Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Dánsky parlament schválil hraničný plot proti diviakom

Dánsky parlament schválil hraničný plot proti diviakom
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Poslanci dánskeho parlamentu v pondelok schválili výstavbu 68 kilometrov dlhého plotu na hranici s Nemeckom, ktorý má zabezpečiť, aby sa do Dánska nedostali diviaky nakazené africkým morom ošípaných. Choroba bola nedávno zaznamenaná napríklad medzi diviakmi v Česku či Poľsku. Kodaň sa obáva, že by mor ošípaných mohol ohroziť významný dánsky mäsový priemysel.

Plán na výstavbu plotu na dánsko-nemeckej hranici sa dočkal početných kritik, napísal spravodajský server BBC News. Mnoho ekologických aktivistov aj odborníkov pochybuje, že toto opatrenie dokáže zabrániť rozšíreniu nákazy do Dánska. Poukazujú napríklad na to, že diviaky môžu do krajiny tiež priplávať cez Flensburský fjord, uviedla rozhlasová stanica Danmarks Radio.

Ďalší kritici upozorňujú, že v Nemecku neboli žiadne prípady moru ošípaných doposiaľ zaznamenané. Svetový fond na ochranu prírody (WWF) minulý mesiac varoval dánsku vládu a predstaviteľov Európskej únie, že plot negatívne zasiahne aj iné druhy živočíchov, napríklad vydry, vlky, líšky a jeleniu zver.

Plot, ktorý bude stáť 80 miliónov dánskych korún (10,73 milióna eur), bude 1,5 metra vysoký a bude zapustený 50 centimetrov do krajiny, aby sa zvieratá nemohli podhrabať. Dánske úrady ubezpečili, že zábrana, ktorá bude kopírovať hranicu Dánska s nemeckou spolkovou krajinou Šlezvicko-Holštajnsko, neovplyvní pohyb ľudí alebo vozidiel cez hranicu.

Podľa BBC budovanie plotu pravdepodobne nezačne skôr ako na jeseň. Projekt totiž ešte musí posúdiť dánsky výbor pre ochranu životného prostredia. Minister životného prostredia Jakob Ellemann-Jensen je presvedčený, že takisto tento úrad výstavbu plota označí za nutnú.

Podľa agentúry Reuters Dánsko ročne vyváža bravčové mäso za 4,65 miliardy eur. Dánska vláda uviedla, že keby nákaza v krajine prepukla, znamenalo by to na istú dobu pozastavenie exportu do krajín mimo Európskej únie. Blokovaný by bol aj vývoz do krajín Európskej únie, avšak len z oblastí postihnutých morom ošípaných.
Africký mor ošípaných nie je pre človeka nebezpečný, ale diviaky a domáce ošípané zabíja. Vakcína proti vírusu nie je dostupná, jedinou ochranou je prevencia. Prvý prípad choroby v Česku potvrdili veterinári u dvoch divokých uhynutých zvierat nájdených vlani v júni na okraji Zlína.

Vo vysoko rizikovej oblasti vytýčenej v okolí Zlína doteraz veterinári potvrdili mor ošípaných u 210 uhynutých, zastrelených alebo odchytených diviakov. V posledných mesiacoch neboli nové prípady úhynu zaznamenané. Do chovov sa zatiaľ nákaza nerozšírila. Keby sa tak stalo, veterinári by ich museli nechať utratiť.
Podľa dánskej vlády africký mor ošípaných postihuje okrem Českej republiky a Poľska tiež Rumunsko, Estónsko, Litvu a Lotyšsko a v poslednej dobe sa choroba čoraz viac približuje k dánskym hraniciam.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments