Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Kráľovstvo gerbier je pri Nových Zámkoch

Kráľovstvo gerbier je pri Nových Zámkoch
insert_photo2 x autorka

V minulosti sa pestovaniu kvetov v skleníkoch venovalo u nás aj v Českej republike viacero pestovateľov, ktorých ale postupne ubúdalo. Opačným príkladom je Branislav Oremus z Bánova v okrese Nové Zámky, ktorý na rozdiel od ostatných, plochy pestovania kvetín neustále zvyšoval. Dnes je najväčším pestovateľom gerbier na Slovensku i v Česku.

Aktuálne máme plochu 1,6-hektára, na ktorej pestujeme výlučne gerbery. Ročne ich dopestujeme asi 3-milióny kusov. Delíme ich na štandardné a minigerbery, a tiež máme určitú časť ihlicovitých gerbier. Je to špeciálna odroda, ktorá je najmä pre kvetinárov v tomto segmente zaujímavým artiklom,“ vysvetľuje pestovateľ Branslav Oremus.

Pestovateľské počiatky tohto agropodnikateľa siahajú už do 80-tych rokov.

„Vtedy sme, tak ako väčšina pestovateľov na južnom Slovensku, v rodine pestovali zeleninu a popri tom sme sa pokúsili pestovať aj gerbery. Po prvých začiatočníckych skúsenostiach sme v roku 1993 postavili malý skleník pri otcovej pekárni a využívali odpadové teplo z výroby. Tam sa začali profesionálnejšie skúsenosti s pestovaním gerbier v Bánove. Potom sme pokračovali na tamojšom poľnohospodárskom družstve, kde sme si zobrali do prenájmu necelý štvrťhektár skleníkovej plochy, ktorý sme zrekonštrukovali a tam sme pôsobili asi 10-rokov. Následne sme v Bánove postavili nový skleník s rozlohou trištvrte hektára, kde kvety pestujeme doteraz. Od roku 2005 pôsobíme aj v Podhájskej, kde máme 1-hektár skleníkovej plochy s vysadenými gerberami,“ uviedol pestovateľ.

V Podhájskej na pestovanie v skleníkoch využívajú aj geotermálnu energiu z tamojšieho vrtu, v Bánove skleníky vyhrievajú plynovým kúrením a spaľovaním drevnej štiepky. Kvety z novozámockého okresu pritom putujú po celom Slovensku ale aj okolitých krajinách. Odberateľov má pestovateľ najmä v Českej republike a Rakúsku, v menšej miere v Maďarsku.

„Zo skúsenosti môžem povedať, že dopyt po gerberách neklesá, pretrváva rovnaký záujem, aký bol pred 20-rokmi. Možno ľudia vyhľadávajú dnes už iné druhy kvetov, gerbera je ale stále základom sortimentu v našich aj zahraničných kvetinárstvach,“ dodal Branislav Oremus.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: 2 x autorka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments