Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

SPPK: Materiál o stave agrosektora je zavádzajúci

SPPK: Materiál o stave agrosektora je zavádzajúci
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) sa ohradzuje voči materiálu splnomocnenca vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov (NRO) Antona Marcinčina o stave agropotravinárstva na Slovensku. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na jeho materiál zverejnený 13. apríla.

Podľa SPPK sú v materiáli viaceré nezrovnalosti, ktoré v konečnom dôsledku skresľujú pohľad na stav „chlebového“ odvetvia na Slovensku. 

Holéciová pripomenula, že podľa Marcinčina NRO najviac trpia súčasným modelom poľnohospodárstva, v ktorom 5 % veľkých korporatívnych fariem získava takmer tri štvrtiny priamych platieb, čo je asi 300 miliónov eur ročne, ale zamestnáva len štvrtinu zamestnancov v poľnohospodárstve. Na Slovensku farmy s výmerou viac ako 100 hektárov (ha) zamestnávajú len dvoch ľudí na ha, kým farmy s výmerou nižšou ako 10 ha zamestnávajú viac ako 10 ľudí na hektár. Priemer v celej EÚ je 1,3 pracovníka na hektár pre farmy väčšie než 100 ha a pre malé farmy je to viac než 14 pracovníkov. 

„Tieto čísla sa nezakladajú na pravde. Farmy s výmerou od 1 ha do 10 ha na Slovensku obhospodarujú asi 45.000 ha pôdy. Ak by zamestnávali 10 pracovníkov na hektár, tak by spolu zamestnávali 450.000 ľudí. Pritom podľa Eurostatu v agropotravinárskom sektore na Slovensku ešte v roku 1995 pracovalo 203.000 zamestnancov, v roku 2014 sa ich počet znížil na asi 53.000 ľudí. K dispozícii je aj údaj z tzv. zelenej správy, ktorú každoročne vydáva Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Podľa nej v roku 2016 pracovalo v poľnohospodárstve 50.100 ľudí a v potravinárskej výrobe 54.400 ľudí,“ zdôraznila. 

„Rovnako nesúhlasíme ani s tvrdením splnomocnenca vlády, že korporatívne farmy nie sú konkurencieschopné v živočíšnej výrobe ani v ovocí a zelenine v porovnaní s malými farmami. Najväčšími chovateľmi zvierat sú predsa veľké farmy. Podniky s výmerou nad 500 ha produkujú na Slovensku 95 % mlieka. Malý farmár nevie dosiahnuť takú produktivitu v chove zvierat ako veľký podnik. Pravda síce je, že práve živočíšna a špeciálna rastlinná výroba patria medzi tzv. citlivé oblasti pre stav, v akom sa pre nedostatok finančných zdrojov a nízku konkurencieschopnosť nachádzajú. Porovnávať dosiahnutú výšku konkurencieschopnosti na základe veľkosti podniku však neobstojí,“ podčiarkla hovorkyňa SPPK.

Splnomocnenec vlády sa podľa Holéciovej v materiáli dotkol aj nájomného za poľnohospodársku pôdu vo výške 47 eur/ha, čo je podľa materiálu výrazne menej ako v najchudobnejších štátoch EÚ, teda v Rumunsku (91 eur/ha) a Bulharsku (178 eur/ha). 

„Podľa SPPK však nemôžeme porovnávať výšku nájmu za poľnohospodársku pôdu v dvoch alebo viacerých krajinách bez toho, aby sme zároveň neporovnali aj samotné podnikateľské prostredie, v ktorom poľnohospodári platia nájom za pôdu a vyrábajú na nej potraviny. Musíme brať do úvahy odvodové povinnosti poľnohospodárov toho-ktorého štátu, výšku štátnej pomoci, ktorú poberajú, alebo to, či poľnohospodár platí daň z pôdy. Až následne môžeme porovnávať, z ktorej členskej krajiny EÚ je pre poľnohospodára priaznivejšie nastavené podnikateľské prostredie, obraz ktorého dotvára aj spomínaný nájom za pôdu. Túto výšku musíme vidieť v kontexte všetkých nízkych podpôr a vysokých poplatkov, ktoré poľnohospodár na Slovensku počas roka dostáva a platí. Ak by mal poľnohospodár platiť viac aj za nájom pôdy, v konečnom dôsledku to zníži jeho konkurencieschopnosť, prinesie zdraženie potravín a zníženie podielu zastúpenia domácich výrobkov na pultoch predajní,“ vysvetlila.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je podľa Holéciovej pripravená diskutovať s Marcinčinom o stave agropotravinárstva na Slovensku.

„Rovnako je ochotná poskytnúť mu relevantné údaje o vývoji odvetvia aj s návrhmi SPPK na riešenie súčasného nevyhovujúceho stavu,“ dodala Holéciová.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
18 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Fero
Fero
19. apríl 2018 6:14

Som rad, ze komora správne zareagovala na takéto dezinformacie! Propagovať male farmy môžu len takí „odborníci“ktorí tomu nerozumejú! Všade vo svete sa malí spájajú ,pretože inak neprežijú.Male farmy všade vo svete zanikajú u nas ich vsak chceme budovať ,ba dokonca dávať za príklad!

