Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Poľnohospodári nesúhlasia s preradením do Popradu

Poľnohospodári nesúhlasia s preradením do Popradu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Poľnohospodári z Bardejova a Sabinova nesúhlasia s priradením ich okresov do Regionálneho pracoviska Pôdohospodárskej platobnej agentúry v Poprade. Doteraz vybavovali potrebnú agendu na pobočke v Prešove, od 1. septembra sa to má zmeniť. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR argumentuje, že dôvod zmeny je pragmatický a čisto ekonomický.

„Máme informácie, že všetkých poľnohospodárov, respektíve všetky podniky, žiadateľov o dotáciu, ktorí sme dávali žiadosti na pracovisko PPA v Prešove, idú presunúť do Popradu. Do Prešova sme zatiaľ mali 40 kilometrov a teraz budeme mať zhruba 120. Zvýši nám to náklady, vezme nám to čas, pretože minimálne hodinu a pol tam, hodinu a pol naspäť, plus vybavovanie,“ uviedol predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Bardejove Jozef Ovšaník.

„Je síce pravda, že dnes sa podávajú žiadosti už elektronicky, ale prax je taká, že pri akejkoľvek korekcii chyby sa to musí ísť riešiť osobne. Nehovoriac o tom, že sú nahlášky zmien. Počas celého roku ako ide vývoj, pohnú sa nejaké výmery, je potrebné to ísť upraviť. Pohnú sa stavy zvierat, náhrady za ohrozené druhy zvierat a podobne,“ povedal Ovšaník.

Zmena sa podľa jeho slov dotkne približne 180 fyzických osôb v okrese Bardejov a asi 220 v okrese Sabinov.

„Ak je v okrese Prešov veľa žiadateľov, tak si myslíme, že logickejšie bolo prijať jedného, respektíve dvoch úradníkov, a nie poslať 400 ľudí do Popradu. Okres Sabinov napríklad vznikol rozčlenením okresu Prešov. Do Prešova zo Sabinova majú 18 kilometrov a takto to bude 70,“ vysvetlil Ovšaník.

Podľa Zuzany Peiger Ačjakovej z MPRV PPA za účelom znižovania administratívnej záťaže a vynaložených finančných prostriedkov na zabezpečenie chodu regionálnych pracovísk v roku 2018 pristúpila k zrušeniu regionálnych pracovísk v Trebišove, Lučenci a Komárne.

„S tým súvisí aj nové zatriedenie okresov do už existujúcich regionálnych pracovísk. Pri analýze rozdelenia okresov boli zohľadňované mnohé faktory vrátane krajskej príslušnosti, avšak z dôvodov zabezpečenia dostatočných administratívnych kapacít, rovnomerného zaťaženia zamestnancov, ako aj zabezpečenia vzájomnej zastupiteľnosti boli okresy Bardejov a Sabinov priradené k regionálnemu pracovisku v Poprade,“ uviedla Peiger Ačjaková.

Dôvod rozhodnutia je podľa jej slov pragmatický a čisto ekonomický, ktorý sa opiera aj o efektívnosť zaťaženia jednotlivých zamestnancov dotknutých regionálnych pracovísk.

„Týmto krokom dôjde k miernemu zníženiu zaťaženia zamestnancov na jednotlivých RP PPA a na druhej strane k zefektívneniu administratívnej činnosti na RP PPA. Toto rozhodnutie súviselo aj so zefektívnením práce kontrolórov v rámci výkonu kontrol na mieste, čo má aj jednoznačný súvis s integráciou kontrolnej činnosti,“ dodala Peiger Ačjaková s tým, že k zmene dôjde od 1. septembra.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
10 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Pišta
Pišta
30. august 2018 8:30

Ale dve miliardy EUR na stíhačky táto banda prašivá fašistická peniaze má …

t421
t421
30. august 2018 10:24

Prosím Vás, kto mi vie napísať, kde vybavia ľudí z Lučenca?
Na oficiálnej stránke apa.sk nemôžem nájsť odpoveď. Ďakujem

polno
polno
30. august 2018 15:04

Žiadateľov z Lučenca by mali vybavovať v Rimavskej Sobote, ale neviem povedať od ktorého dátumu.

realista
realista
30. august 2018 18:34

pre „polno“ od 1.9.2018 podľa mojich info už len RS. Je na z a m y s l e n i e, že PPA a MPRV sa zatiaľ ani neobťažovalo žiadateľov nejakým spôsobom informovať…. skúste PPA po termíne poslať doklad, alebo hlásenie….hlavná vec – transparentné, čo najbližšie farmárom……

G.S.
G.S.
30. august 2018 20:12

Jednoducho debil sa vybúril. Trebišov rušia a tak ľudia budú chodiť do Michaloviec. V Michalovciach ale pribudne len jeden pracovník a tak okresy Humenné, Snina, Medzilaborce presunú do Prešova. Tam zas bude pretlak a tak okresy Bardejov a Sabinov presunú do Popradu. Kurňa, dobre , že až nie do Žiliny.… Celý komentár »

srandista
srandista
30. august 2018 21:23

a čo komory, platformy a iné formy ?

Vladimír Koška
Vladimír Koška
31. august 2018 5:22

PPA v Lučenci pracuje na vysokej úrovni. Máme k tomuto pracovisku absolútnu dôveru. Všetky informácie, máme ihneď aj telefonicky. Zlatí ľudia. Pri našej ťažkej , náročnej a oddanej práci na poliach a so zvieratami sú nám príjemne nápomocní. Presun tohoto pracoviska do Rim. Soboty je úder pod pás, ale aj… Celý komentár »

realista
realista
31. august 2018 6:38

re p. „Vladimír“ pracovisko nepracuje, ale pracovalo…..
ináč súhlas – ďalší príklad ako pre štátnu správu je dôležitejšie nejaké šetrenie ako dostupnosť služby pre občana, ale čo poľnohospodárov za chvíľu ani nebude…..

bod absolutizmu
bod absolutizmu
5. september 2018 20:28

Dôvod rozhodnutia je pragmatický a čisto ekonomický.
Ministerka a generálny riaditeľ sú z Popradu.

Blbizmus
Blbizmus
6. september 2018 18:37

Namiesto aby riešili ľudia že podávame elektronicky mapy ale jednoduchú žiadosť nemôžeme podať elektronicky čo je stokrát ľahšie ….. mali by zrušiť všetky RP a všetko elektronicky… tie pracoviska sú úplný socializmus – platíme z dani ľudí aby prepísali čo žiadateľ už raz napísal … ešte aj poradovníky pri podaní… Celý komentár »