Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Farmári vyrazili na traktoroch z Michaloviec do Bratislavy

 Farmári vyrazili na traktoroch z Michaloviec do Bratislavy
insert_photoMarcel Trnavský

Farmári vyrazili v pondelok ráno na traktoroch z Michaloviec do Bratislavy, kde chcú upozorniť na svoje problémy. Po trase sa k nim majú na strojoch pridať aj ďalší protestujúci. Do hlavného mesta by mali doraziť v utorok (19.6.) približne o 19.00 h.

 “Uplynulo 100 dní od prevalenia kauzy, takže pociťujeme, že sa zatiaľ nič podstatné neudialo, nejaké zmeny v pôdohospodárstve, takže ideme do Bratislavy na dialóg,” uviedol Patrik Magdoško zastupujúci Iniciatívu poľnohospodárov, ktorá zastrešuje malých a stredných farmárov z celého Slovenska, s tým, že doteraz k nemu nedošlo.

Takúto formu protestu zvolili preto, že už inú možnosť nevidia.

“Musia vidieť, že už je to ozaj existenčný problém farmárov a poľnohospodárov. Teraz je to problém reformy poľnohospodárstva. My nejdeme kvôli sebe, ale kvôli všetkým,” zdôraznil.

Na otázku či sú tam vítaní, odpovedal, že uvidia. Ľudia však podľa neho túto iniciatívu vnímajú pozitívne, podporujú ich v tom.

Do hlavného mesta by mali dôjsť v utorok približne o 19.00 h.

“Uvidíme, podľa stavu na cestách, aká bude situácia, aká bude koordinácia s políciou, takže všetko záleží od toho,” vysvetlil. V stredu (20.6.) chcú okrem iného navštíviť parlament a hlavné body v meste.

Polícia neudelila poľnohospodárom výnimky na prejazd ich traktorov po diaľniciach a rýchlostných cestách v súvislosti s protestnou jazdou do Bratislavy. Uvádza sa to v stanovisku Prezídia Policajného zboru SR. V prípade, že prídu na traktoroch do hlavného mesta, je pripravená im určiť trasu alebo aj zakázať ďalšiu jazdu, ak to bude potrebné v záujme bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

 “Neorganizovaná prítomnosť traktorov by prispela k absolútnemu kolapsu dopravy, na čo by opäť doplatili vodiči motorových vozidiel, ktorí dochádzajú do Bratislavy za prácou a tiež kamióny prevážajúce potraviny podliehajúce skaze,” obáva sa policajné prezídium.

Poľnohospodárom neupiera, aby vyjadrili svoj názor zákonným spôsobom, treba však podľa neho zohľadniť všetky okolnosti, a to predovšetkým zabezpečenie plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky.

“Ak napriek tomu poľnohospodári prídu na traktoroch do Bratislavy, polícia využije svoje zákonné oprávnenia a určí im trasu, resp. zakáže ďalšiu jazdu v prípade, ak to bude potrebné v záujme bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,” doplnilo policajné prezídium.

Protestnou jazdou chcú farmári apelovať na urýchlené riešenie ich roky sa vlečúcich problémov, ktoré spísali v Košickej výzve. Z nej považujú za kľúčové vytvorenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov, ďalej zabezpečenie toho, aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah. Za kľúčové považujú tiež vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy. Počas protestu budú tiež upozorňovať na dôležitosť malých a stredných farmárov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: Marcel Trnavský

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
RSKS
RSKS
19. jún 2018 10:15

vrelá diskusia… Asi vieme prečo. Človek aby sa bál ozvať, to ho prídu na pol roka preverovať, vetrať a buzerovať úradníci od výmyslu sveta. Skúseností je dosť, však, farmári? O toto ide tej našej skvelej a korupciou prehnitej sociálnodemokratickej nadvláde slovenskej.