Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Prepad tureckej líry výrazne zasiahol našich chovateľov

Prepad tureckej líry výrazne zasiahol našich chovateľov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Kurz tureckej líry už niekoľko týždňov dosahuje rekordné minimá. Nemá to vplyv len na tureckú ekonomiku – pociťujú to aj naši chovatelia mäsového dobytka. Práve Turecko je totiž cieľovou krajinou väčšiny odstavených slovenských teliat. Z celkovej produkcie asi 30 tisíc kusov ročne putovali v uplynulých rokoch do Turecka v priemere asi tri štvrtiny.

„Aktuálne je vývoz do Turecka minimálny, dá sa povedať až rovný nule. Pre prepad meny a teda aj cien v prepočte na eurá sa to chovateľom jednoducho neoplatí,“ uviedol Peter Polák zo Zväzu chovateľov mäsového dobytka.

Kurz tureckej líry klesá už dlhšie. Pád meny spôsobili obchodné nezhody medzi tureckou a americkou vládou.

„Spočiatku sa zdalo, že veľké politické hry nebudú mať vplyv na segment hovädzieho mäsa na Slovensku, ale turecká mena padla a cena odstavených teliat sa výrazne znížila. Pred dvomi týždňami sa dali odstavné býčky predávať okolo 3,7 eur za kilogram. Dnes je to o euro menej, čo je prepad asi o 30-percent,“ hovorí P. Polák.

Chovatelia aktuálne hľadajú možnosti, kam odstavené teľatá vyviezť. Do úvahy nateraz pripadá najmä Taliansko, Chorvátsko, Grécko či Poľsko, kde sú ale ceny tiež nižšie, ako ponúkalo pred časom Turecko.

„Každý výpadok tržieb znamená, že chovatelia musia šetriť. Na investíciách, aj pracovnej sile,“ uviedol Peter Polák.

Chov mäsového dobytka v uplynulých rokoch začal u nás opäť rásť. Hoci sa záujem slovenských spotrebiteľov o domáce produkty zvyšuje, väčšina dobytka a teliat putuje práve za hranice. Domáci trh totiž o kvalitnú hovädzinu, podľa chovateľov, veľký záujem nemá a uprednostňuje skôr hotové výrobky. Na situáciu nie sú pripravení ani samotní chovatelia, ktorí pre taký veľký počet zvierat nemajú dostatočné zásoby krmiva na zimu. Navyše u nás chýbajú aj spracovatelia a bitúnky.

Ministerstvo pôdohospodárstva na problém prevládajúceho vývozu zvierat reagovalo, že odbytové organizácie si musia zakladať spoločne samotní chovatelia. Podľa nich to ale nerieši aktuálnu situáciu.

„Počet malých bitúnkov je veľký, možno každý druhý-tretí poľnohospodársky podnik má svoj malý bitúnok. Zámer bývalého vedenia rezortu pôdohospodárstva podporiť práve málokapacitné bitúnky v tomto smere nebol najhorší. Avšak nerieši nám to problém, keď nám ostane doma veľa odstavených teliat. V takomto prípade málokapacitné porážkové miesta nemajú možnosť, aby spracovali všetky tie jatočné zvieratá a vo väčšom zásobili reťazce, pretože práve tie sú cestou, ktorou sa mäso najviac dostáva k spotrebiteľom,“ vysvetlil Peter Polák zo Zväzu chovateľov mäsového dobytka. 

Podľa samotných chovateľov by situácii pomohol najmä vyšší záujem spotrebiteľov o hovädzie mäso vyššej kvality. Reťazce v tomto smere ponúkajú najmä produkty zo zahraničia – a to najmä z Írska či Turecka. Podpore domácich hovädzích produktov by mohli pomôcť marketingové aktivity zamerané na náš trh. Tie ale dosiaľ vo väčšom chýbajú. Rezort už pred časom avizoval snahu o vytvorenie marketingového fondu, ktorého podoba ale zatiaľ jasná nie je. Podporovať by mal práve produkty zo slovenských chovov a polí. Ministerka Gabriela Matečná sa nedávno vyjadrila, že na jeho zriadenie by sa mohla použiť aj časť z navýšeného balíka peňazí, ktoré pritečú do agrosektora v budúcom roku. Celkovo by malo ísť o 70 až 100 miliónov eur. Ministerstvo ich chce vybojovať v štátnom rozpočte, časť z nich má tvoriť aj program Zelená nafta či pripravovaný špeciálny odvod pre veľké obchodné reťazce.

Problémy s prepadom tureckej líry nepociťujú len naši chovatelia. Podobne sú na tom v susednej Českej republike. Šéf tamojšieho zväzu chovateľov českého strakatého dobytka predpokladá výrazný vplyv na českých chovateľov, tlak na zníženie stavov aj na pokles cien pri predaji zvierat na výkrm.

„Rozhodne to bude veľmi nepríjemné a dosah na chovateľov tu bude. Ale neviem si predstaviť, že by sa obchodné aktivity s Tureckom úplne zastavili,“ uviedol pre ČTK Pavel Král.

V Česku nateraz dobieha vývoz hovädzieho dobytka do Turecka len na základe existujúcich kontraktov, s uzatváraním nových zmlúv tamojší chovatelia zatiaľ vyčkávajú a hľadajú nové možnosti vývozu najmä v krajinách bývalej Juhoslávie, v Uzbekistane, Kazachstane a Moldavsku.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Andrej
Andrej
24. august 2018 22:51

Ja som mal problém zohnať pár kusov odstavených teliat.
V prípade ponuky ma kontaktujte mailom.

Andrej
Andrej
24. august 2018 22:52

Ja som mal problém zohnať pár kusov odstavených teliat. V prípade ponuky ma kontaktujte mailom na horka.andrej@gmail.com