Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

GSAA – zostávajú posledné dni

GSAA – zostávajú posledné dni
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Na podanie žiadosti o priame platby zostáva už len niekoľko dní. Termín sa končí 15. mája 2018. Všetci žiadatelia pritom musia o peniaze žiadať elektronicky, resp. cez geopriestorovú žiadosť o podporu. V aplikácii musia po prvý raz pracovať všetci farmári s výmerou nad 1 hektár.

„Aktuálne bolo podaných cez 11 000 žiadostí. Počet podaných žiadostí je každoročne odlišný, nie je preto možné povedať, koľko ich bude podaných tento rok. V roku 2017 ich bolo podaných takmer 19 000,“ uviedol v stredu 2. mája 2018 Michal Feik z tlačového odboru MPRV SR.

Hoci sa počet žiadateľov každoročne mení, pohyby nie sú výrazné. Aj preto možno predpokladať, že by do systému mohlo pribudnúť ešte asi 8 tisíc žiadostí. Týmto žiadateľom zostáva na riadne podanie žiadosti niečo vyše týždňa.

„Pre farmárov samotných je výhodnejšie, ak sa si žiadosti nebudú podávať na poslednú chvíľu. Vyhnú sa tak stresovým situáciám, podobne ako pri podávaní daňových priznaní,“ dodal Feik.

Vlani systém opakovane vypadával, problémy spôsoboval najmä pri väčšom počte žiadateľov, ktorí sa do aplikácie prihlásili naraz, V tomto roku sa väčšie problémy zatiaľ nevyskytli. Či priaznivý stav potrvá až do uzatvorenia termínu je otázne. Doterajšie žiadosti totiž boli rozložené na obdobie jeden a pol mesiaca. Asi 40 percent farmárov, ktorí formulár stále nevyplnili, tam môže v posledných dňoch systém vyťažiť.

V tomto roku do systému navyše pribúda asi 13 tisíc nových žiadateľov, ktorí v ňom v minulosti nepracovali.

„Sú to práve malí žiadatelia, ktorí možno ani nevedia, že majú podávať grafické prílohy cez GSAA a pravdepodobne mnohí ani nemajú zručnosti aby tak urobili. Nazdávame sa, že ministerstvo malo možnosť ponechať možnosť podávať grafické prílohy k žiadosti aj v papierovej podobe,“ uviedla SPPK.

Elektronické podávanie žiadostí Slovensko naplno zaviedlo ako posledná krajina v EU. Ministerstvo očakáva, že sa vďaka nej zvýši transparentnosť vyplácaných podpôr a zníži sa aj počet kontrol zo strany úradov – v elektronickej aplikácii sa totiž pozemky, na ktoré sa platby žiadajú, nemôžu viacerým účastníkom prekrývať.
V aplikácii sú aktuálne predkreslené všetky hranice pozemkov podľa žiadostí z minulého roka. Farmári tak musia tento stav buď potvrdiť, alebo ak u nich nastali nejaké zmeny, musia ich v systéme vykonať.

„Žiadosť je možné podať maximálne 25 kalendárnych dní po tomto termíne. Avšak za každý omeškaný pracovný deň so sankciou 1%. Po tomto termíne už žiadosť nie je možné podať,“ dodal Michal Feik z MPRV SR.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
ni
ni
7. máj 2018 18:55

Ja uz mam podane, ale co ma zaujalo, ze niektori ziadatelia maju minusove hodnoty. Ako je to mozne? Na skoleni nic take nevraveli, ze by ten stav mohol nastat. A je to u mnohych ziadatelov- aj velkych.

dôchodca
dôchodca
8. máj 2018 9:16

Povinné podávanie žiadostí cez GSAA aj pre malých farmárov dokazuje, že mafiánskej chobotnici /nemyslím tým Vadalovcov/sa v rezorte stále darí a ešte zmocnela.Tendencia vyradiť malých farmárov pokračuje, lebo podnikajú na právne vysporiadanej pôde, v ich vlastníctve, prípadne blízkeho príbuzenstva a keď ich zlikvidujú ,mafiánom pribudnú bezproblémové plochy . Pri sankcionovaní… Celý komentár »

srandista
srandista
8. máj 2018 12:41

pre p. dôchodcu – nie som práve „fanúšikom súčasnej podoby poberania podpôr v agrosektore“ ale pre sprehľadnenie čerpania je GSAA n e v y h n u t n á a je prospešná aj pre malý a menších –> ak máte problém so zakresľovaním na PPA Vám bez problémov pomôžu… Celý komentár »

školitel GSAA
školitel GSAA
9. máj 2018 13:46

Dobrý deň, čo sa týka mínusových hodnôt pri zobrazení informácie o výmere parcely, ide o informatívny údaj (na odstránení tejto nezrovnalosti sa pracuje) a nemá vplyv na výmery v deklarácii a ani na podávanie žiadostí a odosielanie údajov do systému IACS.