Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Na kompenzáciu požadujú len desatinu zo škôd

Na kompenzáciu požadujú len desatinu zo škôd
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Českí poľnohospodári podali žiadosti o odškodnenie za vlaňajšie sucho za 1,16 miliardy korún (44,7 milióna eur), štát mal vyčlenené dve miliardy (77,1 milióna eur).

Vo štvrtok (12.7.2018) o tom informoval český Štátny poľnohospodársky intervenčný fond (SZIF). Odškodnenie žiada 3 232 poľnohospodárov, podľa skorších odhadov ministerstva poľnohospodárstva o peniaze malo požiadať medzi 10.000 a 15.000 poľnohospodárskych fariem.

Ministerstvo uviedlo, že počet prijatých žiadostí zodpovedá počtu žiadateľov za sucho z roku 2015, kedy sa kompenzácie tiež vyplácali. Podľa Agrárnej komory ČR poľnohospodárov odradila administratívna náročnosť žiadania o peniaze. Nárok na odškodnenie majú pestovatelia trhových a kŕmnych plodín, ktorým sa v dôsledku sucha znížila produkcia plodín o viac ako 30 percent v porovnaní s priemerom posledných troch rokov.

Celková vyplatená suma bude zrejme ešte nižšia, poľnohospodári ešte musia doložiť poistenie plodín. Ak poľnohospodári nedoložia poistenie minimálne proti krupobitiu, zníži sa kompenzácia na polovicu. Poľnohospodári majú podľa SZIF pripravené dvojsazbové odškodnenie. Ak im sucho zničilo viac ako polovicu úrody, dostanú pätinu nákladov, do polovice úrody potom pôjde o desať percent nákladov. Podľa ministerstva boli podmienky získania podpory známe už od konca minulého roka.

Podľa materiálu, ktorý tento rok prerokovala pri schvaľovaní odškodnenia vláda, sucho vlani spôsobilo škody za 7,7 miliardy korún (297 miliónov eur) na hustosiatych obilninách, olejninách, trvalých trávnych porastoch a kukurici. U zemiakov a cukrovej repy bola strata ďalších päť miliárd korún (193 miliónov eur).

„Kompenzácia je iba výrazne menšia časť z celkovo spôsobených škôd, ktoré sa odhadujú vlani na viac ako 12 miliárd korún (463 miliónov eur),“ uviedol po rokovaní vlády v apríli minister životného prostredia Richard Brabec (ANO).

„Nízky počet žiadostí pripisujeme predovšetkým vysokej administratívnej náročnosti celého systému, ktorý mnohých poľnohospodárov odradil,“ povedal ČTK hovorca komory Jiří Felčárek.

Komora chce s ministerstvom rokovať o ďalšom postupe, napríklad o možnosti kompenzovať aj tohtoročné straty úrody kvôli suchu.

„Regionálne sú škody suchom prakticky totožné ako vlani,“ dodal hovorca.
Ministerstvo ale uviedlo, že aktuálne žiadnu pomoc poľnohospodárom za tohtoročné sucho nepripravuje.

„V súčasnej dobe, keď nie sú známe definitívne výsledky úrody, je predčasné špekulovať o prípadnom riešení dopadov tohtoročného sucha,“ uviedlo tlačové oddelenie úradu.

Spracovávanie žiadostí podľa fondu bude trvať minimálne do konca septembra.

„Snahou SZIF bude po kontrolách a vyšetrovaniach škodových komisií odovzdávať žiadosti na ministerstvo poľnohospodárstva priebežne v čo najkratších termínoch. Ministerstvo potom začne vydávať rozhodnutia a následne dotácie vyplácať,“ uviedol fond.

Aby vláda nemusela každoročne schvaľovať kompenzácie, pripravuje ministerstvo tzv. fond ťažko poistiteľných rizík, ktorý by mal situáciu riešiť systematicky. Jeho prípravu skúšali už minulé vlády, o jeho zavedení sa hovorí už dlhšie ako desaťročie. Fond by mal podľa bývalého ministra poľnohospodárstva Jiřího Milka (za ANO) začať najskôr fungovať od roku 2020. Do neho prispievajúci poľnohospodári by mali možnosť získať odškodnenie za klimatické javy, proti ktorým sa bežne nepoisťuje, ako je napríklad dlhotrvajúce sucho.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments