Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Spor s Čínou významne zasiahol producentov bravčoviny v USA

Spor s Čínou významne zasiahol producentov bravčoviny v USA
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Farmár z Texasu

Pred vypuknutím obchodného sporu medzi USA a Čínou vyvážali americkí spracovatelia mäsa až 90 % všetkých prasacích hláv a paprčiek do Číny a Hongkongu. A za ceny vyššie, ako by dostali kdekoľvek inde vo svete.

Tieto, ako aj ostatné časti prasiat, ktoré väčšina Američanov nekupuje (srdcia, jazyky, žalúdky, vnútornosti) majú osobitné miesto v čínskej kultúre a donedávna aj v ziskových maržiach amerických vývozcov bravčoviny.

„Často sa hovorí, že produkty sú to, čo udržuje továrne v prevádzke,“ povedala Erin Borrorová, ekonómka americkej federácie vývozcov mäsa.

Ale éra tučných ziskov z exportu týchto časti ošípaných sa už skončila, keďže Čína dvakrát zaviedla odvetné clá na dovoz bravčového z USA. Ich celková výška tak dosiahla až 50 %.

To núti spracovateľov mäsa v USA, aby predávali čoraz väčšie množstvo takýchto častí za oveľa nižšie ceny ako pre Číňanov, najmä výrobcom krmiva pre zvieratá.

Podľa údajov amerického ministerstva poľnohospodárstva export týchto produktov z USA do Číny klesol o približne tretinu v apríli a máji po tom, ako Peking v apríli zaviedol prvú colnú sadzbu vo výške 25 % na americké bravčové mäso. A 6. júla tieto clá zvýšil o ďalších 25 %, keď obe najväčšie svetové ekonomiky vystupňovali vzájomný spor a oznámili ďalšie clá na svoje produkty vo výške 34 miliárd USD (približne 29 miliárd eur).

Americký prezident Donald Trump pritom hrozí Pekingu ďalšími clami napriek tomu, že jeho kroky vždy vyvolajú odvetné opatrenia. Tvrdí, že jeho cieľom je zredukovať obchodný deficit USA s Čínou.

Vývoz vnútorností a ďalších „vedľajších“ častí prasiat do Číny, bol pritom zdrojom istých ziskov pre americké mäsokombináty. Spotrebitelia v tejto ázijskej krajine totiž na rozdiel od amerických oceňujú ich silnú chuť. Napríklad dusené paprčky s bielou fazuľkou sú známou pochúťkou z provincie S‘-čchuan, jedného z hlavných kulinárskych centier.

Čína pritom pravdepodobne nebude mať problém nahradiť výpadok dodávok z USA. Rozšírenie domácej produkcie ošípaných spôsobilo, že už pred vypuknutím sporu s USA bola Čína menej závislá od amerického bravčového mäsa.

Číňania by tiež mohli dovážať viac z Európy, kde ceny bravčového klesli na najnižšiu úroveň za minimálne dva roky, tvrdia analytici.

„Číňanom to neublíži,“ skonštatoval Ken Maschhoff, predseda predstavenstva Maschhoffs, najväčšej rodinnej firmy na spracovanie bravčového mäsa v USA. „Čile alebo Európa, alebo niekto iný, si povie: No, máme veľa žalúdkov alebo pečene, či paprčiek, ktoré nevyužívame…,“ dodal.

Pokles vývozu bravčového do Číny ublížil najviac veľkým spracovateľom mäsa. Celkovo sa odhaduje, že nižšie ceny (miestami až o 75 %), za ktoré musia tieto časti prasiat predávať iným odberateľom, by mohli v nasledujúcom roku priniesť straty vo výške 860 miliónov USD. Spracovatelia sa budú snažiť preniesť straty na chovateľov tým, že zaplatia menej za živé prasce. A v konečnom dôsledku tak najviac utrpia obyčajní farmári.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Farmár z Texasu

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments