Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Časť obyvateľov protestuje petíciou proti zámeru farmy

Časť obyvateľov protestuje petíciou proti zámeru farmy
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Daniel Frauenschuh.

Časti obyvateľov Lehoty pod Vtáčnikom (okres Prievidza) sa nepáči zámer miestneho poľnohospodára, ktorý tam chce na svojich pozemkoch vystavať komplex hospodárskych budov na chov dojníc. Obávajú sa zápachu, ktorý by sa z areálu v blízkosti záhradkárskej osady mohol šíriť. Iniciovali preto petíciu, tú v priebehu niekoľkých dní podpísali stovky občanov.

 „Väčšinu obyvateľov, dovolím si tvrdiť, to nejakým spôsobom iritovalo, lebo súčasné objekty, ktoré obhospodaruje konateľ, spôsobujú veľký zápach po celej dedine. Nedáva to záruku, aj keď tvrdí, že to bude moderný kravín, že ten zápach tu nebude,“ tvrdí predseda petičného výboru Michal Gašparovič.

Obyvatelia podľa neho mali možnosť vyjadriť sa k projektu tým, že dávali nejaké otázky, ale nemali možnosť vyjadriť sa k tomu, či ho tam chcú alebo ako bude riešený.

„Aby sme sa mohli dopredu pred predložením tohto zámeru o tomto porozprávať, aby sa občania mohli vyjadriť,“ doplnil. 

Časť Lehoťanov, ako doplnil Gašparovič, v prvom rade požaduje, aby dala firma záruky, že nebudú problémy, ktoré tam doteraz so zápachom boli.

„Myslím si, že existuje množstvo technológií, ktoré to aspoň eliminujú, nehovorím, že celkom odstránia,“ vysvetlil.

Petíciou chcú obyvatelia docieliť, aby sa zámer nedostal do územného plánu obce. Podpisy, ktorých má byť vyše 1000, plánuje výbor zbierať asi dva týždne, následne ich predloží na obec.

Farma s maštaľou a malým mäsokombinátom má stáť asi 1,3 kilometra od obce, na pozemkoch vo vlastníctve spoločnosti.

„Máme hospodársky dvor, ktorý bol budovaný v roku 1960, máme staré budovy, na ktorých sme trochu opravovali strechu, lepili veci, čo nie je budúcnosť. Chceme investovať do nových priestorov s kapacitou zhruba 2500 kusov dobytka,“ uviedol konateľ spoločnosti Poľno Vtáčnik Daniel Frauenschuh.

„Chápem ľudí, každý chce chrániť svoje veci, akceptujem tento protest. Len ľudia o tom veľa nevedia. Len tento rok sme investovali do novej techniky 150.000 eur, kúpili sme nový fekál, kúpili sme kamión na odvoz močovky, robíme všetko preto, aby sme nerobili zápach. Živočíšna výroba však nefunguje bez zápachu,“ reagoval na petíciu Frauenschuh.

V rámci novej farmy firma podľa neho investuje do novej močovkovej jamy aj s novou technológiou, ktorá bude zakrytá, ďalej do techniky z Holandska, novej dojárne, ventilačného systému.

„Bude to veľmi pekný, moderný projekt,“ podotkol.

S výstavbou poľnohospodárskeho areálu zatiaľ územný plán obce nepočíta.

„Záleží na tom, ako bude doplnený územný plán, nakoľko momentálne nerieši túto lokalitu, je to extravilán obce a trvalý trávnatý porast. Tento územný plán, pokiaľ bude doplnený, bude predmetom rokovania orgánov obce, obecného zastupiteľstva, bude daný na verejné pripomienkovanie občanom, kde sa budú môcť vyjadriť a až po schválení nového doplnku a nového územného plánu bude môcť ďalej rokovať o tejto investícii,“ dodal prednosta obecného úradu v Lehote pod Vtáčnikom Jozef Mendel.

Firma chce s výstavbou dojárne a dvoch hál na 1400 až 1600 kusov dobytka začať budúci rok. Na začiatku tam presunie 500 kusov dobytka zo starých budov v Lehote pod Vtáčnikom a ďalších 350 z Handlovej. V priebehu piatich až siedmich rokov sa ich počet má navýšiť na 2500 kusov. Investícia má priniesť aj 25 nových pracovných miest, aktuálne spoločnosť zamestnáva 160 ľudí.

Projektom spoločnosť sleduje investície do budúcnosti v rámci výroby domáceho mlieka a zdravých produktov, tiež vytvorenie lepších pracovných a platových podmienok pre zamestnancov. Zámer predložila orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie, konanie na 60 dní aktuálne prerušili.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Daniel Frauenschuh.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
11 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Kollár Ladislav
Kollár Ladislav
19. júl 2018 7:00

Presťahoval som sa z mesta na dedinu aj s vedomím že musím zniesť určité negatíva,ale som rád za tento krok lebo viem že sa dá žiť moderne aj na dedine.Nechcem prerábať dedinu,dedina prerába mňa.Hlavne si treba uvedomiť,že pokiaľ stratíme potravinovú sebestačnosť,tak to neprinesie nič dobré pre túto spoločnosť,lebo Európa si… Celý komentár »

stary gazda421
stary gazda421
19. júl 2018 21:50

Dedina ma smr… vonat hnojom a hukotom traktorov plus kohuti kravy ovce na zapade to nikomu ne vadi ani turistom zo slovenska a preto maju sebestačnost a lacne potraviny myslite vobec na starcov a vaše deti je vam to asi jedno no škoda reči vas socializmus naučil natrčat ruky a… Celý komentár »

jan
jan
19. júl 2018 22:41

v Alpach sa pod 5 hviezdičkovym hotelom pod oknami pasu kravy,v Belgicku ked som bol na kazdom mieste popri ceste aj cez dedinu su kravy,volne sa pasu husy a kozy len Slovakom vsetko smrdi.ale na taniery a keby to bolo zadarmo to by určite nesmrdelo.dedina je presne to čo opisuje… Celý komentár »

jm
jm
19. júl 2018 23:01

Len ťažko sa bude vracať tvár pôvodnému vidieku. Z detstva si pamätám keď sa vystriedal hlas skoro všetkých domácich zvierat. No dnes je to len mačka alebo pes.Trochu smutné. Totiž mešťania idú na dedinu kvôli lacným pozemkom ale nie sú ochotný sa prispôsobiť tomu že tá dedina existovala pred ich… Celý komentár »

jm
jm
19. júl 2018 23:28

Krátky dodatok. Skúste dovolenku pri Jadrane vystriedať za dovolenku v Nórsku.Jedná sa o nespokojných občanov . Možno Vám to vráti pamäť ako to vyzeralo na dedine.Totiž oni majú výhodu že v tomto období slnko skoro neprestane svietiť a hospodár môže bez problémov behať traktorom až do rána a vyvážať hnojovicu… Celý komentár »

Sunto Hakkinen
Sunto Hakkinen
20. júl 2018 9:01

áno jm to to je výhoda nórskeho farmára že keď slnko stále svieti moze vyvážat hnojovicu od 25OO kráv neobmezenie po fjordoch !!A ľebo od 25 kráv….dalej čo sa levných polí týka nieje to tvoj hlavný zaujom aby stále mala cenu hoského bycikĺa???Som vonaký zmetěný!! A starý gazda uvedomuješ si… Celý komentár »

jm
jm
20. júl 2018 13:26

Skús pri čítaní môjho príspevku aj rozmýšľať ak máš ešte čím.

Lukáš
Lukáš
20. júl 2018 15:36

Ako píše Ján. Slovákom všetko vadí. Pracujem v Alpách a zhruba pred mesiacom tu chodil traktor za traktorom a vyvážali na pastviny kravy, sú ich tu stovky a od miestnych a turistov som nepočul na to jediné zlé slovo. S prepáčením je tu všetko osrané, cesty, chodníky pred 4/5* hotelom… Celý komentár »

Jodl Franz
Jodl Franz
20. júl 2018 20:00

6OO obyvatělou a jediný sedliak???Lukáš!!! napsal si tam všetko??Nězabudol si na niečo!!!Trebas maličkosť!!!

marcel sako
marcel sako
22. júl 2018 7:02

Zaujímavá postrehy a názory. Ako vidieť ľudia už zabudli a nietorí ani nevedia čo je to vidiek a hlavne polľohospodárstvo. Na druhej strane sme veľmi zfajnoveli ale aj chceme byť megalománsky. Túto vec treba pojať po mnohých stránkách. Je to super že chcú vybudovať takúto farmu. Ale položme si pár… Celý komentár »

stary gazda421
stary gazda421
22. júl 2018 19:26

M arcel prečitaj si članok o Irene to čaka aj nas ked sa nezobudime