Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

V ČR je viac ošípaných a hydiny, ale menej kráv

V ČR je viac ošípaných a hydiny, ale menej kráv
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Európsky parlament

V Českej republike sa tento rok medziročne zvýšili stavy ošípaných o 66-tisíc na 1,56 milióna, o skoro desatinu vzrástli tiež počty hydiny na 23,57 milióna kusov. O 0,4 percenta, teda 5500 kusov, ubudlo dobytka, uviedol Český štatistický úrad.

Tieto údaje štatistici každoročne zbierajú k prvému aprílu. Na klesajúce počty ošípaných a hovädzieho dobytka dlhodobo poukazuje Agrárna komora, efektívnosť poľnohospodárstva je tak podľa nej nižšia ako v roku 1936.

V minulosti boli počty ošípaných niekoľkonásobne vyššie.

„Pred desiatimi rokmi to bolo 2,4 milióna kusov a pred 30 rokmi dokonca 4,6 milióna kusov,“ uviedol riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva ČSÚ Jiří Hrbek.

Tento rok k prvému aprílu bolo medziročne o desať percent viac ošípaných na výkrm s hmotnosťou cez 110 kilogramov. O skoro 1400 ubudlo prasníc.
Na klesajúce počty ošípaných v ČR dlhodobo poukazuje Agrárna komora ČR.

„Aj napriek miernemu rastu je úplne zásadný problém, že stavy ošípaných a hovädzieho dobytka trvalo klesajú, čím dochádza k ďalšiemu rozvracaniu už tak nezdravej štruktúry sektoru v ktorej prevažuje rastlinná nad živočíšnou výrobou. Chýba ako zhodnotenie rastlinných komodít, tak domáce spracovanie i následne humus v pôde,“ povedal hovorca komory Jiří Felčárek.

Dodal, že oproti osemdesiatym rokom sa v ČR chová 29,1 percenta prasníc a 28,8 percenta dojníc. Sebestačnosť štátu v bravčovom je na 36,4 percentách.

„Hrubá poľnohospodárska produkcia v stálych cenách je k roku 1989 na úrovni 41 percent a pri mlieku 62 percent. Poľnohospodárstvo má v tomto smere dokonca nižšiu výkonnosť ako v roku 1936,“ upozornil.

Podľa neho je v Česku dostatočný priestor pre rast živočíšnej výroby. Na 100 hektárov poľnohospodárskej pôdy českí poľnohospodári produkujú 62 kg bravčového mäsa a 75 kg mlieka.

„Pritom pre porovnanie Nemecko má 356 kg v mäse a 170 kg mlieka a Holandsko dokonca 690 kg bravčového a 680 kg mlieka,“ dodal.

O 1774 kusov vzrástol tento rok medziročne počet chovaných oviec na 219-tisíc, o 2142 pribudlo kôz na 30-tisíc. O 633 sa tiež tento rok viac chovalo koní, bolo ich 35.181.

V ČR dlhodobo rastie spotreba mäsa. Predvlani to bolo 80,3 kilogramu na hlavu, čo bolo oproti roku 1950 skoro dvojnásobok. V spotrebe mäsa medziročne vzrástla o 4,1 percenta konzumácia hovädzieho, ktoré ale stále aj s teľacím, u ktorého medziročne vzrástla spotreba o desatinu, tvoria zhruba desať percent z celkovej spotreby mäsa. O 2,9 percenta predvlani vzrástla spotreba hydinového mäsa na 26,8 kilogramu, čo je zhruba tretina zjedeného mäsa. Spotreba bravčového klesla o desatinu percenta na 42,8 kilogramu, čo je 53,3 percenta zjedeného mäsa.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Európsky parlament

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments