Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Kto horí za živočíšnu výrobu?

Kto horí za živočíšnu výrobu?
insert_photoautor - Ocenení v kategórii Šampión výstavy

Tradičnou súčasťou výstavy Agrokomplex je vyznamenanie najlepších chovateľov. Ocenenie Zlatý kosák, alebo Šampión výstavy sú ceny, ktoré poznajú viac ako dve generácie slovenských zootechnikov. Mnohých sprevádzajú od začiatku profesionálnej kariéry a pôsobia ako meradlo úspešnosti ich dlhoročnej zootechnickej práce. Dosiahnuť špičkové výsledky v živočíšnej výrobe nie je pritom otázkou mesiacov, ale často rokov a občas aj desaťročí.

Pohľad na expozíciu živočíšnej výroby na nitrianskom Agrokomplexe pôsobí, že o budúcnosť slovenského poľnohospodárstva, konkrétne živočíšnej výroby, nemusíme mať obavy. Deti spolu s rodičmi prechádzajú pavilónom, kde nachádzajú  dočasný domov najlepšie hospodárske zvieratá už desaťročia. Susedný pavilón ostatné roky patrí mláďatám. Atraktívne a milé spestrenie je tým, čo zmenilo aj preferencie návštevníkov.

“Naša Sofia nás po minuloročných zážitkoch pri zvieratách presvedčila, aby sme začínali práve tu. Už sme tu druhú hodinu a nevieme sa dostať ďalej,” hovorí Martin, otec sedemročného dievčatka, ktorý na nitrianské výstavisko meral cestu z horného Považia.

Detí, ktoré sú v teple ochotné vystáť dlhý rad, len aby si mohli pozrieť, alebo pohladiť kravičku či kuriatko, sú počas augustovej výstavy desiatky a za hodinu by sme ich narátali stovky. Žiaľ, o niekoľko rokov, ako vyrastú, sa záujem vytratí. Keď nastupujú na stredné školy počujeme, že voľba agrárnych odborov nebola v centre ich záujmu. Situácia nie je jednoduchá a zdá sa, že kontinuita kvalitného zootechnického vzdelávania sa môže preťať. V minulom roku nastúpilo z nitrianskej poľnohospodárskej univerzity z 21 promovaných zootechnikov na farmy len desať.

Patrik Keľo, ktorý prebral Zlatý kosák za kolekciu plemenných jariek plemena Berrichon du Cher skúsil poradiť tým, pri ktorých je srdce v rozpore s rozumom. Ak rozum hovorí – do poľnohospodárstva nie, ale srdce vás tam ťahá, pre tých má úspešný chovateľ z Veľkých Terakoviec radu.

“Ak máte vnútorný hlas, že chov zvierat je oblasť, v ktorej sa chcete realizovať, tak ho počúvnite. Budete mať krásny pocit, ako váš chov rastie, zlepšuje sa a prosperuje. To je najväčšia motivácia, aká môže chovateľa stretnúť. Myslím, že potom budete šťastný,” odpovedal Patrik Keľo na otázku Jána Hubu, moderátora podujatia a najvýznamnejšieho dúchača do pahreby slovenskej živočíšnej výroby.

Problém, ktorý sa začína dotýkať mnohých poľnohospodárskych subjektov zatiaľ necítia v Ludrovej. Na aktuálnom ročníku výstavy Agrokomplex ich dojnicu plemena pinzgau ocenili titulom Šampión výstavy.

“V priemernom veku zamestnancov je náš podnik špecifický. Vedúci strediska živočíšnej výroby má 22-rokov a priemerný vek zootechnikov nie je ani 30. Najviac ma dnes potešil náš mladý ošetrovateľ, ktorý je tu na Agrokomplexe so šampiónkou výstavy. Je hrdý na zviera, o ktoré sa denne stará. Pri týchto chvíľach sa mi opäť potvrdzuje, že poľnohospodárstvo je krásne odvetvie. Je to jediná oblasť, kde môže vzniknúť úprimná citová väzba medzi zamestnancom a výrobným prostriedkom,” uviedol Miroslav Štefček, predseda družstva v Ludrovej počas sobotného preberania ocenenia.

O zootechnike ako o kráľovskom odbore nášho poľnohospodárstva hovorila počas odovzdávania “Kosákov” a “Šampiónov” aj rezortná šéfka. Okrem prvotnej produkcie mlieka, alebo mäsa považuje za nenahraditeľný aj jej vplyv na kvalitu pôdy a samotnú rastlinnú výrobu. Ministerka pripomenula, že gro z 33 miliónov eur z prostriedkov zo štátneho rozpočtu pôjde do chovu zvierat.

Ocenenie Zlatý kosák 2018 za živočíšnu výrobu:
Keľo a synovia s.r.o. Veľké Teriakovce za Kolekciu plemenných jariek plemena Berrichone du cher
Klub chovateľov oraviek, Nevoľné 127, Kremnica za národné plemeno hrabavej hydiny Oravka
RD Tekovské Nemce, Hronský Beňadik za Kolekciu mäsových plemien – Charolais a Simentál mäsový
PD Sokolce za Ošípané plemena Hampshire
SHR MVDr. Peter Supuka, PhD., Vyšný Žipov za Slovenské národné plemená králikov – Rexov
PD LČV Čimhová za Kolekciu pinzgauského plemena z ekologického chovu
Chovmat FU s.r.o, Rastislavice za Kolekciu ošípaných materských a otcovských plemien

Ocenenie Šampión výstavy
Šampión býk mäsových plemien – Roľnícke družstvo Tekovské Nemce za plemenného býka plemena simentál mäsový
Šampión kanec – Rodinná farma Bagin za kanca plemena yorkshire
Šampión cap – VPP SPU Kolíňany za plemenného capa plemena biela koza krátkosrstá
Šampión žrebec -Tibor Tóth, SHR za plemeno norik
Šampiónka krava plemeno slovenské strakaté – PD Mestečko
Šampiónka krava plemeno pinzgauské – PD Ludrová
Šampiónka krava plemeno holstein – MVL Agro, Malé Chlievany
Šampiónka krava plemeno mäsové – Agrospol Hontianske Nemce za plemeno charolais

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor - Ocenení v kategórii Šampión výstavy

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jaro
Jaro
19. august 2018 18:54

Mam rad tento casopis, ale niektore clanky su na urovni ziacika zakladnej skoly Tento clanok je toho prikladom. Ked uz autor v strucnosti nepriblizil v com spociva sutaz Sampion vystavy, mohol apson napisat v com je prakticky prinos zvierat vytaznych kategorii. Preco by zivocisna vyroba, teda zootechika mala byt kralovskym… Celý komentár »

jm
jm
19. august 2018 21:06

Jaro ,nie je to časopis ale poľnoinfo stránka ktorá by mala pomáhať všetkým poľnohospodárom v ich odbore sa orientovať . Bohužiaľ v ostatnom súhlasím . Viac menej sa tu preberajú články z iných stránok. A nakoniec sa môže stať že ťa niekto aj bude obviňovať za kritiku .

stevo
stevo
25. august 2018 10:34

pri tak obmedzenej kapacite vyskumu na Slovensku ako tomu zial je, sa mi zda ze nerozumny je skor ten kto sa o spolupracu s vyskumom neuchadza vlastne sam

stary gazda421
stary gazda421
29. august 2018 10:03

priatelia ked vas firma pošle do sveta nechodte sa ožrat ale učit tam to je vymyslene