Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Vajíčka z klietkových chovov sú v ČR veľkou témou

Vajíčka z klietkových chovov sú v ČR veľkou témou
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Prechod na chov nosníc bez klietok by v Českej republike stál štyri až šesť miliárd korún (150 – 230 miliónov eur). ČTK to povedala predsedníčka Českomoravskej hydinárskej únie Gabriela Dlhá.

Mnoho chovov je podľa nej zo 60. rokov, museli by sa tak prerábať nielen technológie chovu, ale napríklad aj ventilácia, alebo by pre zachovanie produkcie bola nutná stavba nových budov. Väčšina obchodných reťazcov v minulom týždni po reportáži Českej televízie uviedla, že plánuje predávať po roku 2025 iba vajcia z neklietkových chovov.

V ČR je 87,6 percenta nosníc v klietkových chovoch, v celej EÚ podľa Dlhej 53,1 percenta nosníc. Podľa Dlhej nemajú českí hydinári na modernizáciu dostatok peňazí, náklady na výrobu jedného vajca sú podľa nej okolo 1,6 koruny pri klietkovom chove (6 centov), pri volierovom o 30 halierov viac (1 cent).

“Reťazce ich ale vykupujú s rozdielom približne 0,15 Kč,” dodala. Predaj vajec z voliér sa tak podľa nej hydinárom nevypláca.

Ak by reťazce skutočne odmietali kupovať po roku 2025 vajcia z klietkových chovov, bude podľa nej na pultoch nedostatok českých vajec. Výrobcovia podľa nej na nové systémy prejsť nestihnú, už kvôli tomu, že investovali pred rokom 2012 do tzv. obohatených klietok. Neprispôsobené menšie klietky boli vtedy zakázané v celej EÚ.

“Chovatelia nosníc boli pred viac ako siedmimi rokmi postavení pred rozhodnutie vybrať vhodné systémy pre chov nosníc. Vzhľadom k tomu, že mali negatívnu skúsenosť s obchodnými reťazcami, ktoré im v tom čase platili rovnakú cenu za vajcia od nosníc chovaných voľne v halách ako za vajce od nosníc v klietkach, vybudovali väčšinu chovov s obohatenými klietkami. Takže v tom čase vlastne reťazce určili, že u nosníc v ČR budú využívané prevažne prispôsobené klietkové technológie,” dodala.

Podľa prorektorky Martiny Lichovníkovej z Ústavu chovu a šľachtenia zvierat agronomickej fakulty Mendelovej univerzity v Brne výrobcovia na iné typy chovu plošne prejsť nestihnú. Už teraz podľa nej môžu reťazce brať viac vajec z neklietkových chovov, nemajú však o ne záujem, pretože spotrebitelia nechcú platiť vyššiu cenu. Obyvatelia európskych štátov, ktoré pristúpili k zákazu chovu v klietkach, ako je Nemecko, Belgicko alebo Veľká Británia, majú podľa nej vysokú životnú úroveň a kúpnu silu.

Naopak v Španielsku, Poľsku alebo na Slovensku sú bežné klietkové chovy.

“Všetci majú klietky, pretože to vajce je lacné,” uzavrela.

Spolok Obraz zverejnil prostredníctvom reportáže Českej televízie v minulom týždni zábery zo štyroch klietkových českých chovov, v ktorých boli sliepky odrané z peria, natlačené v malých klietkach a boli tam aj kusy, ktoré podmienky chovu neprežili. Väčšina obchodných reťazcov potom ohlásila, že väčšinou najneskôr do roku 2025 prestanú predávať vajcia z klietkových chovov. Ide o Lidl, Globus, Kaufland, Penny Market a Billu, už skôr sa k tomu zaviazali Ahold a Tesco.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments