Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

ČR: Vláda schválila podporu poistenia pre veľké podniky

ČR: Vláda schválila podporu poistenia pre veľké podniky
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vláda ČR odsúhlasila možnosť štátnej podpory poistenia aj pre veľké poľnohospodárske podniky. Program, ktorý bude pod Podporným a garančným roľníckym a lesníckym fondom, ešte musí notifikovať Európska komisia.

Na budúci rok sa v ňom počíta s výdavkami 115 miliónov korún (4,5 milióna eur). Ministerstvo poľnohospodárstva počíta tiež s rozšírením podpory poistenia pre malé a stredné podniky, keďže štátna pomoc by mala stúpnuť až na 65 percent zo súčasných 50 percent u hospodárskych zvierat. V tomto programe by mohli poľnohospodári dostať až 530 miliónov korún (20,6 milióna eur).

„Od 1. januára budúceho roka zavádzame podporu poistenia aj u veľkých podnikov,“ povedal po rokovaní minister poľnohospodárstva Jiří Milek (za ANO).

Podľa neho bolo v minulosti štátom chybne interpretované, že veľké podniky štátnu pomoc na poistenie získať nesmú. Malý a stredný podnik nesmie mať viac ako 250 zamestnancov a jeho ročný obrat je nižší ako 50 miliónov eur.

Ide o prvý krok pre zavedenie tzv. Fondu ťažko poistiteľných rizík. O jeho zavedení sa hovorí už dlhšie ako desaťročie. Najskôr ale chce štát vytvoriť systém poistenia, kam sa budú hlásiť ako malé, tak i veľké podniky. Fond by mal podľa ministra zrejme začať fungovať od roku 2020. Do neho prispievajúci poľnohospodári by mali možnosť získať odškodnenie za klimatické javy, proti ktorým sa bežne nepoisťuje, ako je napríklad dlhotrvajúce sucho.

V súčasnosti štát rieši poľnohospodárske problémy napríklad so suchom formou finančnej kompenzácie, keď každý rok dáva peniaze zo štátneho rozpočtu na základe rozhodnutia vlády. Napríklad za minuloročné sucho získajú poľnohospodári ako odškodnenie dve miliardy korún (78 miliónov eur), za jarné mrazy by mali pestovatelia ovocia dostať kompenzáciu 208 miliónov korún (8,1 milióna eur).

Poľnohospodári budú musieť dokázať, že sucho im zničilo aspoň 30 percent priemernej ročnej produkcie, výška pomoci pritom nepresiahne 80 percent škôd. Ďalej musia doložiť doklad poistenia na aspoň polovicu výmery danej plodiny alebo na polovicu výmery poľnohospodárskeho podniku. Ak ich nepredložia, skráti sa kompenzácia na polovicu. Peniaze by sa mali vyplácať na jeseň.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments