Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Poľnohospodárske samosprávy budú radiť ministerke

Poľnohospodárske samosprávy budú radiť ministerke
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V minulom týždni sa podľa šéfky agrorezortu Gabriely Matečnej uskutočnilo šesť tlačových konferencií k témam, ktoré sa v rezorte pôdohospodárstva nakopili za ostatných dvadsať rokov. Podľa vyjadrení ministerky ide o politikárčenie opozície.

„V čase nástupu do funkcie som nenašla rezort v dobrom stave. Boli vydané rozhodnutia o pridelenie nenávratného finančného príspevku z Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020 v hodnote 800 miliónov eur. Projekty v tejto výške malo vyhodnotiť asi 30 zamestnancov. Ohrozená bola akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry, čo mohlo spôsobiť nevyplatenie priamych platieb. Riešili sme mrazy, mliečnu krízu, alebo predsedníctvo v Európskej únii,“ hovorí Gabriela Matečná.

Na tlačovej konferencii ďalej informovala, že na obvinenia opozície, ale aj reakciu generálneho prokurátora reaguje okamžite, ako sa vrátila zo zasadnutia OSN v New Yorku.

„Uráža ma, že táto škandalizácia sa dotýka všetkých ľudí, ktorí pracujú v rezorte pôdohospodárstva,“ povedala ministerka pôdohospodárstva.

Ako uviedla, zmena zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, ktorý je platný od 1. mája 2018, môže pomôcť malým a mladým poľnohospodárov.

„Za tento zákon hlasovalo 123 poslancov Národnej rady. Proti boli len poslanci SaS a Zsolt Simon,“ uviedla G. Matečná s tým, že práve menovaná strana sa v súčasnosti stáva najväčším spojencom malých roľníkov.

Matečná reagovala aj na poskytnutie dotácie pre rybník pre podnikateľa Alexeja Beljajeva.

„Vzhľadom na to, aby sa upokojila situácia, požiadala som generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry, aby ešte raz zmluvy z roku 2015 z podopatrenia 6.4 preveril. Zverejníme bodové hodnotenie, aby neprišlo k žiadnym pochybnostiam. Do času, kým sa tak neudeje, požiadala som riaditeľa PPA, aby zastavil podpisovanie (zmlúv) z tohto podopatrenia 6.4.,“ informovala šéfka MPRV SR

Gabriela Matečná uviedla, že PPA plní všetky opatrenia, ktoré vyšli z európskych auditov.

„Pri projektových podporách kontrolujeme 100-percent projektov a 100 percent položiek v jednotlivých projektoch,“ uviedla Gabriela Matečná.

Podľa slov ministerky bude Rada poľnohospodárskych samospráv jej poradným orgánom, s ktorým sa bude stretávať raz mesačne.

Matečná na brífingu zareagovala aj na výroky generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý označil systém fungujúci na PPA za „chorý“.

„Ak má pán Jaromír Čižnár dôvody na vyjadrenia, aké mal, mohol sa o nich s nami najskôr osobne porozprávať. Vyjadrenia generálneho prokurátora ohľadom agrorezortu budem riešiť na osobnom stretnutí. Podľa vyjadrení pána Čižnára o úteku musím konštatovať, že pravdepodobne nebol úplne informovaný o tom, ako prebiehalo stretnutie v Košiciach,“ podčiarkla Matečná.

Ministerka by sa chcela osobne stretnúť s Čižnárom, pričom by s ním chcela diskutovať o nálezoch prokuratúry. Farmárom tiež prisľúbila odpovedať na ich výzvu uvedenú v tzv. Košickej deklarácii.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
15. máj 2018 6:13

Vcera Matecna len urazala ludi. Od prokuratora az po vlastnikov pody.

Realista
Realista
15. máj 2018 8:31

Vyjadruje sa o nas polnohospodaroch ze sme tupci ako keby sme seno zrali a na konoch jazdili

Sesto666
Sesto666
15. máj 2018 11:14

Okolo Matecnej sa tocia take peniaze, ze si ani neviete predstavit. Sa necudujte, ze vsetkych ostatnych ludi povazuje za tupcov. Nie je nahoda ze bola riaditelkov Slovenského pozemkového fondu a teraz dokonca ministerkou. A je uplne jedno ci to bolo vtedy ako nominantka SMERu alebo teraz SNS.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
15. máj 2018 11:38

Po profesorovi elektrónkovi z Komjatíc sa rezortu ujalo ďalšie samoľúbe individum – škodia viac ako africký mor ošípaných a sucho, ktoré dnes gniavi roľníka. Obranné žalmy nech si nechá agrarna celebrita do Smotánky a nepúšťa z úst radšej nič. Poľnohospodár nie je vec.