Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Diskusia o SPP sa naplno rozprúdi vo štvrtok

Diskusia o SPP sa naplno rozprúdi vo štvrtok
insert_photolicenčná fotografia zakúpená z creativemarket

Spoločná poľnohospodárska politika po roku 2020 je témou, ktorá začala od zverejnenia legislatívneho návrhu 1. júna ešte výraznejšie rezonovať medzi poľnohospodármi. Webový portál poľnoinfo.sk už vo štvrtok 14. júna organizuje k tejto téme konferenciu, na ktorú je k dnešnému dňu prihlásených 290 poľnohospodárov.

Diskutujúci majú pripravené svoje prezentácie, ktoré zahŕňajú komplexné informácie o danej téme, ale aj prepočty rôznych dopadov na poľnohospodárske podniky. Na účastníkov konferencie čaká zborník referátov všetkých vystúpení, ktorý bude mať aj s prezentáciou partnerov podujatia úctyhodných 58-strán. Zborník je momentálne v tlači a preto je zrejmé, že jednotlivé pozície diskutujúcich sú už pre organizátorov známe. Čo vo štvrtok na konferencii v Nitre odznie?

„Návrh legislatívy v predloženej podobe nespĺňa naše očakávania. Ide najmä o nedostatočné tempo vonkajšej konvergencie platieb, keď ani v nasledujúcom programovacom období nedosiahneme plnú konvergenciu, ale len 84-percent v roku 2027,“ uvádza vo svojej prezentácii Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. 

V súčasnosti dosahuje podiel priamych platieb na Slovensku oproti priemeru Európskej únie 78 percent. Šéfka rezortu vo svojej prezentácii ďalej uvádza, aké sú pozície a návrhy Slovenska v jednotlivých otázkach.

„Našou prioritou pre najbližšie obdobie, počas ktorého ešte môžeme ovplyvniť výslednú podobu SPP, sú témy ako zastropovanie, degresivita, konvergencia či celkový dopad na poľnohospodárstvo a potravinárstvo na Slovensku. Snáď najzásadnejší význam má však pre nás momentálne definícia pojmu aktívny farmár a harmonizácia národných podpôr,“ hovorí vo svojom príspevku Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a spoluorganizátor konferencie.

Menované pojmy a predstavy Európskej komisie vysvetlí Dušan Chrenek z Generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka v Bruseli.

„Prioritami budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky sú posilnenie opatrenia v oblasti životného prostredia a klímy, väčší dôraz na poznatky, vedomosti, inovácie, technológie a lepšie zacielenie pomoci,“ uvádza vo svojej prezentácii Dušan Chrenek.

Ak by sme si posledný bod, lepšie zacielenie pomoci, rozmenili na drobné, dostávame odpovede na otázky, ktoré súvisia s redustributívnou platbou, viazanými platbami, možnosťou paušálnej platby pre drobných roľníkov, stropovaním, alebo presunom platieb medzi piliermi.

S veľmi konkrétnymi informáciami vystúpi Juraj Kožuch, generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorý napríklad uvedie, že členské štáty dosiahnu viac kompetencii a budú navrhovať detaily jednotlivých opatrení vrátane ročných indikátorov a strednodobých výsledkov.

„Odsúhlasené indikátory a výsledky bude kontrolovať Európska komisia formou Ročného zúčtovania výkonnosti. Ak členský štát nebude dosahovať požadované výsledky, nedostane finančný príspevok,“ hovorí Juraj Kožuch.

Prepočty pre Slovensko s možnými vysvetleniami dopadov ponúka vystúpenie dvojice Ján Pokrivčák a Marián Tóth. Ich prezentáciu priamo doplní Jan Doležal, odborník z Českej republiky, ktorý okrem pozície našich západných susedov ponúka aj prepočty dopadov stropovania priamych platieb.

Veľmi dobrú prednášku z praxe má pripravenú Marek Šimunek, generálny riaditeľ Poľnohospodára Nové Zámky. Neobával sa odkryť čísla a v samotnej prezentácii ponúka aj návrhy, ako by mala SPP podľa praxe vyzerať. Martin Hubinský bude informovať o predstavách bankárov v súvislosti s novou agrárnou politikou.

Organizačné poznámky k účasti na konferencii:

Registrácia na konferenciu SPP 2021 – 2027 začína 14. júna 2018 od 8.00 v priestoroch kongresového pavilónu (K) nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Vstup do areálu je od Výstavnej ulice, cez bránu B1. Samotná konferencia začína o 9.00. Prosíme Vás, aby ste na konferenciu prichádzali s dostatočným časovým predstihom.

V prípade, že nie ste ešte na konferenciu zaregistrovaní, posledná možnosť prihlásiť sa je v utorok 12. júna 2018. Elektronický formulár na prihlásenie nájdete TU.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: licenčná fotografia zakúpená z creativemarket

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments