Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Ovocinárov čakajú ťažké noci

Ovocinárov čakajú ťažké noci
insert_photo

Po roku sa na Slovensku opäť hlásia nočné jarné mrazy. Očakávať ich možno už počas dnešnej noci

„Očakáva sa skôr prízemný mráz, to znamená že do výšky 10 cm nad povrchom by teplota v nížinách mohla dosiahnuť -3 až 0 stupňov Celzia, na ostatnom našom území sa môže vyskytnúť prízemný mráz miestami od -1 do -5 stupňov Celzia. Mrznúť by malo len do výšky 10 cm nad povrchom a v dvoch metroch sa nočná teplota očakáva 7-2 stupne, na juhovýchode bude teplejšie, okolo 9 stupňov,“ uviedla meteorologička Martina Sadloňová zo SHMÚ.

Chladno by malo byť aj počas zajtrajšej noci, kedy by teplota pri zemi mohla dosahovať mrazivé hodnoty, ale zrejme už len na Orave a v podtatranskej oblasti.
Hoci podľa predpovedí sa mrazy zrejme situácii z rokov 2016 a 2017 nevyrovnajú, ovocinári sa na ne aj tak pripravujú. Mnohí si sviečky či zariadenia na zadymenie nakúpili ešte v zime, aby boli na jarné mrazy včas pripravení.

Na Slovensku aktuálne pôsobí asi 130 ovocinárov, asi päťdesiatka z nich produkuje 80 percent všetkej produkcie ovocia. Práve títo ovocinári každoročne investujú najviac do protimrazových opatrení. Najnákladnejšia ale zároveň aj najefektívnejšia je protimrazová závlaha, ktorá ale aktuálne chráni len zlomok našich sadov.

Pestovatelia si ju budujú za vlastné peniaze, nedajú sa na ňu čerpať dotácie zo štátu ani z Európskej únie. Z vlastného vrecka platia pestovatelia aj ďalšie opatrenia, ako nákup parafínových sviec, špeciálnych zadymovacích zariadení, fólií a textílií, či služby vrtuľníkov, ktoré v prípade mrazov premiešavajú nad sadmi vzduch.

Pred vlaňajšími mrazmi ovocinárom pomohlo aj odškodnenie, ktorého sa dočkali po škodách spôsobených mrazmi po sezóne 2016. Od štátu ku koncu roka dostali 3 a pol milióna eur. Väčšina ich použila práve na protimrazové opatrenia v ďalšej sezóne v roku 2017. Pre silné mrazy sa ale škody zopakovali aj vlani. Ovocinári ich vyčíslili na vyše 8 miliónov eur. Hoci im štát pomoc vo forme odškodnenia opäť prisľúbil nedočkali sa ho.

Nielen ovocinári, ale všetci farmári aktuálne stále čakajú aj na zriadenie rizikového fondu, Práve ten by mal riešiť mimoriadne udalosti, ako sú jarné mrazy, alebo aj sucho, ktoré tiež vlani postihlo mnohých farmárov. Aj jeho zriadenie počas tohto roku ministerstvo opakovane avizovalo, zatiaľ bez predstavenia konkrétneho návrhu.

„Na príprave rizikového fondu sa stále pracuje. Keď budeme mať bližšie informácie, budeme ich určite komunikovať,“ uviedol tlačový odbor MPRV SR.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments