Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

EÚ chce takmer 300 miliónov eur za chyby v dotáciách

EÚ chce takmer 300 miliónov eur za chyby v dotáciách
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska únia chce po Česku sankciu zhruba 7,5 miliardy korún (292 miliónov eur) za chyby v dotáciách pre poľnohospodárov. Uviedli to dnes Hospodárske noviny (HN) na základe vyjadrení ministerstva poľnohospodárstva.

Podľa Európskej komisie, ktorá je orgánom EÚ, Česko nedostatočne skúmalo, či sa príjemcovia dotácií aktívne venujú poľnohospodárskej výrobe. Ministerstvo pochybenia popiera a pokutu chce zvrátiť v konaní, ktoré bude trvať zrejme niekoľko mesiacov.

Členské štáty EÚ v roku 2015 zaviedli podmienky, ktoré mali zabezpečiť, aby dotácie nezískavali podnikatelia, ktorí sa poľnohospodárskej výrobe nevenujú. Skupiny firiem by napríklad na získanie dotácie mali preukázať, že aspoň tretina ich príjmov pochádza z poľnohospodárstva. Česko to ale podľa Komisie nekontrolovalo, ani nezisťovalo, či žiadatelia nepatria do skupiny firiem podnikajúcich v rôznych odboroch. Podľa ministerstva ale neexistuje právna úprava, ktorá by takúto kontrolu prikazovala.

Chyby odhalili únijní auditori vlani v septembri. Sankciu chce komisia podľa HN udeliť za roky 2015 až 2017, keď bol ministrom poľnohospodárstva Marian Jurečka (KDU-ČSL). Bývalý minister Jurečka HN povedal, že legislatíva v prípadoch, ktoré Európska komisia Česku vytýka, nebola jasná.

Podmienka, že dotáciu môže získať len podnikateľ venujúci sa aktívne poľnohospodárstvu, už od tohto roka neplatí. Podľa ministerstva bola zrušená kvôli sťažnostiam poľnohospodárov na veľkú byrokratickú záťaž.

V období medzi rokmi 2014 a 2020 má Česko možnosť získať z európskych fondov na poľnohospodárstvo až 8,2 miliardy eur (vyše 210 miliárd korún podľa aktuálneho kurzu). Najvyšší kontrolný úrad nedávno ministerstvu poľnohospodárstva vytkol, že väčšinu z európskych dotácií na rozvoj poľnohospodárstva z Programu rozvoja vidieka štát rozdáva veľkým firmám. Podpora malých a stredných podnikov, ktorým mal program pomôcť, naproti tomu viazne. Ministerstvo tvrdí, že veľké podniky nezvýhodňuje.

Európska komisia už napríklad kvôli pochybeniam pozastavila Česku dotačný program Podnikanie a inovácie pre konkurencieschopnosť o objeme 114 miliárd korún (4,4 miliardy eur). Previerka totiž na konci minulého roka odhalila, podľa médií, u dotovaných projektov štrnásťpercentnú chybovosť.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Optimista
Optimista
13. jún 2018 6:37

7,5 miliardy Kč je príliš vysoká suma, aby bolo možné povedať, že sa nič nestalo, nič sa nedeje.