Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Zemanová: Matečná nemá morálne právo byť ministerkou

Zemanová: Matečná nemá morálne právo byť ministerkou
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Anna Zemanová na stretnutí s poľnohospodármi.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) nemá morálne právo byť ministerkou. Presvedčená je o tom opozičná poslankyňa Anna Zemanová (SaS), ktorá to uviedla v pléne počas mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej sa opozícia snaží Matečnú odvolať z funkcie.

 “Gabriela Matečná sklamala vo funkcii ministerky pôdohospodárstva, lebo o viac ako mafiánske praktiky na poliach sa zaujímala o vlastnú publicitu a situáciu hrubo podcenila. Je hluchá voči sťažnostiam utláčaných farmárov. Neurobila nič, aby skrížila cestu podvodníkom s agrodotáciami,” vyhlásila Zemanová.

K problémom sa podľa jej slov začala ministerka vyjadrovať až vtedy, keď sa škandály objavili v médiách.

“Sklamala aj vo funkcii generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu. Bola súčasťou korupčnej schémy, v ktorej sa určití reštituenti dostali k pozemkom len vtedy, ak ich následne pod cenu predali lobistom spriazneným s vedením fondu. Vďaka tomuto kriminálnemu systému sa dostali k lukratívnym parcelám aj osoby blízke strane Smer-SD,” tvrdí Zemanová.

Tiež odmieta, že v prípade nekalého prerozdeľovania finančných prostriedkov ide o zlyhanie jednotlivcov.

“Tu nejde o ukrivdených jednotlivcov, ale minimálne o 19.000 žiadateľov v systéme, o 280 individuálnych signatárov povestnej košickej výzvy a ďalších 40 organizácií, ktoré zastupujú 2000 poľnohospodárov, ktorí sa pridali ku košickej výzve,” upozornila Zemanová.

Zároveň uviedla, že vláda potrebuje dôveryhodných a bezúhonných ministrov, a toto kritérium Matečná podľa Zemanovej nespĺňa.

Opozícia o Matečnej tvrdí, že zaviedla nekalé praktiky do prerozdeľovania finančných prostriedkov určených pre Slovensko v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Zároveň jej vyčítajú, že ešte ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu zaviedla podvodné praktiky, o čom “existujú nespochybniteľné dôkazy”.

Matečnú opozícia obviňuje aj z pokračovania v nekalých praktikách, pričom svojím konaním ohrozuje budúce zdroje pre Slovensko na regionálny rozvoj.

“Novinár Ján Kuciak zomrel za odhalenie slovenskej agromafie. Odstúpil Robert Kaliňák, odstúpil Robert Fico a pani Matečná nehoráznym spôsobom klame ľuďom do očí,” dodala Zemanová.

Podľa Jaroslava Pašku (SNS) je dôležité, aby všetky skutočnosti v oblasti čerpania agrodotácií prešetrili príslušné orgány.

“Aby sme to neriešili politicky. Pani ministerka viackrát opakovala, že keby mala viac financií, tak by bola kontrola zabezpečená lepšie a kvalitnejšie, s vyšším počtom úradníkov, napriek tomu ale patríme medzi špičku v Európskej únii,” poznamenal Paška na obranu Matečnej.

Poslankyňa Eva Smolíková (SNS) tiež upozornila na to, že Matečná sa stretla aj s generálnym prokurátorom.

“Problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť nielen v agrorezorte, nerieši len sám rezort, ale je potrebná aj spolupráca polície a súdov. Aktivitu generálneho prokurátora vítala aj pani ministerka, ktorá sa s ním stretla a vyšli z toho závery, že ministerka pôdohospodárstva bude súčinná v spolupráci, bude predkladať všetky podklady, ktoré si orgány činné v trestnom konaní vyžiadajú,” upozornila Smolíková.

Podľa nej sa nedá na základe “nejakých individuálnych prípadov” hovoriť o nefunkčnom systéme. “Pozrime sa na to, čo funguje a čo je dobré. Už keď hovoríme o mafii, za tých 15 rokov nebola aj SaS vo vláde?” uviedla v pléne Smolíková.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Anna Zemanová na stretnutí s poľnohospodármi.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments