Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

Francúzski poľnohospodári protestujú proti vláde

Na protest proti poľnohospodárskej politike francúzskej vlády sa v nedeľu začala blokáda niektorých skladov pohonných látok v krajine. Protestnú akciu organizuje najväčšia odborová organizácia francúzskych poľnohospodárov (FNSEA) a združenie Mladí poľnohospodári.

Blokáda celkovo 13 skladov pohonných látok v rôznych častiach Francúzska bude trvať do 13. júna a môže byť predĺžená. 

Poľnohospodári chcú svojou akciou poukázať na dvojaké štandardy, keď vláda od nich žiada plnenie veľmi prísnych noriem na poľnohospodársku produkciu, ktoré však už neuplatňuje na poľnohospodárske výrobky dovážané zo zahraničia. Náklady na takto vypestované produkty sú potom nižšie a môžu sa predávať za nižšie ceny. Francúzski poľnohospodári sú presvedčení, že ide o nespravodlivú konkurenciu, a obviňujú vládu, že k nim nie je lojálna. 

„Rozbuškou“ pre túto krízu bolo rozhodnutie biorafinérie spoločnosti Total v meste La Mede v kraji Bouches-du-Rhône, ktorá toto leto až 50 percent svojej produkcie vyrobí z dovezeného palmového oleja namiesto vykupovania repky olejnej vypestovanej francúzskymi poľnohospodármi.

Toto rozhodnutie podľa poľnohospodárov existenčne ohrozuje francúzsky sektor biopalív. Dodali, že pestovanie repky živí vo Francúzsku 20.000 ľudí.

Vo Francúzsku je sedem rafinérií a 200 skladov pohonných látok, pričom 90 z nich sú veľkosklady. Avizovaná blokáda 13 z nich bude mať podľa francúzskych médií minimálne dôsledky. Jediné riziko podľa médií spočíva v tom, že medzi majiteľmi áut môže blokáda vyvolať paniku z možného nedostatku benzínu či nafty, takže sa budú snažiť vytvárať si zásoby, čo by mohlo vyvolať nedostatok pohonných látok na niektorých čerpacích staniciach. 

Médiá však v tejto súvislosti s odvolaním sa na ministerstvo dopravy pripomenuli, že Francúzsko má strategické zásoby pohonných hmôt na tri mesiace.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Fero
Fero
12. jún 2018 6:09

A my sme v pohode, čakáme kedy nam Danko pošle tých sľúbených pár milionikov.Hlavna vec ,ze ministerka zase „vyriešila problém Chcem dodávať „,ale základne problémy prvovýroby-systémové uz nechala tak.Teraz nech tlači SPPK.!!!