Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Producenti mlieka požadujú stretnutie s ministerkou

Producenti mlieka požadujú stretnutie s ministerkou
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Alexander Pastorek (bližšie k objektívu) a Stanislav Voskár.

Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) nemá na stretnutie so zástupcami prvovýrobcov a spracovateľov mlieka na Slovensku čas. Informovala o tom Lenka Varchoľáková z agentúry Botticelli.

Predstavitelia Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) a Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) podľa nej 27. marca 2018 požiadali Matečnú o stretnutie. Dôvodom je diskusia o dôležitých témach a opätovné prednesenie naliehavých požiadaviek na realizáciu systémových opatrení na zlepšenie situácie v sektore mlieka na Slovensku, ktoré je potrebné riešiť na najvyššej úrovni. Na žiadosť o stretnutie však podľa nej dostali odpoveď, že majú byť trpezliví, pretože ministerka si v najbližšom období čas na nich nenájde.

Varchoľáková pripomenula, že na spoločných rokovaniach predstaviteľov prvovýroby a spracovania mlieka dlhodobo rezonuje otázka nepriaznivého vývoja v sektore mlieka na Slovensku, ktorá je sprevádzaná trvalým poklesom produkčných ukazovateľov a neustálym znižovaním počtu poľnohospodárskych podnikov produkujúcich mlieko. Jedným z dôvodov sú aj nevyrovnané vzťahy a absencia transparentnosti v reťazci mlieka, teda prvovýroby, spracovania a obchodu. Na poslednom stretnutí sa konštatovalo, že napriek tomu, že sa minulý rok mierne zvýšila nákupná cena mlieka, táto zďaleka nepokrýva náklady na jeho výrobu. Aj po pripočítaní priamych platieb zaznamenali slovenskí prvovýrobcovia pri výrobe mlieka opäť značné straty. 

Zdôraznila, že stálym negatívom a veľkým hendikepom pre slovenských prvovýrobcov je absencia štátnej pomoci. Pri porovnaní s okolitými štátmi vznikajú veľké rozdiely, ktoré vážne oslabujú konkurencieschopnosť sektoru mlieka na Slovensku. 

“Je nespochybniteľné, že ak pôjde vývoj v sektore mlieka týmto smerom, na Slovensku nebude zabezpečená sebestačnosť v produkcii mlieka. Verím, že nemusím pripomínať, že tým pádom budeme odkázaní na dovoz mlieka zo zahraničia a, samozrejme, za ceny, ktoré nám budú zahraničnými výrobcami doslova nadiktované,” uviedol Alexander Pastorek, predseda SZPM. 

Zástupcovia SZPM a SMZ sa podľa Varchoľákovej zhodli v tom, že nie je v ich silách riešiť problémy, ktoré momentálne rezonujú v sektore mlieka, a je potrebné ich riešiť až na najvyššej úrovni. Medzi najzávažnejšie otázky, ktoré je potrebné neodkladne prediskutovať, patrí realizácia systémových opatrení na zlepšenie situácie v sektore mlieka na Slovensku, vrátane vyjadrenia k reálnosti prísľubu štátnej pomoci vo výške 30 miliónov eur zo strany bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka majú podľa nej na rokovanie s ministerkou pripravené aj témy súvisiace s produkciou mlieka bez GMO, programom “školské mlieko” a certifikáciou slovenských spracovateľov mlieka na vývoz mliečnych výrobkov do Číny. Zámerom stretnutia je aj otvorenie tém transparentnosti v reťazci mlieka, hlavne poskytovania výsledkov rezortnej štatistiky a cenových zisťovaní v obchode.

“Vzhľadom na blížiace sa voľby predsedníctva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) začiatkom mája, v ktorých pán Pastorek kandiduje na predsedu komory, sa k jeho slovám nebudeme vyjadrovať. Nechceme totiž ovplyvňovať voľby najväčšieho samosprávneho združenia poľnohospodárov na Slovensku,” reagoval pre TASR na vyjadrenia mliekarov hovorca MPRV Vladimír Machalík.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Alexander Pastorek (bližšie k objektívu) a Stanislav Voskár.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments