Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Premiér chce vytvoriť zoznam dotácií a výmer

Premiér chce vytvoriť zoznam dotácií a výmer
insert_photoBauer

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) chce vytvoriť zoznam všetkých výmer, na ktoré sa platia dotácie. Zoznam by mal byť verejný a mal by prispieť k väčšej verejnej kontrole v tejto oblasti. Predseda vlády SR to zdôraznil v pondelok na tlačovej konferencii po rokovaní s predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR.

„Chcem, aby sme veľmi jasne dali na jeden zoznam všetky výmery, na ktoré sa platia dotácie. Chcem, aby sme na jeden zoznam dali všetky podniky, osoby samostatne hospodáriace a dokonca máme niekoľko možno až tisíc alebo stoviek ľudí, ktorí na rodné číslo poberajú dotácie, to znamená, že vôbec nehospodária, len vlastnia nejakú výmeru,“ spresnil Pellegrini s tým, že chce požiadať ministerstvo poľnohospodárstva o takýto prehľad.

Zoznam by mal byť verejný a podľa premiéra sa tým poukáže na mnoho nedostatkov systému.

„K tomuto zoznamu budeme priraďovať subjekt, akú máš výmeru, koľko berieš dotáciu a k tomu dajme, koľko má tržieb a čo produkuje, aby sme jasne ukázali, koľko máme na Slovensku ľudí, ktorí len pôdu vlastnia, len na ňu berú dotáciu a neprodukujú ani cent žiadnej poľnohospodárskej výroby a neprispievajú ani jedným eurom k sebestačnosti potravinovej, ktorá je tak kritizovaná a verte, že ten zoznam bude veľmi, veľmi zaujímavý,“ skonštatoval.

Zároveň poukázal na to, že určitá skupina ľudí nie je povinná poskytovať štatistiky.

„Budeme musieť pravdepodobne požiadať aj tých menších, aby nám formou dotazníka cez okresné poľnohospodárske komory tieto dáta dali a ja si myslím, že v tomto štáte a v moderných technológiách, ktorými dnes disponujeme, to musí byť otázka týždňov,“ zhodnotil Pellegrini.

Podľa jeho slov by mohol byť zoznam hotový do konca mája a plánuje o tom rokovať aj s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou (nominantka SNS).

Dodal, že toto opatrenie podľa neho poukáže na množstvo problémových subjektov, ktoré dotácie berú a na pôde nič neprodukujú.

 priblížil premiér.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: Bauer

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
15 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
ni
ni
23. apríl 2018 15:10

No konecne…

Realista
Realista
23. apríl 2018 15:56

A este platne najomne zmluvy s vlastnikom pozemku by mali predĺozit a na zaklade toho vyplácat dotacie

Marek
Marek
23. apríl 2018 18:42

Výkrik do tmy. Premiér tomu nerozumie, alebo koná zase na objednávku agromafie. Dotácie môže poberať aj fyzická osoba, teda na „rodné číslo“, ktorá na svojej pôde produkuje pre seba. Ako Pellegrini prišiel na to, že vôbec nehospodária ? Ja vidím v praxi úplný opak. Hospodária lepšie ako družstvá oligarchov.

realista
realista
23. apríl 2018 21:01

nech mu je odpustené za nepresnosti resp. blufy pravdepodobne mu to vysvetľoval p.Marcinčin – najväčší odborník na poľnohospodárstvo na úrade vlády – zoznamy poberateľov sú na webe PPA, zoznam žiadateľov bude viditeľný z GSAA, Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1307/2013 na webe atd….

realista
realista
23. apríl 2018 21:03

p. premier keď sa už ide pýtať p. ministerky mohol by dať dotaz ako frčí GSAA……

ni
ni
24. apríl 2018 6:08

Nech len pekne zverejnia. Media a ludi aj tak nebudu zaujimat ti parstoeurovi s rodnymi cislami, ale statisice kam tecu. Btw rodne cisla necerpaju dotacie ale len priame platby. Minister ani nevie rozdiel medzi dotaciou a priamou platbou. Smutne… A k tomu, ze je to zverejnene na APA. Je, ale… Celý komentár »

ni
ni
24. apríl 2018 6:15

Ale som zdegradovala 🙂 Premier samozrejme 🙂

realista
realista
24. apríl 2018 6:37

pre „ni“ – otázka: čo prinesie tento „cirkus malý kontra veľký“ pre slovenských poľnohospodárov ? – viac dotácií ?, lepšie podmienky pre podnikanie ? zjednodušenú legislatívu ? a Vám odporúčam pozrieť si celé rozhodnutie o podpore nielen prečítať posledný riadok koľko príde …..

ni
ni
24. apríl 2018 6:59

Re: Realista: Vtipne 😀

agrisato
agrisato
24. apríl 2018 20:26

Všetci sme tu gágaji táraji a prďúsi… BECÍKA NA NÁS !!!

XYZ
XYZ
24. apríl 2018 20:35

Becík s jeho povahou by nemohol byť ministrom ani mesiac. Nectí si Bodora, Stredáka, ale ani pani Antošovú, alebo Regeca. Je to neriadená strela, ktorú si ani milovník použitého talianskeho dievčaťa neodvážil presadiť vo vláde.

Optimista
Optimista
25. apríl 2018 6:45

Jeden a aj druhý sa preberte (agrisato + XYZ).

agrárnik zHN
agrárnik zHN
25. apríl 2018 14:19

Pán Becík by bol hlupák, keby sa spojil s touto agrárnou svoločou

Realista
Realista
25. apríl 2018 14:36

Pan Becik sa spoji s kazdym kto ma v nadrzi benzin asi ho malo poznate

Robertko
Robertko
25. apríl 2018 21:08

Smeracke ***