Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Konferencia, ktorá otvorí diskusiu k SPP 2021 – 2027

Konferencia, ktorá otvorí diskusiu k SPP 2021 - 2027
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - konferencia SPP 2013 - 2020

Prvý júnový deň bude oficiálne predstavený legislatívny návrh novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ na obdobie 2021 – 2027. Dokument je zásadný pre smerovanie nášho poľnohospodárstva, potravinárstva a rozvoja vidieka v najbližších rokoch. Portál poľnoinfo.sk už dva týždne po zverejnení návrhu organizuje konferenciu, ktorá bude hľadať komplexné odpovede na otázky, ktoré dokument otvorí.

Už dnes prichádzajú z Bruselu neoficiálne informácie, že otázka stropovania priamych platieb je hotovou vecou a v návrhu novej SPP sa objaví.

„V tejto otázke je potrebné zaujať také stanovisko, aby sa slovenského poľnohospodárstva dotklo čo najmenej. Cieľ je podporiť tých, ktorí vyrábajú, zamestnávajú a tvoria pridanú hodnotu,“ hovorí Jozef Artim, ústredný riaditeľ Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Menovaná inštitúcia sa stala spoluorganizátorom konferencie, ktorej veľká časť bude pravdepodobne venovaná aj možnému návrhu stropovania.

„Konferenciu, ktorá sa uskutoční už 14. júna 2018 v priestoroch nitrianskeho výstaviska považujeme za dôležitú, lebo takmer okamžite po zverejnení legislatívneho návrhu otvorí diskusiu k jeho podobe,“ myslí si Jozef Artim.

Toto tvrdenie podporuje aj fakt, že na podujatí vystúpi so stanoviskom k novej agrárnej politike aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho, alebo generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch.

Samotný návrh Európskej komisie predstaví Dušan Chrenek, vedúci oddelenia na Generálnom riaditeľstve pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka v Bruseli. Prepočty a dopady na Slovensko odprezentujú Ján Pokrivčák z Inštitútu pôdohospodárskej politiky a Marián Tóth z Fakulty ekonomiky a manažmentu na poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Cieľom portálu poľnoinfo.sk, ako organizátora podujatia, je ponúknuť komplexný pohľad na tento zásadný dokument. Z tohto dôvodu vystúpi aj zástupca poľnohospodárskej prvovýroby, bankového sektora, alebo českej Agrárnej komory.

„Naši partneri z Českej republiky sú veľmi dôležití k tomu, aby bolo náš hlas v Európe počuť. Okrem nich komunikujeme aj s ostatnými organizáciami v rámci V4 a opäť pripomínam aj Bratislavskú deklaráciu, ktorá získa na aktuálnosti po zverejnení legislatívneho návrhu,“ hovorí Jozef Artim.

Konferencia k Spoločnej poľnohospodárskej politike na roky 2021 – 2027 nadväzuje na podobné podujatie, ktoré portál poľnoinfo.sk organizoval pred siedmymi rokmi. V roku 2011 predstavil za účasti slovenských a českých odborníkov legislatívny návrh aktuálnej SPP. Vtedy sa na konferencii zúčastnilo 250 zástupcov poľnohospodárskej prvovýroby, dodávateľov vstupov a samosprávnych a rezortných organizácií.

Na aktuálne podujatie začína prihlasovanie pomocou elektronického formulára už v týchto dňoch. Pozvánku spolu s programom, prihlášku, ale aj ďalšie podmienky účasti nájdete na webovom portáli polnoprojekt.sk.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - konferencia SPP 2013 - 2020

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
12 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Realista
Realista
17. máj 2018 20:15

Najprv treba odstranit vsetkych politikov lebo su horsi ako skodna a potom moze zacat konferencia

agrisato
agrisato
18. máj 2018 18:51

Juraj ! Musím to predsa len napísať. Toto mala riešiť Dobrovička a Záhradnícka … Ďakujeme Vám.

