Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Úrodu obilnín v Nemecku zdecimovali vrtochy počasia

Úrodu obilnín v Nemecku zdecimovali vrtochy počasia
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Nemecký zväz roľníkov (DBV) očakáva, že v dôsledku pretrvávajúceho sucha na väčšine územia krajiny bude tento rok výrazne nižšia úroda obilnín. Vláda bude musieť podľa predsedu zväzu Joachima Rukwieda pokračovať v ich podpore.

Rukwied v Trebbine pri Berlíne vo štvrtok povedal, že úroda obilnín dosiahne tento rok 41 miliónov ton. Bude to podstatne menej ako priemer za posledných päť rokov, keď sa ich do sýpok dostávalo takmer 48 miliónov ton.

Páľavy viedli aj v Nemecku k tomu, že sa žatva začala mimoriadne skoro. Obilné zrná nie sú dozreté a horúčavy ich predčasne zosušili.

„Počasie v niektorých častiach Nemecka v tomto roku bolo skutočnou výzvou. Po mokrom zimnom období prišla studená jar,“ povedal Rukwied.

Potom nasledoval teplý apríl, čo viedlo k tomu, že mnohé poľné kultúry sa dostali do stresu.

Šéf DBV žiada od vlády pre roľníkov pomoc, aby sa zachovala ich platobná schopnosť. V dobrých rokoch by mali mať znížené daňové odvody, aby si vytvorili rezervy pre nepriaznivé roky.

Situáciu nemeckých farmárov zhoršuje nielen nižšia úroda, ale aj to, že cena ich produkcie nestúpa dostatočne.

Obilniny sa tento agrárny rok pestovali v Nemecku na 6,25 milióna hektároch. Ich výsev medziročne klesol o 6 %. Sucho najviac postihlo spolkovú krajinu Brandenbursko, kde bude úroda o 20 až 50 % nižšia než v priemerných rokoch. V niektorých jeho regiónoch vôbec nebude. To, čo na poliach zostalo, farmári rovno zaorajú.

Nemeckí farmári sa však nemôžu spoliehať na rast ceny ich obilnín. V hlavných svetových obilninárskych krajinách, konkrétne v Severnej Amerike a v Rusku, sú vyhliadky na vydarenú žatvu. Rusi plánujú vyviezť z tohtoročnej úrody obilnín 44 miliónov ton. V Austrálii už farmári majú za sebou jesenný výsev. Minulú úrodu brali začiatkom tohto roku. Žatva sa znovu vydarila.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
polnohospodar
polnohospodar
6. júl 2018 9:23

Píšete články o úrodách v Nemecku, Rakúsku, Česku, na Slovensku je žatva už min. 3 týždne a informácie nulovè okrem pár riadkov o začatí…

jm
jm
6. júl 2018 22:53

Aj takéto články sú veľmi dôležité. Ani nie tak aby sa vedel slovenský poľnohospodár zorientovať v realite, ale hlavne aby pochopili tí ktorý stále hlásajú ako sa poctivo starajú o poľnohospodárov v katastrofických prípadoch . Len nie je cítiť tú pomoc.