Eurostat
Eurostat
19. apríl 2018 7:57

Nájom: V rámci celej EÚ extrémom sú Dánsko s viac ako 6OO €/ha a Holandsko s necelými 1 000 €/ha. Nižšie nájomné ako na Slovensku je len v štátoch akými sú Litva, Lotyšsko a Estónsko.

Závery z materiálu splnomocnenca vlády, p. Marcinčina
Závery z materiálu splnomocnenca vlády, p. Marcinčina
19. apríl 2018 8:07

Navrhované riešenia 1. Podporiť rodinné farmy. Rodinné farmy majú komparatívne výhody v aktivitách, ktoré sú náročné na prácu ako je produkcia ovocia a zeleniny alebo živočíšna výroba. 2. Urýchliť pozemkové úpravy, zmeniť zákon o pôde a vytvoriť systém transparentného prideľovania pôdy zo Slovenského pozemkového fondu. 3. Presunúť zdroje z priamych… Celý komentár »

realista
realista
19. apríl 2018 9:43

Re: Eurostat vy ste z marsu alebo odkial vsak len trzby z predaja sa pohybujú 600 -1000 Eur /ha , ako mozme platit take najomné u nas . Treba si overit aj fakty za akých okolnosti sa vyplaca take najomne a nie trepat nezmysli

XZY
XZY
19. apríl 2018 10:19

Milý realista, prečítaj si článok:
https://www.polnoinfo.sk/clanok/4294/matousek-chybajuce-systemy-nas-oberaju-o-stovky-eur

Tam je odpoveď…

farmar
farmar
19. apríl 2018 11:35

Re: Eurostat – vycucať si čísla z vášho prsta a zvoliť si prezývku Eurostat je trápne a zavádzajúce… už len ten trápny moment že vo väčšine iných ako postkomunistických krajinách hospodária na vlastnej pôde a teda nájom neplatia – čiže píšete bludy… plus položku nájom Eurostat vôbec nesleduje, len nájomné… Celý komentár »

Komentator
Komentator
19. apríl 2018 13:06

Konečne niekto povedal tým družstevníckym oligarchom pravdu do očí. Sú škodliví. Sú nadbytoční a malým nedajú dýchať. Upravili si podľa seba zákony, rozobrali pôdu SPF. A každoročne žobrú a plačú keď je sucho keď je mráz. Celý svet pochopil, že priemyselne megafarmy sú zlé, nerobia potraviny ale chemické blato spôsobujúce… Celý komentár »

Realista
Realista
19. apríl 2018 13:40

Milujem naivnych ludi aj hlupost je dar boži

Eurostat
Eurostat
19. apríl 2018 14:17

Priatelia, SPPK veľmi správne uviedla, že nie je možné porovnávať výšku nájmu za poľnohospodársku pôdu v jednotlivých krajinách EÚ bez toho, aby sme zároveň neporovnávali aj podnikateľské prostredie, v ktorom poľnohospodári vykonávajú svoju činnosť. Výšky nájmov v uvedených krajinách som uviedol skôr pre ilustráciu a prípadnú diskusiu na tomto fóre.… Celý komentár »

agrisato
agrisato
19. apríl 2018 14:21

Vidno , že komentátor nie je poľnohospodár. Netrápi ho ani sucho ani mráz. Pravdepodobne to bude zberateľ podpôr na ničnerobenie…a plnič želania EÚ-15 !

poľnohospodár
poľnohospodár
19. apríl 2018 14:53

Agristato Marian mate pravdu Komentátor aj napriek tomuto nádhernému počasiu má horúčku a nevie o čom hovorí.

realista
realista
19. apríl 2018 22:18

podľa údajov „Závery z materiálu splnomocnenca vlády, p. Marcinčina / 19.04.2018“ dávam do pozornosti aj iný materiál (tzn. pravdepodobne rovnaký bluf) ako stvoril kolektív ministerstva pod vlajkou p. Jahnátka Koncepcia rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2013 – 2020 na rozdiel od materiálu p. Marčišina nie je utajený …… Zaujímavé v… Celý komentár »

Komentator
Komentator
19. apríl 2018 22:33

Komentátor sa teší z toho, že vláda v podobe Marcinčinnových bodov pochopila, že musíme zmeniť politiku. Je koniec stalinských prežitkov. Bojíte sa zmeny ako čert svätenej vody, banda jedna kolchoznícka komunistická. Už nebudete biť bezbranných: LINK: 1099182/co-vsetko-farmar-oravec-nechapal-az-kym-ho-na-poli-nezbili/ Už nebudete vytláčať slabších posielanim kontrol a buzeracie, už si nebudete meniť zákony… Celý komentár »

Komentator
Komentator
19. apríl 2018 22:35

Realistovi: mal by si milovať aj iných okrem seba.

Vaše meno
Vaše meno
20. apríl 2018 7:21

Komentátor používa presnú terminológiu a ako bratia Ctirad Mašín a Josef Mašín, ktorí utekali na západ z ČSR a po sebe zanechali len smútok a plač.