Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Mor ošípaných je v Európe na vzostupe

Mor ošípaných je v Európe na vzostupe
insert_photoTASR

Africký mor ošípaných sa ďalej šíri Európou, prípadov nákazy je už teraz viac, ako za celý minulý rok. Svetlou výnimkou zostáva Česká republika, kde sa vďaka prísnym opatreniam od tohtoročného apríla žiadny nový prípad neobjavil. Podľa odhadov nemeckej vládnej agentúry Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) sa obzvlášť kritickou javí situácia v Rumunsku.

Do konca augusta bolo v Európe nahlásených 4800 prípadov nákazy diviakov a ošípaných žijúcich v domácich chovoch. To predstavuje nárast o 700 prípadov v porovnaní s celým predchádzajúcim rokom.

Smrteľnou chorobou, ktorá ale nie je prenosná na iné druhy zvierat ani na človeka, je zasiahnutých osem krajín vo východnej Európe a Rusko, pričom údaje z Ruska sa do európskej štatistiky nezapočítavajú. V tomto mesiaci navyše nahlásila prvé prípady nákazy aj Čína. Podľa vedcov tam bol vírus zanesený prepravou zvierat z Ruska.

„Na chorobu neexistuje protilátka, nastúpiť preto musia klasické metódy potierania nákazy, ako je vytyčovanie neprístupných oblastí, vybíjanie nakazených chovov a cielený lov diviakov,“ povedal agentúre DPA viceprezident FLI, profesor Franz Conraths.

Práve v Rumunsku je ale odstránenie infekcie ťažké. Na dedinách prevláda zvyk obdarovávať mäsom a údeninami z porážok širokú rodinu a priateľov. Proti predpisom Európskej únie sa tam ošípané kŕmia zvyškami jedla, ktoré mohlo byť nakazené.

Conrathse nenecháva pokojným ani situácia v Českej republike, hoci v tejto krajine už štyri mesiace žiadny nový prípad afrického moru ošípaných zaznamenaný nebol.

„Vírus sa v okolí môže udržať veľmi dlho, čo znamená týždne alebo mesiace,“ povedal Conraths.

Africký mor ošípaných bol zaznamenaný v júni 2017 v Českej republike na Zlínsku. Do tohtoročného júna bol potvrdený u 230 diviakov, z toho osemnásť bolo ulovených, ostatné boli uhynuté kusy.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments