Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Zo sveta

Likérka Jelínek plánuje spracovať ovocie aj zo Slovenska

Likérka Jelínek plánuje spracovať ovocie aj zo Slovenska
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Trikrát viac ovocia ako vlani plánujú tento rok spracovať vo vizovickej likérke Rudolf Jelínek. ČTK to povedal obchodný riaditeľ firmy Miroslav Motyčka. V minulom roku firma podľa neho spracovala 2000 ton ovocia, tento rok by ho chcela spracovať 6000 ton.

„Určite tento rok zvýšime produkciu, z pohľadu výkupu ovocia za sebou máme tri zlé roky, kedy sme nevyužili naplno našu kapacitu,“ uviedol Motyčka.

Dôvodom nižšieho výkupu ovocia v minulých rokoch bola zlá úroda.

Polovica spracovávaných surovín pochádza z českých a slovenských sadov, s ktorými likérka zvyčajne dlhodobo spolupracuje. Zároveň hospodári na 163 hektároch vlastných sadov, ktoré by tento rok mohli pokryť desať až 20 percent spotreby ovocia.

„Čerešňové sady u Kroměříža sú zozbierané, ale tam bola úroda skôr symbolická, stromy sú veľmi mladé, naplno zarodia v priebehu dvoch až troch rokov. Na južnej Morave v tomto týždni dokončujeme zber posledných odrôd marhúľ,“ spresnil Motyčka.

Po troch zlých rokoch by podľa neho mala likérka vo vlastných sadoch zobrať približne 80 ton marhúľ. Očakáva tiež rekordný výnos vlastných slivkových sadov v Zlínskom kraji.

„Vďaka počasiu je tento rok úroda približne o dva týždne posunutá, už budúci týždeň by sme chceli začať zberať odrodu Katinka. Ak nám bude priať počasie, dúfame, že by sme mohli z našich sadov zobrať rekordných 500 ton sliviek,“ povedal obchodný riaditeľ likérky.

Úrodu by v súčasnosti mohli ešte ohroziť silné dažde alebo krupobitie. Úroda sliviek bude plynule pokračovať do jesene, kedy budú dozrievať neskoré odrody. Potom likérka zozbiera neskoré jablká odrody Moravská jadernička. U nej je podľa Motyčky na odhad úrody ale ešte príliš skoro.

Výnosy vizovickej likérky Rudolf Jelínek vlani predstavovali 454 miliónov korún (17,6 milióna eur), o tri percentá viac ako v predchádzajúcom roku. Zisk pred zdanením vlani klesol o tretinu na 19 miliónov korún (735 tisíc eur).

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments