Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

AKS: Straty zo sucha dosiahli vyše 37,2 milióna eur

AKS: Straty zo sucha dosiahli vyše 37,2 milióna eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Strata na poľnohospodárskych plodinách, ktorú spôsobilo extrémne sucho v roku 2017, vyčíslili poľnohospodári z regiónov Trnava, Senica, Galanta, Bratislava a Dunajská Streda na 37,2 milióna eur. Médiá o tom v pondelok informovala Agrárna komora Slovenska (AKS) s tým, že dotknutých bolo vyše sto subjektov.

Aktualizované podklady si vyžiadalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka  SR s cieľom objektívne kvantifikovať dosah nepriaznivých klimatických podmienok.

„Podklady museli dotknutí farmári odovzdať do 23. mája,“ spresnila AKS.

Najväčšie straty pre sucho boli v Trnave a okolí (14,2 milióna eur), potom v Bratislave (7,8 milióna eur), na treťom mieste boli so stratami poľnohospodári z Dunajskej Stredy (5,7 milióna eur). Po nich nasledovali farmári z Galanty (5,4 milióna eur) a Senice a Skalice (spolu 4,1 milióna eur), konkretizovala AKS. Najväčšie straty boli u hustosiatych obilnín, kukurici, maku, krmovinách, ovocinárstve a v zeleninárstve.

Komora poukázala na Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý konštatoval, že v roku 2017 bol v týchto oblastiach najvýraznejší výpadok zrážok za posledné roky a v čase sucha upozorňoval na výpadky v poľnohospodárskej produkcii.

Pretože je situácia podľa AKS pre farmárov likvidačná, požiadali listom o pomoc vládu SR.

„Tento stav ohrozuje udržateľnosť ďalšej produkcie, chovu zvierat, ale hlavne prácu celkom približne 2800 až 3000 zamestnancov,“ zdôraznila.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD)a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) majú záujem o aktualizáciu vyčíslenia príjmov, ale aj o zriadenie opatrení, ktoré by podobné situácie riešili do budúcnosti. 

Ide o rizikový fond, do ktorého by prispieval štát aj farmári a z časti by kryl straty farmárov postihnutých suchom, záplavami, povodňami a inými vplyvmi.

„Na nutnosť zriadenia takéhoto nástroja poukazujú aj správy klimatológov o nepriaznivom trende vývoja klimatických podmienok,“ pripomína AKS. 

V porovnaní s prvotnými odhadmi u týchto poľnohospodárskych subjektov pri minulotýždňovom prepočte výsledná suma stúpla, lebo o 30 % je viac subjektov so stratou, uzatvára komora.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
bps
bps
28. máj 2018 20:15

A majú dostatok maštaľného hnoja tie podniky?

Optimista
Optimista
28. máj 2018 21:03

Disponujú niektoré z týchto podnikov závlahovými sústavami? Ak áno, do akej miery boli využité?

srandista
srandista
28. máj 2018 22:55

Optimistovi – závlahové systémy okrem výnimiek sú zničené (ako ináč …) o stave kanálov na západnom Slovensku nehovoriac…..

a zavlažovať pri súčasných cenách komodít pšenicu ???

pri tých poplatkoch za odber vody a cenách elektriny…..

jm
jm
28. máj 2018 23:30

Tragédiou je že ani jedna politická garnitúra ktorá zodpovedala za chod tohoto štátu si neuvedomila aké je potrebné sa starať o agrorezort. Dnes sa zrazu predbiehajú politické strany pri odhaľovaní prešľapov ale ja sa pýtam kde boli hlavne tí zakorenený politici keď do dnes nechceli vidieť čo sa dialo v… Celý komentár »

stary gazda421
stary gazda421
28. máj 2018 23:37

Zavlahove systemy sme si zničili doma štat rolnikov zdieral 2Kčs za kubik vody a prenajal zavlahypodnikatelom ktori rolnikov tiež zdierali a vykup železa bol nekontrolovany. Toto nesposobilo EU

Anonym
Anonym
29. máj 2018 9:00

Kdě stě boli chlapci tých 3Orokov z tými to poznatkami!!!!Ten ktorý zistí iba na WC že je na všetko pozdě ten němá dobrý výhĺad do budůcnostri!!

Juraj Mačaj
Juraj Mačaj
30. máj 2018 15:19

Ak dovolíte páni pridám sa aj ja. Závlahy sú dnes v našich rukách. Máme pripravované 4.1. závlahy a 5.1. odvodňovacie kanály spolu objem alokovanej dotácie cca. 90 mil. EUR, z ktorých by sa dalo pri 30 – 50 % spoluúčasti poľnohospodárov znovu obnoviť 100 – 130 tisíc ha závlah, tak… Celý komentár »