka 85 percent. U hovädzieho mäsa je síce na 110 percentách, ale spotreba klesla od roku 1990 na tretinu.

Jandejsek tiež porovnal ďalšie štatistiky, ktoré vyznievajú veľmi nepriaznivo. Počet dojníc v Česku bol v roku 1936 1,8 milióna, v roku 1989 ich bolo 1,3 milióna a vlani už len 360.000. Podobne klesol počet prasníc a nosníc.

Zmenšili sa aj plochy osiate plodinami. V roku 1936 zaberali 3,8 milióna hektárov, v roku 1989 3,3 milióna a vlani len 2,5 milióna. Extrémne sa zmenšila plocha so zemiakmi.

„Klesla hrubá poľnohospodárska produkcia takmer vo všetkých produktoch rastlinnej i živočíšnej výroby a dokonca sa vyváža hnoj, čo považujem za šialené a skoro trestné. Namiesto aby sme dávali hnoj do pôdy,“ povedal Jandejsek.

Potenciál českého poľnohospodárstva predovšetkým v živočíšnej výrobe je pritom podľa neho veľký. Napríklad v porovnaní s Nemeckom či Holandskom má ČR stále nízku produkciu na 100 hektárov. Napríklad Holanďania vyprodukujú na 100 hektárov sedemkrát viac mlieka.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments