Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Agrofert vlani významne investoval aj na Slovensku

Agrofert vlani významne investoval aj na Slovensku
insert_photohttp://www.polnosluzby-bebrava.sk/fotogaleria.html

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert sa vlani medziročne znížil o 38 percent na 4,8 miliardy korún (187 miliónov eur) . Konsolidované tržby firmy, ktorú do minuloročného februára vlastnil český premiér Andrej Babiš (ANO), stagnovali na 155,1 miliardy (6,035 miliardy eur), predvlani predstavovali 155,3 miliardy korún.

ČTK to povedal tlačový hovorca koncernu Karel Hanzelka. Za poklesom stojí výkon nemeckej pekárenskej skupiny Lieken, nedarilo sa tiež spoločnostiam chemického sektora v oblasti produkcie hnojív. Naopak dobre sa darilo poľnohospodárskym spoločnostiam.

„Významne hospodárenie koncernu ovplyvňovali aj osobné náklady vo výške 20,9 miliardy korún (813,8 milióna eur), ktoré sa medziročne zvýšili o 312 miliónov (12,1 milióna eur),“ dodal Hanzelka.

Nekonsolidované tržby skupiny dosiahli 223,8 miliardy korún (8,7 miliardy eur), medziročne sa znížili o 2,7 miliardy korún (105 miliónov eur). Zisk firmy pred započítaním daní, úrokov a odpisov (tzv. EBITDA) koncernu medziročne klesol o desatinu na 13,26 miliardy korún (516 miliónov eur).

Najvýznamnejšou investíciou bola vlani pre koncern investícia do novej veľkopekárne v Nemecku, taktiež výstavba novej linky na toastový chlieb v Pename a štvrtá výrobná linka firmy Profrost.

„V segmente chémia bola najväčšou investíciou pokračujúca výstavba novej výrobnej jednotky čpavku v slovenskej spoločnosti Duslo. Významné investície do novej výrobne hnojív sa dokončovali v Lovochemii a do zvýšenia kapacity a efektivity výroby čpavku a hnojív sa naďalej investovalo tiež v nemeckej spoločnosti SKW Piesteritz,“ uvádza hovorca.

Skupina tiež vlani investovala do novej valcovne v plastikárskej spoločnosti Fatra, do výstavby liahne vo firme Výkrm Trebišov alebo do nových objektov dojníc v spoločnosti ZEMOS. Do nákupu pôdy vlani spoločnosti holdingu investovali 360 miliónov korún (14 miliónov eur), na konci roka obrábali 118.000 hektárov, v úplnej väčšine prenajaté. Na Slovensku skupina obrába 22.000 hektárov pôdy, investovala do nákupu 30 miliónov korún (1,168 milióna eur).

Prostredníctvom mediálnej spoločnosti Mafra, ktorá napríklad vydáva Lidové noviny alebo MF Dnes, získal vlani koncern majoritný podiel v skupine Ticketportal, chemická firma Deza investovala do kúpy poľskej podobne zameranej firmy Petrochemia Blachownia.

„Ďalej sa do koncernu novo začlenili slovenské poľnohospodárske spoločnosti Poľnoslužby Bebrava a PD Krupá či český výrobca drevených obalov Truhlářství Straka. Z hľadiska rozvoja čakajú koncern Agrofert aj naďalej investície do ekológie, energetiky a do navyšovania výrobných kapacít spoločností,“ uzavrel Hanzelka.

V dôsledku novozískaných spoločností sa dlhodobý hmotný majetok koncernu navýšil o 686 miliónov korún (26,7 milióna eur).

Skupina Agrofert je najväčšia v českom poľnohospodárstve a potravinárstve, dvojkou v chemickom priemysle a významným subjektom aj v lesníctve a médiách. Vlani zamestnávala zhruba 33.000 ľudí, podobne ako predvlani, z toho 22.000 v ČR.

Koncern vlastnil ešte vlani na začiatku roka vtedajší vicepremiér a minister financií Andrej Babiš. Vo februári kvôli zákonu o konflikte záujmov vložil svoje akcie do zvereneckých fondov.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: http://www.polnosluzby-bebrava.sk/fotogaleria.html

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments