Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

GP: Došlo k pomerne veľkému počtu pochybení

GP: Došlo k pomerne veľkému počtu pochybení
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Z celkovo preskúmaných 36 spisov vo veciach farmárov boli zistené pochybenia v desiatich. V deviatich prípadoch dala Generálna prokuratúra (GP) SR pokyn na začatie trestného stíhania. Výsledky preskúmania trestných vecí týkajúcich sa samostatne hospodáriacich roľníkov v pondelok predstavil generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Z celkového počtu 36 preskúmavaných trestných spisov jeden preskúmala špeciálna prokuratúra. Pochybenia boli zistené pri desiatich prípadoch, čo je podľa Čižnára pomerne veľký počet. Pri deviatich bol navyše daný pokyn na začatie trestného stíhania.

Čižnár priblížil, že 16 spisov z okresnej prokuratúry (OP) Michalovce bolo preskúmaných v prvej várke, dva z OP Košice I, v druhej várke 13 spisov z OP Michalovce a štyri spisy z OP Košice a okolie. Vo viacerých prípadoch bolo zistené nezákonné rozhodnutie policajta o odmietnutí trestnej veci a prokurátora, ktorý takéto rozhodnutie akceptoval. V týchto prípadoch išlo o podozrenia z trestného činu poškodzovania cudzích práv, nebezpečného vyhrážania alebo aj o envirokriminalitu. Dozorovú právomoc vykonáva krajská prokuratúra v Trenčíne.

O tejto kontrole sa chce Čižnár v blízkej dobe rozprávať aj s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou (SNS).

„Systém kontroly na PPA (Pôdohospodárska platobná agentúra – pozn. TASR) je absolútne nepostačujúci, a to je chyba systémová,“ zdôraznil generálny prokurátor.

Uviedol, že sa pri systéme kontroly na PPA vytvára pre jednotlivcov prostredie, kde môžu rozhodovať svojvoľne. 

Zároveň dodal, že je zvláštne, že sa pri jednotlivých projektoch opakujú rovnaké osoby. Podľa Čižnára sa tieto problémy netýkajú len východného Slovenska, ale začína to byť celé Slovensko.

„V týchto krajoch tým policajtom, ktorí tam boli zainteresovaní, ľudia neveria, a ja sa im nečudujem,“ poznamenal Čižnár s tým, že keď si prokurátor nevšimne pochybenia policajta, vykonáva si dozor biedne.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
16. júl 2018 23:56

Pán GP Čižnár môj názor je že ak Váš podriadený si nevykonával svoju prácu tak ako mal tiež nie je sa s čím chváliť.Totiž zistenia NAKA poukazovali na priame nedostatky konkrétne pri vyhodnocovaní projektov a iné nedostatky na PPA no nikto zo zodpovedných nekonal . Čo si má potom myslieť… Celý komentár »

jm
jm
17. júl 2018 6:56

malá oprava ,nie NAKA ale NKÚ

agrarnik zHN
agrarnik zHN
17. júl 2018 7:15

SNS chobotnica s lady Matečnou a jej bundášom na PPA pracuju tak okato pre oligarchiu, že si nevedia po sebe ani upratať. Z toho vyplýva, že by sa mali upratať oni dvaja a najlepšie na 4-5 rokov isť baliť bobkový list resp. čistiť zeleninu v rovnošate do výroby so stráženou… Celý komentár »

realista
realista
17. júl 2018 8:42

Ale sme si vytvorili obraz o našom vidieku napr. (https://www.aktuality.sk/clanok/607090/komentar-petra-bardyho-gauneri-v-bielych-golieroch-ovladaju-regiony/) – vyzerá to tak, že slovenský vidiek to sú len podvodníci, bitkári vedení miestnymi mafiánskymi skupinkami resp skupinami – skrátka hotová Sicília z Krstného otca… …. komu za to patrí vďaka nechávam na posúdenie každého súdneho človeka. A ešte jeden… Celý komentár »

stary gazda421
stary gazda421
17. júl 2018 20:11

vyhraj volby možeš všetko kradnut vraždit ale to nie je asi demokracia