Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

SPU skúma vplyv plastov na reprodukciu samcov

SPU skúma vplyv plastov na reprodukciu samcov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Aký vplyv majú chemikálie nachádzajúce sa najmä v plastoch na reprodukciu skúmajú na Katedre fyziológie živočíchov Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU. Tím výskumníkov sa zaoberá vplyvom environmentálnych polutantov na reprodukčné správanie samcov. Jeden z výskumníkov, Ing. Tomáš Jambor, za výskum získal aj ocenenie študentská osobnosť roka 2017 v oblasti poľnohospodárstvo.

„My skúmame látky, ktoré sú široko využívané, nachádzajú sa v plastových obaloch, pesticídoch, herbicídoch, farbivách a vo veľkom množstve najrôznejších výrobkov, napríklad aj v kozmetických výrobkoch. Konkrétne skúmame, ako sa správajú tieto látky po prechode do organizmu. A práve procesy, ktoré zabezpečujú samčiu reprodukciu, sú na prítomnosť týchto látok veľmi senzitívne,“ uviedol Tomáš Jambor.

Zamedziť vplyvu týchto látok je podľa odborníkov viac-menej nemožné. Nachádzajú sa všade okolo nás a dostávajú sa neustále do tiel ľudí, aj zvierat.

„Do tela zvierat sa dostávajú najmä prostredníctvom krmovín, ktoré sa často uskladňujú v plastových obaloch. Často môžeme vidieť u poľnohospodárov, že krmoviny sú vyložené vonku na slnku niekoľko dní, možno aj týždňov alebo mesiacov a takýmto negatívnym pôsobením sa spomínané látky dostávajú do krmiva, zviera ho krmivom prijme a tak postupujú celým organizmom,“ dodal výskumník.

Aktuálne sa výskumy uskutočňujú na myšiach z komerčne zakúpenej línie, ktorá sa aj vo svete využíva na výskum vplyvu chemických látok na organizmy.

„Najdôležitejšie je aktuálne to, že nie je jedinec, ktorý by nebol vystavený pôsobeniu týchto látok. Pesticídy, herbicídy, kozmetické výrobky, industrializácia, ktorá je v rozkvete, to všetko súvisí s tým, že sa tieto environmentálne kontaminanty do prostredia dostávajú. My už vieme, a potvrdili to aj viaceré zahraničné štúdie, že tieto látky dokážu ovplyvniť endokrinný systém, nervovú aj kardiovaskulárnu sústavu i reprodukčnú sústavu. Teraz by sme radi vyšpecifikovali dávku, ktorá na akej úrovni a do akej miery dokáže reprodukčné procesy ovplyvňovať,“ uzavrel Tomáš Jambor.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jozef Bulla
Jozef Bulla
27. apríl 2018 9:33

Teším sa,že nová generácia SPU sa orientuje na mimoriadne významnú problematiku spojenú s existenciou bytia generácií živých organizmov a súčasne upozorňuje na hroziace momenty v životnom prostredí. To sú dôležité aktivity slovenskej Zelenej univerzity v Nitre. prof. Jozef Bulla