Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

RPPS: Tlak ľudí, o ktorých sa nevie, koho zastupujú

RPPS: Tlak ľudí, o ktorých sa nevie, koho zastupujú
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv /RPPS/ sa nestotožňuje s organizovaním protestného traktorového sprievodu naprieč Slovenskom.

Rada vníma túto akciu ako protest úzkeho okruhu poľnohospodárov, ktorí sa takouto formou snažia upozorniť na neriešené problémy v rezorte. Traktorový sprievod môže opäť vyhrotiť polarizáciu nielen odbornej poľnohospodárskej verejnosti, ale aj spoločnosti ako takej. Nanovo poukazuje na nezmyselné delenie poľnohospodárov – na malých a veľkých. Z pohľadu Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv pritom existujú len poľnohospodári vytvárajúci hodnoty a zamestnávajúci ľudí, ktorí ešte zostali na vidieku, postupujúci v súlade s nastaveným legislatívnym rámcom a poľnohospodári hospodáriaci na hrane zákona, od ktorých sa RPPS dôrazne dištancuje.

„Naše odmietavé stanovisko k tejto akcii neznamená, že bagatelizujeme vyhrotenú situáciu medzi poľnohospodárskou verejnosťou a prehliadame nepriaznivý stav chlebového odvetvia. Podľa nás sa však problémy majú riešiť v prvom rade za rokovacím stolom odborným a konštruktívnym dialógom, a nie tlakom z ulice ľudí, o ktorých sa ani nevie, koho presne zastupujú“, reagujú členovia Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv v mene predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha.

Stav slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva je kritický. Odvetvie sa nachádza na zlomovom bode, ktorý charakterizuje historicky najvyššie záporné saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami v objeme 1,4 mld. Pokiaľ sa nezmení prístup štátu k agropotravinárskemu odvetviu, ktoré je v Programovom vyhlásení vlády označené ako strategické odvetvie národného hospodárstva, našu krajinu v budúcnosti prevalcujú dovozové potraviny rôznej kvality a z časti našich poľnohospodárskych a potravinárskych firiem sa stanú len prázdne environmentálne záťaže.

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv aj naďalej vyvíja množstvo aktivít, ktoré majú presvedčiť najvyšších predstaviteľov štátu o urgentnej a správne cielenej pomoci pre rezort. RPPS rokuje s vedením Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ako zlepšiť stav chlebového odvetvia. RPPS naďalej požaduje prerozdeliť 30 miliónov eur prisľúbených pre tento rok pre špeciálnu rastlinnú a živočíšnu výrobu, zvýšiť štátnu pomoc v štátnom rozpočte pre rok 2019 na úroveň 70 miliónov eur, pripraviť národnú pozíciu SR k Spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020, začať práce na vytvorení rizikového fondu a vytvoriť výhodnejšie podmienky pre potravinárske firmy na čerpanie úverov, ktoré sa využijú na zlepšenie technologického vybavenie firiem.

Radu poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv tvorí päť najreprezentatívnejších organizácií v agropotravinárskom sektore Slovenska: Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Agrárna komora Slovenska, Potravinárska komora Slovenska, Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností a Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
15 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
juro
juro
19. jún 2018 17:26

Je to také nepochopiteľné, keď niekto nezastupuje niektorú z finančných skupín, agrobarónov, štátnu mafiu, ale seba? A nie sú z ulice, ale zo slovenského vidieka. Aktívni farmári…

RSKS
RSKS
19. jún 2018 22:56

samé pekné dristy… čo už táto Rada dosiahla??? Vôbec mi nieje známe.

srandista
srandista
19. jún 2018 23:19

re RSKS – to budeš prekvapený čo táto Rada dosiahne, ak sa budete venovať takému Happening-u ako je spanilá jazda do BA – bez jasných požiadaviek pre nové projektové obdobie…

veterán
veterán
20. jún 2018 6:27

Vážení protestujúci,upozoňujem vás,že na západnom Slovensku začala včera žatva.nebudú vám chýbať traktory a traktoristi.CHcem ,len upozorniť.že polnohospodár,žije z toho čo vyrobý na poli a dobre predá a nie z dotacii.To je zlý hospodár,ktorý sa spolieha len na dotacie a v zápale boja o dotacie zabudbe zasiať kvalite zasiať,kvalitné osivo,agronomický usmerňovať… Celý komentár »

Anonym
Anonym
20. jún 2018 7:59

Jazda traktorom z východu až do Bratislavy na slovenských cestách nemôže byť spanilá. Pokutu za neudelenie výnimky už každý z nich má istú. Ak sa na toto podujali určite nie z „happeningu“. Ja som pre chorobu nemohol ísť, ale keď sa tu nič nezlepší, predám všetky stroje, ktoré mám, pôdu,… Celý komentár »

Mladý farmár
Mladý farmár
20. jún 2018 12:10

Nemôžem sa stotožniť takým alibistickým článkom. RPPS zastupuje 20% poľnohospodárskych podnikov obhospodarujúcich 80% poľnohospodárskej pôdy na Slovensku. Zákony a podporné schémy sú vytvorené v ich prospech a strážia svoje výhodné pozície na úkor malých, stredných, rodinných farmárov. Nehovoriac o to, že keď sa vyskytne nepríjemná situácia alebo kríza, okamžite žiadajú… Celý komentár »

Sesto666
Sesto666
20. jún 2018 12:55

Mlady farmar, musim Ta opravit. U nas sa neriesi ani birokracia ani korupcia.

srandista
srandista
20. jún 2018 14:31

re „Mladý farmar“ a „sesto666“ nie že by som nejaký preborník zo slovenčiny, ale musím Vás opraviť byrokracia….

učitelka
učitelka
20. jún 2018 15:10

Mladému farmarovi a sesto666: Berte to športovo…

Mladý farmár
Mladý farmár
20. jún 2018 15:20

Beriem to športovo 😉 Ďakujem za opravu. Viete, na základnej škole vtedy ešte to nebolo medzi vybranými slovami po B.

Peter
Peter
20. jún 2018 18:43

Re: Jurovi. Koho podľa Teba zastupuje Vidiecka platforma ? Skús si niečo vygúgliť o slečne L.Gallovej a bude Ti jasné, že práve tých Tebou uvedených.

juro petrovi
juro petrovi
21. jún 2018 8:41

Fajn, čakajme, kým z neba zostúpia všetci svätí, spravia komasáciu, novelizujú zákon atď. Žiaľ, Bugár má iba charakter, Dankovi rozumiem ako Borbélyovi, keď rozoberá futbalový zápas a Smer ide dávno zlým smerom.

juro
juro
21. jún 2018 10:32

Pánovi Borbélyovi sa ospravedlňujem, jemu trochu rozumiem.

Otázka
Otázka
24. jún 2018 22:04

Prečo sa Emil Macho vyjadruje za RPPS, keď jej predsedom je pán Mišánik? Koho zastupuje RPPS? Alebo zastupuje Macho väčších agrobarónov (Agrofert) ako Mišánik? (DAKNA)?

stary gazda421
stary gazda421
25. jún 2018 22:21

Pan veteran v priemere tvoria dotacie na slovensku 50až60% farmar čo je ziskovy štat mu zdani aj to malo dotacii 20%