Juraj Huba - prevádzkovateľ poľnoinfo
Juraj Huba - prevádzkovateľ poľnoinfo
18. máj 2018 20:44

Milý agrisato, pri takomto podujatí sa to musí robiť všetko v súčinnosti. Jedným z prvých ľudí, s ktorými som o potrebe tohto podujatia hovoril, boli zástupcovia ministerstva. A tí to okamžite prijali. Ministerka na úrovni Bruselu výrazne kope za Slovensko (viem to porovnať s tým, ako sa pristupovalo k SPP… Celý komentár »

Optimista
Optimista
18. máj 2018 21:44

Veľmi dobrou správou dnešného dňa je, aj pre naše chlebové odvetvie, že novým českým ministrom poľnohospodárstva sa stane Miroslav Toman. Verím, že s našou pani ministerkou vytvoria dobrý dvojzáprah pred blížiacimi sa rokovaniami o SPP 2020+. Je to nesmierne dôležité, zmeny poľnohospodárskej politiky EÚ budú významné! Vysoko preto oceňujem snahu… Celý komentár »

Pozitívna zmena
Pozitívna zmena
19. máj 2018 0:28

Teší ma, že bude to stropovanie. A super, že aj pán Artim to podporil slovami: nech budúca SPP „podporí tých ktorí vyrábajú, zamestnávajú a tvoria pridanú hodnotu“ – čo jednoznačne hovorí za malé a stredné podniky – rodinné farmy. Asi nakoniec bude to Slovensko sebestačné

Optimista
Optimista
19. máj 2018 6:45

„Pozitívna zmena“, upokojím Ťa, pre Slovensko stropovanie nie až takým veľkým strašiakom, ako sa o ňom hovorí a píše, za podmienky, že zo sumy, na ktorú sa má aplikovať stropovanie bude možné odpočítať náklady práce. Pokojne sa však môže stať, že uvedená podmienka sa v legislatívnych textoch nachádzať nebude. No,… Celý komentár »

Anonym
Anonym
20. máj 2018 10:27

optimista prečo taký pesimizmus:-)Toto budě príležitosť ukázať tým 17 europským zahrádkárom tů efektivitu veĺkých celkou spolu s tu 3O rokou prítomnými komparativnými výhodami najma najnižších nájmou, platou, daní a cen polností!Už len s týmto berieme najvic dotácií v EU !

Albín Blicha
Albín Blicha
20. máj 2018 12:50

Chvála Bohu že bude zastropovanie ,

Andrej
Andrej
23. máj 2018 9:09

Pýtam sa organizátorov konferencie:

Všade v Európe sa do diskusie o budúcej SPP zapájajú aj mladí farmári. Tých sa budúcnosť azda najviac týka. Sú na Slovensku nejakí?
Kto bude na konferencii rozprávať o generačnej vymene?

Juraj Huba - prevádzkovateľ poľnoinfo
Juraj Huba - prevádzkovateľ poľnoinfo
24. máj 2018 17:55

Dobrý deň, súhlasím s Vami, že mladých ľudí sa dotýka Spoločná poľnohospodárska politika 2021 – 2027 najviac. Či ide o poľnohospodárov, ľudí žijúcich na vidieku, alebo spotrebiteľov. Aj z tohto dôvodu sme ako zástupcu poľnohospodárov vybrali Mareka Šimuneka z Poľnohospodára Nové Zámky. Ide o mladého človeka, ktorý ešte neoslávil štyridsiatku… Celý komentár »

Andrej
Andrej
25. máj 2018 16:59

A viete mi vysvetliť, prečo jediný zástupca mladých farmárov na konferencii je 4000 ha podnik???

Fedor
Fedor
25. máj 2018 18:40

Tak mladi, prosim pekne, chyťte opraty do vlastnych ruk, lebo inak bude SPP zase raz o Vas bez Vas! Mobilizacia tu a teraz, inak Vam ostanu oci pre plac a budete musiet utierat slinu az do 2027! A potom uz nebudete mladi….