Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Výrobu českého chmeľu ťahá export a minipivovary

Výrobu českého chmeľu ťahá export a minipivovary
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Po ôsmich rokoch prekonali českí pestovatelia chmeľu hranicu 5000 hektárov zberových plôch. Medziročne vzrástli výmery o 81 hektárov a dosiahli 5026 hektárov, informoval Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKZUZ).

Naposledy tomu tak bolo v roku 2010, kedy plochy mali výmeru 5210 hektárov. Vtedy bola nadúroda, chmeliari kvôli stagnujúcej výrobe pivovarov a rastúcej obľube lacných supermarketových značiek piva nechali v roku 2011 pätinu úrody na chmeľniciach, pretože sa nevyplatilo ju zberať. Momentálne chmeľ využívajú mnohé minipivovary.

„V žateckej oblasti sa zberová plocha chmeľníc navýšila o 48 hektárov, v ústeckej o štyri hektáre a v tršickej o 29 hektárov,“ uviedol ústav.

Plocha najpestovanejšieho Žateckého poloraného červenáku sa zväčšila o 35 hektárov na súčasných 4352, odrody Sládek o 27 hektárov na 322 , plocha odrody Saaz Special sa zvýšila o osem hektárov na súčasných 34 hektárov a odroda Premiant o päť hektárov na súčasných 170.

Celkovo bolo, podľa ÚKZUZ, vysadených 292 hektárov nových chmeľníc. Minuloročná úroda chmeľu bola medziročne nižšia zhruba o 12 percent, napriek tomu boli pestovatelia podľa ÚKZUZ spokojní. Za celú Českú republiku bola úroda 6797 ton chmeľu s priemerným hektárovým výnosom 1,37 tony, čo možno hodnotiť ako mierne nadpriemerný ročník.

V súčasnej dobe je však v ČR stále viac minipivovarov, ktoré používajú na výrobu veľké množstvo chmeľu. Pribúda zhruba jeden týždenne, zatiaľ ich je okolo 400.

Približne 80 percent českého chmeľu smeruje na vývoz, najväčším dovozcom je tradične Japonsko, významnými dovozcovia sú tiež Nemecko, Čína a Rusko. Prakticky všetok vypestovaný chmeľ podlieha dlhodobým zmluvám s odberateľmi.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments