Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

V Senici uviedli do prevádzky nový kravín

V Senici uviedli do prevádzky nový kravín
insert_photofb - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

V Senici sa uskutočnilo slávnostné otvorenie novej prevádzky kravína s dojárňou, ktorá nahradí viac ako 50 rokov staré maštale. Na spustení prevádzky sa zúčastnili podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS), predseda predstavenstva Poľnohospodárskeho družstva (PD) Senica Peter Morávek a predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

 Poľnohospodárske družstvo Senica vo štvrtok otvorilo novú maštaľ, ktorá prispeje k zefektívneniu výroby a skvalitneniu mlieka. Výroba PD je smerovaná výhradne na slovenský trh, kam smeruje takmer celá produkcia. 

Družstvo má 377 členov a 166 zamestnancov, ktorí sa podieľajú na jeho fungovaní. Všetky investície zrealizovali z vlastných zdrojov, dokonca aj bez eurofondov. Tešíme sa, že existujú takíto farmári, ktorí dlhé roky zabezpečujú zdravé potraviny a zamestnávajú ľudí.

„Družstvo v Senici je ukážkou, že aj družstevná forma podnikania môže byť ziskovou formou v poľnohospodárstve. Vďaka entuziazmu ľudí, keď tu našlo prácu 166 ľudí z okolitých dedín. Táto nová prevádzka je výsledkom vlastnej investície družstva, nie programu rozvoja vidieka. Boli ochotní peniaze, ktoré možno zarobili aj z diverzifikovanej činnosti, vložiť do ďalšieho rozvoja,“ uviedla Matečná.

PD Senica vzniklo v roku 1975 zlúčením družstiev Čáčov, Senica, Kunov, Hlboké, Rybky a Rovensko. Do výroby neustále investuje, aktuálne otvorilo maštaľ aj s dojnicami.

„Predovšetkým zefektívni výrobu, zníži náklady na výrobu mlieka a prispeje k jeho úžitkovosti. Mlieko bude tak bude obsahovať viac tukov aj bielkovín. Do nového moderného kravína sme investovali viac ako 1,3 milióna eur, to všetko z vlastných zdrojov,“ vysvetlil Morávek.

Predmetom činnosti družstva je rastlinná a živočíšna výroba, spracovanie a predaj poľnohospodárskych výrobkov. Na vlastnom bitúnku porážajú vlastné zvieratá. Vo vlastnej predajni realizujú aj predaj z dvora, ponúkajú na predaj bravčové aj hovädzie mäso či mäsové výrobky.

Autor článku: TASR a poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: fb - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
21. jún 2018 22:15

Nádhera! Úprimne závidím, to je môj sen…

Fero
Fero
22. jún 2018 6:11

Blahoželám je to úspech v tejto dobe a mimo projektu.Ale ani slovka o kapacite maštale kolko sa do nej ustajni kráv.

stary gazda421
stary gazda421
25. jún 2018 21:48

Ešte tam chybal kožuch aby sa snim prykrili pred hambov že na taketo projekty nešli dotacie