Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Agrárni diplomati prinášajú Českej republike efekt

Agrárni diplomati prinášajú Českej republike efekt
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Traja noví agrárni diplomati, ktorých české ministerstvo poľnohospodárstva plánuje vyslať do Japonska, Iránu a Mexika, by mohli začať svoje misie na jar 2019. Najviac nádejí vkladá rezort do Japonska, kde majú české firmy šance uspieť s potravinárskymi produktmi, najmä s mliečnymi a mäsovými výrobkami.

V krajinách, kde už teraz pôsobia poľnohospodárski diplomati, sa agrárny export zvýšil o takmer pätinu. ČTK to povedal riaditeľ odboru zahraničnoobchodnej spolupráce a bývalý námestník na MZe Jiří Šír.

Agrárny export do Japonska by sa tak mohol zvýšiť podľa neho do troch rokov o desatinu. Vlani dosiahol 533 miliónov korún (21,7 milióna eur). Celkom bude mať ČR deväť agrárnych diplomatov, teraz začne rezort vyhodnocovať ich pôsobenie v jednotlivých teritóriách. ČR má aktuálne agrárnych diplomatov v Rusku, Číne, Srbsku, Saudskej Arábii, Libanone a USA.

Na vývoji agrárneho exportu je podľa údajov MZe zrejmý pozitívny prínos poľnohospodárskych diplomatov. Za posledné dva roky klesol český agrárny export o 2,6 percenta, naopak v Rusku, Srbsku, Saudskej Arábii a Číne, kde pôsobia poľnohospodárski diplomati, stúpol o 18 percent.

Tento rok ministerstvo poľnohospodárstva plánuje dve zahraničné misie, a to do Ruska a Angoly. Súčasne sa počíta s necelou dvadsiatkou misií podnikateľov v poľnohospodárstve do Česka, okrem iného zo Saudskej Arábie, Tuniska či Kolumbie.
Vlaňajší schodok agrárneho zahraničného obchodu 30,8 miliardy korún (1,2 miliardy eur) bol najhorší od roku 2011. Medziročne sa záporné saldo prehĺbilo o 7,7 miliardy korún (300 miliónov eur), uvádza Poľnohospodársky zväz ČR s odkazom na údaje Českého štatistického úradu

Formálne sú diplomati podriadení veľvyslancovi v danej krajine, metodicky spadajú pod ministerstvo poľnohospodárstva. Finančné náklady na každú z pozícií vyjdú na 3,5 milióna korún ročne (137 tisíc eur), oznámilo už skôr ČTK ministerstvo.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments