Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Na Slovensku už rastie nová odroda maku – Harlekýn

Na Slovensku už rastie nová odroda maku – Harlekýn
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovensko je jednou z mála európskych krajín, kde je povolené pestovanie maku na potravinárske účely. Staršie odrody po novom doplní novovyšľachtená odroda Harlekýn.

„Táto odroda bola šľachtená takmer 10 rokov a vyšľachtili sme ju za tým účelom, aby sme po takmer 15 rokoch oživili trh s novými odrodami maku siateho,“ uviedol Pavol Hauptvogel z Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch

Naposledy bola nová odroda u nás uvedená pred spomínanými 15 rokmi. Šľachtenie nových odrôd je pomerne náročné.

„V prvej etape bolo potrebné vybrať vhodného otca a matku na kríženie. Tým, že tieto odrody boli nakrížené, získali sme viacero generácií. V rámci šľachtenia u nás platia isté obmedzené podmienky, teda v rámci Slovenska sa môže šľachtiť iba na jedinom pracovisku, na výskumno-šľachtiteľskej stanici v Malom Šariši pri Prešove,“ dodal Hauptvogel.

Odrodu pomenovali Harlekýn práve podľa najväčšieho opálu, aký bol kedy v tamojších baniach nájdený.

„Táto nová odroda má určité morfologické znaky, ktorými sa odlišuje od ostatných odrôd.  Vytvára typické tobolky vajcovitého tvaru, ktoré majú silný povlak. Ma stredne štetinatú stonku, je pomerne strednej výšky, je odolný voči poliehaniu. Má odolnosť voči napadnutiu chorobami, vrátane plesní, či helmintosporióze, na listoch, či na tobolkách. Takisto sa vyznačuje aj pomerne vysokým obsahom morfínu v makovine. Ten dosahuje asi 0,9 percenta, čo je na naše pomery pomerne vysoký obsah, čiže aj makovina je využiteľná pre farmaceutický priemysel,“ vysvetlila šľachtiteľka z Malého Šariša Beáta Brezinová.

Nová odroda je modrosemenná, rovnako ako väčšina odrôd u nás v minulosti vyšľachtených. Harlekýn bol 3 roky skúšaný pre rôzne klimatické podmienky v Českej republike.

„Táto nová odroda je výnimočná tým, že sa vyznačuje plasticitou, teda prispôsobením alebo adaptáciou rôznym klimatickým podmienkam. Bola ale šľachtená aj na vyššiu úrodu. Pri šľachtení nových odrôd je vždy podmienkou získať takú odrodu, ktorá má vyššiu úrodu ako tie predchádzajúce. To sa nám pri novej odrode podarilo a za 3 roky skúšania je priemer úrody na hektár takmer o 7 percent vyšší,“ uviedol Pavol Hauptvogel.

V rokoch 2015 a 2016 dosiahla odroda Harlekýn pri skúškach v susednom Česku najvyššiu úrodu zo všetkých skúšaných odrôd.

„Šľachtenie maku bolo vždy tak robené, aby vznikla akási univerzálna  odroda, ktorá by mala aj vysokú úrodu kvalitného modrého semena, ale aj vysoký obsah morfínu v makonine, ktorý je surovinou pre farmaceutický priemysel pri výrobe rôznych liekov,“ dodala Beáta Brezinová.

Nová odroda je zatiaľ vysadená najmä v oblasti Šariša. Počasie pritom pestovateľom maku v tomto roku nepraje – a to na celom Slovensku. Keďže marec bol pomerne chladný, pestovatelia mak siali až začiatkom apríla. Maku neprospievajú ani vysoké jarné teploty a nedostatok zrážok.

Počet pestovateľov maku je na Slovensku od dvadsať do tridsať. Celkovo je ročne vysadený na plochách od 2000 do 5000 hektárov. K veľkým pestovateľom maku patrí Česká republika, kde ho pestujú asi na 30 tisíc hektároch. Úspech u tamojších pestovateľov majú aj slovenské odrody.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Juraj
Juraj
23. jún 2018 20:09

Este nam EU zakaze makove slize a lokse.

stary gazda421
stary gazda421
25. jún 2018 21:35

EU nam dava odporučania max zakazujeme si to mi