Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Zo sveta

EÚ povolila na 10 rokov používanie piatich GMO

EÚ povolila na 10 rokov používanie piatich GMO
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že prijala rozhodnutie o autorizácii piatich geneticky modifikovaných organizmov (GMO) na používanie pre oblasť krmív a potravín.

Exekutíva EÚ spresnila, že rozhodnutia o autorizácii nezahŕňajú použitie týchto GMO na pestovanie. 

Rozhodnutie eurokomisie sa týka dvoch nových povolení pre kukuricu MON 87427 x MON 89034 x NK603 a kukuricu 1507 x 59122 x MON 810 x NK603. Zároveň EK rozhodla o obnovení troch už existujúcich povolení – pre kukuricu DAS-59122-7, kukuricu GA21 a cukrovú repu H7-1.

Komisia upozornila, že všetky tieto geneticky modifikované organizmy prešli komplexným povoľujúcim postupom vrátane priaznivého vedeckého hodnotenia zo strany Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Všetky členské štáty EÚ mali právo vyjadriť svoj názor v rámci Stáleho výboru EK pre rastliny, zvieratá, krmivá a potraviny a následne aj v odvolacom výbore a výsledkom ich postoja je, že Európska komisia získala právnu podporu členských krajín, aby pokračovala v rozhodnutiach týkajúcich sa uvedených plodín.

Povolenia pre spresnené typy geneticky modifikovanej kukurice a cukrovej repy sú platné po dobu desať rokov. Akékoľvek výrobky vyrobené z týchto GMO plodín budú podliehať prísnym predpisom EÚ o označovaní a sledovateľnosti.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
JB
JB
7. august 2018 22:54

No a je to tu! Len nedávno nám v TV hučali do hláv,že nesúhlasime s nákupom, resp.predajom a pestovanim GMO na Slovensku. Vidno, ako sme sa poka…li pred tým ” amikom”,lebo Čina mu kopla do zadku s clom na dovoz poravín z GMO. Teraz to “amiko” nanútil cez Junkera pre… Celý komentár »

stary gazda421
stary gazda421
12. august 2018 18:59

JJB chceš mat zo slovenska asi Ukrajinu