Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

EÚ zakázala tri pesticídy, ktoré podľa vedcov škodia včelám

EÚ zakázala tri pesticídy, ktoré podľa vedcov škodia včelám
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Krajiny Európskej únie sa dohodli na zákaze používania troch pesticídov na vonkajších poľnohospodárskych plochách. Látky zo skupiny takzvaných neonikotínoidov majú podľa vedeckých štúdií škodlivý vplyv na včely.

Za zákaz dnes hlasovalo šestnásť členských krajín EÚ, štyri boli proti a osem sa hlasovania zdržalo. Česko žiadalo udelenie výnimky pre cukrovú repu, podľa ministerstva poľnohospodárstva bude totiž bez neonikotínoidov výrazne ohrozená rentabilita jej pestovania. Zákaz by mohol po formálnom schválení Európskou komisiou začať platiť ešte na konci tohto roka, informovala agentúra AP.

Zákaz používania troch neonikotínoidov – klotianidínu, tiametoxam a imidakloprídu – bude platiť pre používanie na voľnej poľnohospodárskej ploche, naďalej sa budú môcť používať v skleníkoch. Čiastočne bolo pritom používanie týchto látok, ktoré slúžili napríklad na morenie osív kukurice, slnečnice a repky, zakázané už v roku 2013. Na základe aktuálnej dohody budú tieto pesticídy zakázané úplne.

Neonikotínoidy napádajú nervový systém hmyzu, môžu ho ochromiť aj zabiť. Mnoho štúdií v uplynulých rokoch preukázalo, že má ich používanie negatívny vplyv na populáciu včiel. Pred niekoľkými dňami pred rizikami, ktoré predstavuje užívanie neonikotínoidov pre včely a čmeliaky, varoval znovu aj Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Včely majú zo všetkých opeľovačov v prírode najväčší význam. Zaisťujú opeľovanie u desiatok tisíc druhov rastlín, z ktorých mnoho patrí medzi poľnohospodársky významné plodiny.

Česká republika spolu s Dánskom, Rumunskom a Maďarskom hlasovala proti zákazu. Podľa oznámenia ministerstva poľnohospodárstva požadovalo Česko udelenie výnimky zo zákazu neonikotínoidov pre pestovanie cukrovej repy a to preto, že podľa neho “za súčasne používané moridlá osiva nie je dostupná adekvátna náhrada”. Bez pesticídov, ktorých zákaz krajiny EÚ schválili, je podľa ministerstva “výrazne ohrozená rentabilita pestovania cukrovej repy, tejto tradičnej plodiny českého poľnohospodárstva”.

Reakcie na hlasovanie sú zmiešané. Organizácie na ochranu životného prostredia jeho výsledok privítali, výrobcovia pesticídov varovali pred dôsledkami.

“Zdravie včiel pre mňa zostáva veľmi dôležité, pretože sa týka druhovej pestrosti, produkcie potravín a životného prostredia,” uviedol vo vyhlásení eurokomisár pre zdravie Vytenis Andriukaitis.

“Rozhodnutie je prelomové a môže zastaviť vymieranie včiel v Európe,” reagoval český europoslanec Pavel Poc, ktorý je podpredsedom Výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie.

“Konečne nás naše vlády počúvajú,” povedala zástupkyňa organizácie Avaaz Antonia Staatsová. Organizácia Priatelia Zeme označila rozhodnutie za “ohromné ​​víťazstvo”.

Sklamanie z výsledku hlasovania vyjadrila spoločnosť Bayer, ktorá je okrem spoločností Takeda Chemical Industries a Syngenta jedným z výrobcov zakázaných pesticídov. Dnešok označila za “smutný deň pre poľnohospodárov”. Dosiahnutá dohoda je podľa nej pre Európu zlá, lebo výsledkom bude návrat k niektorým prekonaným pesticídom.

Po hlasovaní bude musieť zákaz troch neonikotínoidov schváliť formálne ešte Európska komisia, po zverejnení v úradnom vestníku potom zákaz nadobudne účinnosť za šesť mesiacov. Podľa vyhlásenia hovorkyne komisie by sa tri neonikotínoidy mali prestať používať na konci tohto roka.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments