Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Biopásy na Slovensku veľký úspech nemajú

Biopásy na Slovensku veľký úspech nemajú
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Biopásy, teda multifunkčné okraje polí, tvoria na Slovensku len nepatrnú časť poľnohospodárskych plôch.

„V rokoch 2015, 2016 a 2017 bolo v rámci opatrenia podaných žiadostí na 108,4 hektárov biopásov. Cieľom Programu rozvoja vidieka 2014-2020 bola podpora biopásov na 12-tisíc hektárov na ornej pôde. Z toho vyplýva, že plnenie bolo na úrovni 0,9 percenta,“ uviedol Michal Feik z tlačového oddelenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Biopásy majú za cieľ zvýšiť biodiverzitu, podporiť včelstvá a iné opeľovače a vytvoriť podmienky pre hniezdenie vtáctva a ochranu drobných živočíchov na poliach a v ich okolí. Hoci majú v poľnohospodárskej krajine svoje funkcie, udržiava ich len hŕstka poľnohospodárov. Ich počet spravidla nepresahuje desiatku. Aj preto sa rezort rozhodol od tohto roka zvýšiť platby na biopásy, čo už odobrila aj Európska komisia.

„Výška podpory bola pred schválením tretej modifikácie Programu rozvoja vidieka na úrovni 350 eur na hektár plochy ornej pôdy s vytvoreným multifunkčným pásom. Po modifikácii sa platba zvýšila na 482, 20 eur na hektár,“ dodal Feik.

Napriek tomu ale biopásy záujem u poľnohospodárov nevzbudili ani v tomto roku. Pôdohospodárska platobná agentúra eviduje len 8 žiadostí, vzťahujú sa na plochu len asi 102 hektárov.

Biopásy na poliach sú pritom podľa odborníkov tiež cestou k zadržiavaniu vody v krajine. Farmárom môžu pomôcť v obdobiach sucha, ale aj ako ochrana pri prívalových lejakoch.

„Keď sa pozrieme na krajinu, často vidíme obrovské monokultúry, ktoré pripomínajú mesačné krajiny a málokedy sú tam aj zelené prvky, ktoré by dokázali vodu v krajine zadržať. Vytvorenie zelených prvkov, biopásov a remísiek na poliach, by bolo ideálnym riešením. Na druhej strane je pochopiteľné, ak to poľnohospodári nerobia, pretože agrosektor je nastavený produkovať. A hoci biopásy na poliach nevyžadujú stavebné úpravy, zmenšujú veľkosť pôdy, vytvárajú prekážku a tým vzniká aj akýsi boj medzi poľnohospodárstvom a krajinárstvom,“ vysvetlila Zlatica Muchová z Katedry krajinného plánovania a pozemkových úprav SPU.

Nízky záujem o biopásy zdôvodňujú poľnohospodári viacerými argumentmi. Ak chcú na ne žiadať peniaze, musia spĺňať prísne podmienky vrátane rozmerov pásov, vylúčenia používania chémie na nich a zloženia rastlín, ktoré biopásy tvoria

„Jedným z dôvodov nízkeho záujmu bola aj doterajšia nízka podpora. Taktiež je to problémové zloženie používaných miešaniek a problematické zakresľovanie pri podávaní žiadostí. SPPK víta biopásy a ďalšie ekologizačné prvky, avšak domnieva sa, že je potrebné riešiť tieto súvisiace problémy,“ uvidela hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

O biopásy budú môcť farmári žiadať opäť o rok na jar. V tomto roku je už podávanie žiadostí uzavreté, PPA ich aktuálne kontroluje po administratívnej stránke a nasledovať bude kontrola na mieste. V rámci posledných zmien v Programe rozvoja vidieka a zvýšenia podpory biopásov Ministerstvo pôdohospodárstva nateraz prehodnotilo aj ciele na vytváranie biopásov do roku 2020. Z pôvodných 12-tisíc hektárov, ktoré plánovalo podporiť, už ciele znížilo na 5 tisíc-hektárov. Dosiaľ podporu od roku 2014 získalo asi 450 hektárov biopásov.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
24. júl 2018 15:54

Jeden z „zelených nápadov“ ani sa niet čo čudovať: „Usporiadateľov donútili prerušiť a neutralizovať úvod prvej pyrenejskej etapy zhruba 30 km po štarte z Carcassone. Farmári zatarasili cyklistom trasu a donútili políciu použiť aj slzný plyn, ktorý zasiahol aj samotných jazdcov. Po štvrťhodinovej pauze preteky obnovili. Francúzski farmári protestujú proti… Celý komentár »

MS
MS
25. júl 2018 8:11

A čo v tom prípade, že si niekto uplatní dotáciu na biopásy ale žiadne biopásy nezakladá? Bude sa to už konečne trestať, či sa budú naďalej rozdávať peniaze za nič, za nedodržanie podmienok? Kontrola na mieste bude s okuliarmi na očiach, že sa všetko prehliadne alebo ako sa to bude… Celý komentár »

realista
realista
25. júl 2018 19:00

biopásy by mali byť viditeľné napr. pri DPZ, neverím že je niekto taký odvážny že „by to prehliadol“ – sankcia je jasná….viz. príslušné nariadenie…. pre „MS“ ja to vidím tak – väčší problém je neúmerný počet podmienok pri každej podpornej schéme, každí si tam niečo dopíše – ekonóm, úradník, ochranár,… Celý komentár »

MS
MS
25. júl 2018 20:46

No bohužiaľ v našej lokalite je to možné. V systéme sú zakreslené, ale reálne nič – žiadne biopasy. Len peniažky sa zoberú. Ibaže fakt bude kontrola v teréne a bude udelená sankcia. No lebo PPA nereaguje na žiadne podnety.

Farmár s úctou k prírode
Farmár s úctou k prírode
25. júl 2018 21:14

Tak je veľmi smutné, že sa tie biopásy netvoria. Poľnohospodárstvo nie je len o produkčnej funkcii, ale aj o krajinotvorbe, zadržiavaní vody v krajine, ochrane proti erózii… Potom sa nečudujme, že sú záplavy, keď sa na svahy seje kukurica na stovkách ha. Nielen, že sa degraduje samotná pôda, ale ohrozuje… Celý komentár »

Jakub C.
Jakub C.
1. august 2018 16:00

Dovolil som si k tejto problematike napísať článok: https://dennikn.sk/blog/1193318/konecne-riesime-sucho-v-polnohospodarstve-alebo-nie/ Myslím si, že by si mali naši poľnohospodári konečne vstúpiť do svedomia a nemyslieť len na dotácie a konečné zisky ale aj na to, že do značnej miery ovplyvňujú krajinu, ktorú obhospodarujú a ktorá má aj ďalšie neprodukčné funkcie. A medzi… Celý komentár »