Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Viacročný rozpočtový rámec neveští nič dobré!

Viacročný rozpočtový rámec neveští nič dobré!
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska komisia dnes predložila svoj návrh na viacročný rozpočtový rámec na obdobie rokov 2021-2027. V rozpočte chýba 27,4 miliardy pre oblasť Spoločnej poľnohospodárskej politiky na zachovanie podpory pre poľnohospodárov na súčasnej úrovni!

Návrh je prvým pre viacročný rozpočet po odchode Veľkej Británie z Európskej únie. S cieľom vykompenzovať stratu finančných prostriedkov z odchodu Veľkej Británie, čo predstavuje ročne vyše 12 miliárd eur, ako aj zabezpečiť financovanie iných oblastí, Európska komisia navrhla aj skresanie rozpočtu pre farmárov. Objem financií pre agrosektor by mal v budúcom rozpočtovom období, podľa EK, klesnúť na 365 miliárd eur, čo oproti súčasnému obdobiu znamená vraj pokles o 5 %.

S týmto prepočtom nesúhlasí Farm Europe, ktorý je multikultúrnym think-tankom, ktorého cieľom je stimulovať myslenie o vidieckych ekonomikách.

„Ak by tento návrh prijali členské štáty a Európsky parlament, znížil by sa rozpočet SPP o 7,2% v najbližších siedmych rokoch a v roku 2027 by zníženie dosiahlo až 11,2 percenta. Vplyv na priame platby by bol ešte výraznejší,“ uvádza vo svojej dnešnej tlačovej správe Farm Europe.

Táto organizácie vykázala inú metodiku zohľadnenia európskej inflácie a preto sú jej prepočty iné, ako tie, ktoré prezentuje Európska komisia.

Podľa simulácií Farm Europe, ktoré berú do úvahy podiel priamych platieb na konečnom poľnohospodárskom príjme, by návrh rozpočtu Komisie znamenal pokles príjmov európskych poľnohospodárov o 8,15 percenta v roku 2027 bez zmeny parametrov súčasnej SPP.

„V Dánsku by pokles dosiahol 26,4 percenta a v Českej republike 13 – percent. Ide o krajiny, kde je podiel priamych platieb najväčší. V Nemecku a vo Francúzsku by poľnohospodársky príjem klesol o približne 6,5%,“ uvádza Farm Europe.

Práve Francúzi proti návrhu už dnes veľmi ostro vystúpili. Podľa ministra poľnohospodárstva Francúzska – Stéphana Traverta, je zverejnený návrh neprijateľný.

„Takéto drastické a masívne škrty sú jednoducho nemysliteľné,“ hovorí podľa TASR francúzsky minister.

Ostrá reakcia zástupcu krajiny galského kohúta je pochopiteľná, keďže Francúzsko je najväčším poberateľom platieb z rozpočtu SPP. 

S drastickým znížením rozpočtu spoločnej agrárnej politiky nesúhlasí ani Farm Europe, ktoré uvádza, že rovnica navrhovaná Európskou komisiou hlboko spochybňuje schopnosť európskeho poľnohospodárskeho sektora uspokojovať rastúce spoločenské očakávania.

„Hoci je orientácia na mladých poľnohospodárov prioritou, navrhované usmernenia budú viesť k urýchleniu reštrukturalizácie poľnohospodárskeho sektora, najmä v oblasti mlieka, poľných plodín a hovädzieho mäsa. To bude znamenať rozšírenie fariem a orientáciu na intenzifikáciu,“ uvádza Farm Europe.

Podiel Spoločnej poľnohospodárskej politiky na celkovom rozpočte by mal v nasledujúcom rozpočtovom období predstavovať menej než 30 %. Pred 20 rokmi to bolo ešte viac než 45 %.

Phil Hogan, komisár EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka považuje navrhované zníženie rozpočtu o 5 percent za férový výsledok.

„Najmä ak sa do úvahy vezme očakávaný výpadok okolo 12 miliárd eur ročne po odchode Británie z Únie,“ uviedol Phil Hogan.

Legislatívny návrh novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie bude zverejnený 1. júna 2018. Presne o dva týždne – 14. júna 2018 usporiada portál poľnoinfo.sk konferenciu, kde zaznejú všetky dôležité informácie z návrhu, spolu s dopadmi prepočtov na Slovensko. Účasť na konferencii už dnes potvrdila Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ján Pokrivčák z Inštitútu pôdohospodárskej politiky, alebo zástupca Generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka v Bruseli. Celý program s prihláškou na konferenciu bude na webovom portáli poľnoinfo.sk zverejnený v najbližších dňoch.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Na podporách
Na podporách
3. máj 2018 23:09

Dotácie na plochu treba zrušiť. Neveští to nič dobré.
Keby neboli dotácie na plochu, Ján Kuciak mohol byť ešte nažive…

Anonym
Anonym
4. máj 2018 14:11

Treba zrusit vsetky dotacie a bude pokoj.