Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

OLAF začal vyšetrovať údajné zneužívanie fondov

OLAF začal vyšetrovať údajné zneužívanie fondov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) so sídlom v Bruseli vo štvrtok oznámil, že začal vyšetrovanie údajného zneužívania fondov Európskej únie na Slovensku, ktoré odhalil slovenský novinár Ján Kuciak. Vo februári ho zavraždili a spolu s ním aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Informovalo o tom internetové vydanie týždenníka Politico.

Kuciak v posledných článkoch, zverejnených posmrtne, písal o údajných prepojeniach medzi talianskou mafiou, slovenskými politikmi a podvodmi súvisiacimi s čerpaním poľnohospodárskych dotácií EÚ na Slovensku. Novinára a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta.

“Môžeme potvrdiť, že po predbežnom skúmaní dostupných informácií začal teraz OLAF administratívne vyšetrovanie možného zneužívania fondov EÚ v poľnohospodárstve na Slovensku,” uviedol vo vyhlásení hovorca úradu.

“Vyšetrovanie súvisí so záležitosťami, ktoré nedávno vyšli najavo vďaka práci investigatívneho novinára Jána Kuciaka,” dodal hovorca.

OLAF sa rozhodol začať vyšetrovanie po tom, čo pri predbežnom skúmaní dospel k postačujúcemu podozreniu z porušovania zákonov.

Kuciak pracoval pre slovenský spravodajský portál Aktuality.sk, ktorého spolumajiteľom je nemecká spoločnosť Axel Springer a tá je zároveň spolumajiteľom týždenníka POLITICO Europe so sídlom v Bruseli.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
OLAF - Fázy vyšetrovania úradu OLAF
OLAF - Fázy vyšetrovania úradu OLAF
19. apríl 2018 21:17

Fázy vyšetrovania úradu OLAF Úrad OLAF získava informácie o možných podvodoch a nezrovnalostiach z najrôznejších zdrojov. Vo väčšine prípadov vyplývajú tieto informácie z kontrol vykonávaných subjektmi zodpovednými za riadenie finančných prostriedkov EÚ v európskych inštitúciách alebo členských štátoch. Všetky sťažnosti, ktoré úrad OLAF prijme, prechádzajú prvotným posúdením, ktorého cieľom je… Celý komentár »

OLAF - Náplň činnosti úradu OLAF
OLAF - Náplň činnosti úradu OLAF
19. apríl 2018 21:19

Náplň činnosti úradu OLAF Úrad OLAF môže vyšetrovať záležitosti týkajúce sa podvodov, korupcie a iných trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ, pokiaľ ide o: •všetky výdavky EÚ: hlavnými kategóriami výdavkov sú štrukturálne fondy, poľnohospodárska politika a fondy rozvoja vidieka, priame výdavky a vonkajšia pomoc, •niektoré oblasti príjmov EÚ, predovšetkým clá,… Celý komentár »

OLAF - Čo je OLAF
OLAF - Čo je OLAF
19. apríl 2018 21:20

Čo je OLAF Z rozpočtu Európskej únie sa financuje celý rad programov a projektov, ktorých cieľom je zlepšiť život občanov členských štátov a tretích krajín. Protiprávne vynaloženie prostriedkov EÚ alebo nezaplatenie daní, ciel a poplatkov, z ktorých sa financuje rozpočet EÚ, priamo poškodzuje európskych občanov a ohrozuje celý projekt európskej… Celý komentár »

OLAF - Kedy začína vyšetrovanie?
OLAF - Kedy začína vyšetrovanie?
19. apríl 2018 21:46

Podľa nariadenia č. 883/2013 môže OLAF začať vyšetrovanie IBA v prípade „dostatočného podozrenia“, že došlo k podvodu, korupcii alebo inej nezákonnej činnosti ovplyvňujúcej finančnú situáciu, ktorá je v rozpore so záujmami EÚ.