Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Pri nepredvídaných udalostiach pomôžu zmeny v zákone

Pri nepredvídaných udalostiach pomôžu zmeny v zákone
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Jarné mrazy, ktoré v uplynulých rokoch poznačili úradu a narobili vrásky na čelách najmä ovocinárov a vinohradníkov, patria jednoznačne k nepredvídaným udalostiam. Pripraviť sa na ne je zložité, ešte zložitejšie je s nimi bojovať. Vyžaduje si to zvýšené náklady na prostriedky protimrazovej ochrany, ale aj nároky na vyššiu pracovnú silu. Práve s týmto problémom mnohí farmári po minulé roky bojovali.

Zatiaľ čo prostriedky protimrazovej ochrany je možné nakúpiť vopred, s pracovnou silou to také jednoduché nie je. Pri prípadných mrazoch, ktoré neraz nečakane prekvapia, tak mnohí riskovali aj nelegálne zamestnávanie. Ochrana sadov a viníc si vyžaduje okamžité nasadenie desiatok ľudí, ktorých farmári nemali kedy zahlásiť na úradoch, napríklad na Sociálnej poisťovni. Často pritom ide o pomoc z okolia – do sadov chodia pravidelne pomáhať zväzy záhradkárov, dobrovoľníci či poľovníci z dotknutej lokality. V prípade kontroly nelegálneho zamestnávania za ich pomoc dosiaľ hrozila aj pokuta.

Zmeny priniesla od začiatku tohto roka novela zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní.

„Novelou sa na účely vymedzenia nelegálneho zamestnávania predlžuje doba na prihlásenie zamestnanca do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia Sociálnej poisťovne. Zamestnávateľ je povinný splniť si prihlasovaciu povinnosť v lehote siedmich dní od uplynutia lehoty na splnenie povinnosti podľa zákona o sociálnom poistení, najneskôr však do začatia výkonu kontroly nelegálneho zamestnávania,“ uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

V praxi to znamená, že napríklad ovocinári a vinohradníci v prípade potreby môžu okamžite využiť pomocné pracovné sily aj bez toho, že by ich ešte pred samotným výkonom práce prihlásili na úradoch. To napríklad pri neočakávaných mrazoch často nebolo možné, keďže úrady bežne o večerných a nočných hodinách otvorené nie sú.

„Po novom sa už teda farmári, resp. ovocinári nebudú musieť stresovať z toho, aby vedeli v správnom termíne nahlásiť brigádnikov na úrade práce. Teraz to už budú môcť urobiť aj neskôr, v predĺženej lehote,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

„Toto nám veľmi pomôže pri tých nárazových mimoriadnych okolnostiach, keď sa kúrilo v sade z večera do rána ako protimrazová ochrana a potrebovali sme tu 200 ľudí. Z dediny prišli záhradkári, poľovníci, kto môže ten pomôže. U nás je to skutočne jedna noc, ktorá nám môže zlikvidovať komplet úrodu. Tak ako je to teraz nastavené, nám pomôže,“ dodal Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenska.

Pozitívne je to aj z administratívnej stránky.

„Súvisí to aj s ďalšími vecami, keď napríklad mzdové účtovníčky mali s týmto veľa problémov, často aj niektorí z prihlásených brigádnikov nenastúpil, takže za toto sme vďačný. Na druhej strane mám ale otázku – prečo to trvalo dva roky a prečo sme museli takto ďaleko zájsť, aby nás vôbec niekto vypočul?,“ pýta sa Marián Varga, podľa ktorého ovocinári po minulé roky bojovali s mrazmi aj pod hrozbou rizika z nelegálneho zamestnávania.

Aj novinky platné od tohto roka pritom v sebe skrývajú isté úskalia. Hoci možno brigádnikov nahlásiť na úradoch aj dodatočne, musí to byť skôr, ako ich preverí prípadná kontrola.

„Ak príde kontrolný orgán po čase, keď zamestnanec začal vykonávať svoju činnosť, no v lehote siedmich dní, a zistí, že zamestnávateľ si ešte nesplnil prihlasovaciu povinnosť, konštatuje nelegálne zamestnávanie. Ak si však zamestnávateľ splní oznamovaciu povinnosť v lehote uvedených siedmich dní a stihne tak spraviť pred výkonom kontroly, kontrolný orgán nemôže konštatovať nelegálne zamestnávanie. Ak si zamestnávateľ splní túto povinnosť až po lehote siedmich dní alebo si ju nesplní vôbec, v takom prípade nebude chránený a  kontrolný orgán, bez ohľadu na čas výkonu kontroly, konštatuje porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania, a to aj spätne,“ uvádza sa vo vysvetlení od tlačového oddelenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Aj pri využití pracovných síl v nepredvídaných situáciách bez prihlásenia na úradoch, napríklad aj pri jarných mrazoch, tak netreba registráciu pracovníkov zbytočne odkladať, ale v ideálnom prípade ich prihlásiť ihneď, ako je to možné.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments