Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Horúci Agrokomplex pripomenul tému sucha

Horúci Agrokomplex pripomenul tému sucha
insert_photopolnoinfo.sk

Vo štvrtok začal písať štyridsiaty piaty rok svojej existencie medzinárodný poľnohospodársky a potravinársky veľtrh AGROKOMPLEX. V sentimentálnom tóne a s pohľadom na minulosť vystúpili predseda vlády Peter Pellegrini aj Gabriela Matečná, šéfka agrorezortu. Pri Emilovi Machovi, predsedovi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory bolo naopak vidieť odklon od zaužívanej rétoriky predstaviteľov komory.

„Agrokomplex už tradične poskytuje ukážky rozvoja, pokroku a inovácií v našom rezorte. Výstava je ale najmä o tých, pre ktorých vyrábame a zveľaďujeme krajinu na vidieku. Spotrebiteľ je vrcholom agropotravinárskej pyramídy,“ povedal Emil Macho, predseda SPPK.

Vo svojom vystúpení pritom nevynechal to, že už so spotrebiteľmi útleho veku je dôležité pracovať.

„Kvalita slovenských výrobkov pritom nie je mýtus, alebo často opakovaná fráza. Našich výrobkov sa nikdy nedotkli potravinové škandály,“ uviedol Emil Macho. V závere svojho vystúpenia pozval delegáciu do stánku SPPK, kde budú predstavené novinky od slovenských spracovateľov.

Peter Pellegrini vo svojom príhovore účastníkov prekvapil, keď uviedol „chlebové obdobie“. Tí, ktorí sa potešili a v časoch každoročného boxovania o navýšenie národných zdrojov si predstavili nový prístup k odvetviu, boli sklamaní. Svoj výraz vzápätí opravil na tradičné spojenie „chlebové odvetvie“. Väčšiu časť svojho vystúpenia venoval Peter Pellegrini závlahám a klimatickým zmenám.

„Dôležité je stabilizovať prostredie melioračných sústav. Zo závlah na 320-tisíc hektárov pôdy je momentálne funkčných len 54-percent,“ uviedol Peter Pellegrini, ktorý si zjavne pomýlil percentá a hektáre.

Absolútnym faulom jeho vystúpenia bola odvolanie sa na napĺňanie Koncepcie revitalizácie hydromelioračných sústav. Tú podrobili na začiatku júla, na zasadnutí SPPK, kritike nie len poľnohospodári, ale aj zástupcovia štátnej správy. Kritika bola tak vážna, že sa samotný dokument nepovažuje za nosný, ani v nedávno vyhlásenej výzve na závlahy.

Téma každoročného horúceho počasia počas augustovej výstavy do istej miery inšpirovala aj ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielu Matečnú. Hovorila o klimatických zmenách, ktoré za ostatných 20-rokov výrazne ovplyvnili tvár nášho poľnohospodárstva.

„V severných oblastiach Slovenska na Liptove a Orave pestujeme kukuricu a na južnom Slovensku sa dajú dopestovať figy, kiwy, alebo mandle,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva. Podľa jej vyjadrenia musia do závlah smerovať významné investície.

Tradičná augustová výstava otvorila svoje brány vo štvrtok a potrvá do konca víkendu. Celkovo sa jej zúčastňuje 650-vystavovateľov, ktorí zaplnili plochu 55-tisíc metrov štvorcových. Organizátori očakávajú návštevnosť prevyšujúcu 100-tisíc ľudí. 

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: polnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ing. Anton Spišák
Ing. Anton Spišák
17. august 2018 17:39

Som polnohospodársky inžinier. Pracoval som v prvovýrobe aj v riadiacich orgánoch. V článku sú len samé frázy.Všetkým čo sa tak vášnivo k situácii v polnohospodárstve vyjadrujú by som dal riadiť jeden stredný dobre prosperujúci podnik a garantujem,že za tri roky by bol rozkradnutý a neodbornostou likvidovaný.Politici majú vytvárať podmienky na… Celý komentár »

realista
realista
20. august 2018 10:38

Myslím, že je to treba napísať –> tohotoročný Agrokomplex po stránke odbornej a organizačnej opäť jedna v e ľ k á t r a g é d i a…. Kto nesúhlasí, prosím napíšte čo sa Vám páčilo….