Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

ČR: Dodávky mlieka kvôli suchu neklesli, cena mierne rastie

ČR: Dodávky mlieka kvôli suchu neklesli, cena mierne rastie
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Mliečny automat

Produkcia mlieka v Českej republike sa napriek problémom so suchom, za prvých sedem mesiacov, medziročne zvýšila o 3,5 percenta. Podľa očakávania Českomoravského zväzu mliekarenského by dodávky za tento rok mohli byť podobné ako vlani. Výkupná cena mlieka sa od leta mierne zvyšuje.

Na dnešnej tlačovej konferencii k 27. mliekarenskému dňu to uviedol Miloš Kvasnička z predstavenstva zväzu. Podľa spracovateľov si vyššie dodávky českého mlieka snaží v tuzemsku zabezpečiť jedna z nemeckých firiem.

Republiková výroba mlieka sa podľa Českého štatistického úradu v tohtoročnom prvom polroku medziročne zvýšila o štyri percentá na 1,555 miliardy litrov.

Predpokladá sa zvýšenie ceny mlieka, avšak my všetci dúfame, že nebude nijako razantné,“ uviedol Kvasnička, ktorý je konateľom mliekarne v Polnej na Jihlavsku.

Podľa zväzu bola v júli priemerná výkupná cena litra mlieka v ČR 8,18 koruny (0,32 eur) a do konca roka by sa mohla dostať k deviatim korunám (0,35 eur).

Situácia v chovoch sa líši miesto od miesta. Niektorí poľnohospodári avizujú, že nebude dostatok krmovín. Podľa zväzu sú tiež v Európe určité regióny, kde začína mlieko chýbať. Významnú úlohu vo vývoji cien mlieka bude hrať aj to, ako si Európa poradí s vysokými zásobami sušeného odstredeného mlieka. Po mliečnom tuku je stále dopyt, uviedol Kvasnička.

Mliekarňam v Českej republike sa podľa Kvasničku celkom darí, pokiaľ nie sú zamerané na výrobu sušeného mlieka alebo eidamského syra. V minulosti medzi problematické komodity patrilo aj maslo, ktoré sa už v posledných rokoch oplatí vyrábať. Pokiaľ pred rokmi mliekari žiadali poľnohospodárov, nech neprodukujú tučné mlieko, teraz o neho prosia, podotkol.

Mliekarne v Česku zvýšili za tohtoročných sedem mesiacov výrobu syrov, vrátane tavených, ale klesla produkcia konzumného mlieka, tvarohov, smotany či jogurtov.

„Problémy sú aj v prípade masla, pretože sa na jeho výrobu nezostáva tuk,“ uviedol Kvasnička.

Jeho výroba bola nižšia o 14,6 percenta. Cena kocky masla sa podľa zistení zväzu pohybuje okolo 50 Kč (1,94 eur), čo podľa mliekarov zodpovedá jej hodnote. Kvasnička podotkol, že v obchodoch je bežné vidieť aj cenu okolo 60 Kč (2,33 eur).

Podľa agrárneho analytika Petra Havla sa otvárajú nové odbytové možnosti vďaka záujmu spotrebiteľov o jedinečnú produkciu. Obchodníci preto začali vytvárať miesto aj lokálnym výrobcom.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Mliečny automat

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments