Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

ČR: Žatva je skoro v polovici

ČR: Žatva je skoro v polovici
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Úroda obilnín a repky je tento rok v predstihu o niekoľko týždňov, povedal ČTK viceprezident Agrárnej komory ČR Josef Kubiš. Podľa Štátneho poľnohospodárskeho intervenčného fondu (SZIF) je zozbierané 45,4 percenta plôch základných obilnín a skoro 83-percent plôch repky, vlani nebola v tomto období zozbieraná ani pätina. Výnosy repky sú mierne nadpriemerné, oproti vlaňajšku je na tom lepšie aj pšenica.

„My sme museli počkať so zberom jačmeňa do 22. júna, aby sme nežali ešte na jar,“ povedal Kubiš, ktorý si takto skoré žatvy nepamätá. Ak pekné počasie vydrží, mohlo by byť podľa neho na začiatku augusta už po žatve.

Podľa SZIF vykazuje úroda značné regionálne rozdiely.

„Najpomalšie prebieha žatva v Karlovarskom kraji, kde je zatiaľ zozbieraných iba 3,5 percenta plôch obilnín a 19,3 percenta plôch repky. Zber má meškanie oproti priemeru ČR tiež v Moravskosliezskom kraji, v kraji Vysočina a v Libereckom kraji,“ uviedol fond.

Naopak tradične je najrýchlejšia žatva na južnej Morave, kde je pod strechou obilie zo štyroch pätín plochy a na poliach zostávajú tri percentá repky.

„Región vstúpil do záveru žatevných prác a podľa doterajších výsledkov zberu je tu zrejmé, tak ako vlani, výrazné zníženie výnosov obilnín (4,76 tony z hektára) oproti iným krajom (Olomoucký 6,02 t / ha, Zlínsky 6,02 t / ha ) vinou sucha. Aktuálny priemerný výnos obilnín v ČR 5,27 t/ha je zatiaľ na dobrej úrovni a je o 0,05 t / ha vyšší, ako v roku 2017, keď dosiahol hodnotu 5,22 t/h“ uviedol fond.

V minulom týždni počasie umožnilo podľa fondu skoro nepretržitú žatvu obilnín aj repky.

„Miestami boli tropické teploty, a tak sa žatva rozbehla aj v krajoch, kde v minulých týždňoch začala iba symbolicky,“ dodal fond.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jetli
Jetli
26. júl 2018 9:46

DPC aj s repkou a kukuricou …
kde sú komodity, ktoré sme pestovali v hojnom pocte !!!???
Holandsko má rovnakú popľnohospodársku plochu ako Slovensko, a dodáva do celej EU!