Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Roľníci vyrazia na traktoroch z východu do Bratislavy

Roľníci vyrazia na traktoroch z východu do Bratislavy
insert_photoTASR

V pondelok 18. júna vyrazia farmári na traktoroch z východného Slovenska. Postupne sa k nim budú pridávať farmári z ostatných regiónov a spoločne prídu do Bratislavy, kde upozornia na ich problémy.

Trasu a program protestného zhromaždenia budú farmári priebežne zverejňovať. Protestnú jazdu už farmári oznámili Prezídiu Policajného zboru. Informoval o tom Jaroslav Jánoš, predseda Združenia vlastníkov pôdy a farmárov Slovenska.

„Od začiatku našich farmárskych protestov uplynulo zhruba sto dní a nič podstatné sa nezmenilo. Z Košickej výzvy, v ktorej sme zosumarizovali naše najdôležitejšie požiadavky a odovzdali ich ministerke pôdohospodárstva a ostatným kompetentným, sa reálne nezačalo plniť nič,“ uviedol Patrik Magdoško zastupujúci Iniciatívu poľnohospodárov, ktorá zastrešuje malých a stredných farmárov z celého Slovenska.

Protestnou jazdou chcú farmári apelovať na urýchlené riešenie ich roky sa vlečúcich problémov, ktoré spísali v Košickej výzve. Z nej považujú za kľúčové vytvorenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov, ďalej zabezpečenie toho, aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah, to znamená len tomu, kto ju vlastní, alebo má na ňu nájomnú zmluvu, alebo ju má v náhradnom užívaní.

Za kľúčové považujú farmári tiež vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy tak, aby sa k pôde Slovenského pozemkového fondu (SPF) prednostne dostali miestni mladí a malí poľnohospodári, ako aj obmedzenie nadobúdania pôdy podľa výmery a len pre fyzické osoby s trvalým pobytom na území Slovenska.

„Počas nášho protestu budeme tiež upozorňovať na dôležitosť malých a stredných farmárov, na ktorých vo vyspelom svete na rozdiel od Slovenska, stojí poľnohospodárstvo,“ dodal Jaroslav Jánoš z Iniciatívy poľnohospodárov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
12 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Optimista
Optimista
14. jún 2018 21:38

Je pravdou, že smerom do Bratislavy sa chystajú 100-vky traktorov?

Anna
Anna
15. jún 2018 7:34

Zrejme tie traktory v tomto období nepotrebujú na prácu???

stary gazda421
stary gazda421
15. jún 2018 9:08

mila pani Annička mladi a mali farmari chcu vyrabat potraviny ale k pode sa nedostanu ani k vlastnej kto mulčuje dastane na jedno pracovne miesto dotaciju60000

peter socha
peter socha
15. jún 2018 11:44

Časti bodov košickej výzvy su už v rokovacom procese, ktory sa začal 31,5 2018 apokračuje jeho aplikovanie do legislatívi. Združenie vlastnikov pôdy a rodinných fariem Slovenska o postupe informuje Vidiecku platformu.Bod 51 percent naše združenie zmenilo ešte v období februara a marca v spolupraci strany SNS. Tato spolupraca pokračuje aj… Celý komentár »

srandista
srandista
15. jún 2018 12:39

Na koľkých traktoroch bude ceduľa obstarané z fondu EÚ…. lebo sa píše, že by to mali byť traktory, ktoré spĺňajú podmienky prevádzky na cestách I. triedy ?

srandista
srandista
15. jún 2018 12:41

Re Anna – sú šikovní – prvý krát mali pomulčovať do 22.06……

Sochovi
Sochovi
17. jún 2018 7:26

Áno Peter Socha, asi viem za ktorým lekárom by si mal ísť

rolnik
rolnik
17. jún 2018 15:29

Traktor som kúpil na leasing, už je splatený, od roku 1994 som dostal prvýkrát nenávratný príspevok na kúpu stroja až teraz cez Barossa (vlastnoručne napísaný projekt bez korupcie, vybavovačiek) z Maďarska.

srandista
srandista
18. jún 2018 7:07

re rolnik – takže aspoň jeden traktor bez tabule, podpora de facto od maďarskej mimovládky – to by som nenazval „nenávratný príspevok“ a tom že to bolo bez korupcie ? – tiež to bolo len pre vyvolených….

rolnik
rolnik
18. jún 2018 9:25

Čakal som takúto poznámku … , môžeš myslieť, čo chceš, ale na pravde to nemení.
Nech sa aj tebe darí.

Mar
Mar
18. jún 2018 9:31

Standista –> Väčšina traktorov tam bude bez „tabule“, pretože malí SHRkari (do 150 Ha) sa nedostanú k týmto dotáciám. Neviem v akom svete žiješ, ale musí ti byť jasné, že na Slovensku sú podporovaní iba určití ľudia.

srandista
srandista
18. jún 2018 14:58

re rolnik resp. Mar – prajem aj ja veľa trpezlivosti a úspechov pri presadzovaní požiadaviek, úspechov v podnikaní a do doporučujem upriamiť pozornosť najmä na pripravovaný Národný strategický plán SPP 2021 – 2027,…..lebo potom „Mar“ bude mať opäť pravdu…